Norm TSH under graviditeten och dess planering

Innehållet

Det är ingen hemlighet att nästan alla processer i människokroppen regleras av hormoner. Särskilt viktigt är en hälsosam hormonell bakgrund under graviditeten och i planeringsstadiet.

I den här artikeln kommer vi att prata om hur hormonet TSH kan påverka barnets uppfattning och förlossning och varför den ska ha särskild uppmärksamhet.

Vad är det

Bakom det förkortade namnet "TTG" är dolt en av de viktigaste hormonerna - tyrotropa. Det produceras i hypofysens främre lob och tar en aktiv roll i nervsystemet, sexuell funktion och aktiviteten hos många inre organ.

TSH, som även kallas tyrotropin, påverkar receptorerna i sköldkörteln. Som ett resultat av denna interaktion börjar thyroxin att produceras. Processerna som följer med detta har en positiv effekt på sköldkörteln, dess celler börjar absorbera jod bättre.

Förutom tyroxin (T4) produceras också triiodtyronin (T3), syntes som påverkas av TSH tar inte mer än en minut. Dessa två hormonderivat är hormoner som tilldelas den viktigaste funktionen - kontroll över tillväxt och utveckling.

Ju mer sköldkörteln producerar T4 (tyroxin), desto mindre kommer hypofysen att producera TSH. Den här länken heter feedback. Följaktligen ökar nivån av TSH om sköldkörteln producerar mindre T4.

Under dagen produceras TSH i olika takt och i olika kvantiteter. Huvuddelen av hormonet hypofysen producerar mellan 2 och 4 på kvällen, vid 8 på morgonen minskar koncentrationen av sköldkörtelstimulerande hormon i människokroppen. Dagligt minimum kommer till 17-18 timmar. Det är inte en slump att kvinnor som planerar graviditet och redan blir gravida rekommenderas att sova i tillräckligt lång tid.

Vid sömnstörningar, under vakenhet på natten, störs syntesen av TSH, vilket inte bara kan påverka sköldkörtelns hälsa i synnerhet och kvinnans generella välbefinnande.

Ju äldre en person blir, desto större mängder TSH är han, trots att substansens nattliga fyllning blir otillräcklig. Hos gravida kvinnor är TSH alltid lägre.

Tyrebröststimulerande hormons roll är svår att överskatta. Det deltar i produktion av proteiner, stimulerar metaboliska processer, hjälper kroppen att inte frysa och inte överhettas, reglerar värmeöverföring.

Nivån av glukos i blodet är under kontroll av TSH, och hormonet är också involverat i produktion av röda blodkroppar - röda blodkroppar.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Värde vid planering

Analysen av TSH är obligatorisk för alla kvinnor som går till doktorn med klagomål om oförmågan att bli gravid och förfrågningar om att planera graviditeten korrekt. Lyckligtvis har antalet par som föredrar att ordentligt planera ett barn växa under de senaste åren. Makarna själva förstår behovet av att kontrollera sin egen hälsa innan man tänker på en bebis.

TSH-analysen görs för att utvärdera sköldkörtelns prestanda. Ökad eller otillräcklig produktion av dess hormoner T3 och T4 påverkar nödvändigtvis TSH-nivån.Om den är förhöjd, producerar sköldkörteln inte tillräckligt med hormoner, om det sänks talar vi om sköldkörteln.

Väsentligt överskott av TSH-nivån vid planering i en kvinnas blod kan indikera ovarial dysfunktion, det betyder att det blir svårt att bli barn, du kan behöva IVF, ibland även med hjälp av ett donorägg.

Minskad hormonproduktion kan också negativt påverka i framtiden. Om graviditeten kommer, kan bristen på tillväxthormoner och utveckling leda till att barnet dör i utero, till förseningarna i utvecklingen, till missad abort.

Norm TSH vid planering av graviditet - bord:

Kvinnans ålder

Norma TTG

18-30

0,4-4,2 μMU / liter

30-45

0,3-4,2 μMU / liter

Värde under graviditeten

Om en kvinna tidigare haft missfall som inte utvecklar graviditet, bör TSH-nivån undersökas i planeringsstadiet. Om det tidigare fanns problem med sköldkörteln, är det lämpligt att ta prov var tredje månad. Sålunda undersöks nivån av TSH tre gånger.

Under graviditeten, nivån av sköldkörtelstimulerande hormon går ner naturligt. Andra hormoner kommer ut på toppen - progesteron och humant choriongonadotropin (hCG), vars uppgift är att bevara fostret.

Men man bör inte underskatta tryrotropins roll - det behövs så att barnet har möjlighet att växa och utvecklas, eftersom tillväxthormonerna T4 och T3 utan TSH på sköldkörteln inte kan syntetiseras.

Från befruktning till 10 veckors graviditet kan barnet inte producera egna hormoner så att cellerna växer normalt, det måste ta de nödvändiga hormonerna från moderblod. Det är därför i början av graviditeten faller nivån av tyrotropin, eftersom barnet behöver T4 och T3, och de stimuleras av hCG som produceras av membranen.

Efter 12 veckors graviditet, när nivån av koroniskt gonadotropiskt hormon når sin topp, börjar nedgången av hCG och TSH åter växer upp. Denna släta långsamma tillväxt fortsätter till slutet av bärbarhetsperioden.

Norm TSH för gravida kvinnor - bord:

Obstetrisk term (i veckor)

TSH-koncentration

1 trimester (från befruktning till 13 veckor)

0,1-0,4 mU / liter

2 trimester (14-26 veckor)

0,3-2,8 mU / liter

3 trimester (27-40 veckor)

0,4-3,5 mU / liter

Hur och när ska analysen göras?

Vid graviditetens planeringsstadium bör blod ges till analys flera dagar före besöket till läkaren i månaden före månaden för den påstådda uppfattningen. Man bör komma ihåg att nivån av sköldkörtelstimulerande hormon under dagen inte skiljer sig åt i stabiliteten. Den bästa tiden att besöka behandlingsrummet eller laboratoriet är perioden 8-11.

Innan du tänker på en baby TTG ger i ett komplex med bestämning av nivån av andra hormoner som är viktiga för reproduktiv funktion. För att bedöma förmågan att bli gravid är det viktigt att bedöma nivån av fri T4, såväl som luteiniserande hormon och nivået av FSH - ett hormon som stimulerar follikeltillväxten. Det är bäst att donera blod för ett sådant test den femte eller sjunde dagen efter det att nästa menstruationsperiod började.

Två eller tre dagar före testet rekommenderas inte att äta feta och kryddiga rätter, ett stort antal sötsaker. Alkohol bör uteslutas. På dagen för bloddonation bör sluta röka, så att resultaten var de mest exakta. Blod skickas på en tom mage.

Vid graviditet utfärdas en hänvisning till hormonell analys vid registrering om doktorn är i tvivel om sköldkörtelns normala funktion hos den förväntade mamman. Detta kan anges av hennes medicinska historia, där det finns missfall och missade graviditeter, liksom vissa externa tecken, till exempel goiter. Därefter testas sådana gravida kvinnor för blod i nivå av sköldkörtelstimulerande hormon en gång var tredje månad.

Analysen själv lämnas in enligt samma regler som de flesta analyser.En kvinna bör begränsa sig om några dagar till fet och söt mat. Den sista måltiden ska vara senast 6-7 timmar innan du besöker laboratoriet.

Eftersom mängden TSH är nära relaterat till hur den förväntade mammen sovnat på natten, måste du se till att sömnen på kvällen var tillräcklig och kvinnan kunde ha en bra vila. Du bör också skydda dig från nervösa situationer, stress och ökad fysisk ansträngning.

Om den förväntade mamman tar några hormonella droger, till exempel för att rädda graviditeten, kan analysen skjutas upp, eftersom noggrannheten i hormonterapietestet minskas avsevärt.

Resten av medicinerna rekommenderas att tillfälligt avbrytas några dagar, och om det inte finns någon sådan möjlighet är det absolut nödvändigt att du informerar läkaren om dem innan du donerar blod till TSH.

Avkodningsresultat och avvikelser

Att prata om det normala eller onormala innehållet i sköldkörtelstimulerande hormon i kvinnans blod måste du känna till sin personliga, individuella TSH-grad, om du överstiger eller starkt underskattar resultatet, rekommenderas att du donerar blod igen.

Avkodningen av analysen bör behandla läkaren, samt sökande efter den sanna orsaken till avvikelser i huvudindikatorerna.

Ökad takt

Om resultatet är otillfredsställande och TSH-indexet överskattas kan detta indikera brist på sköldkörtelfunktion, brist på tillväxthormoner för normal utveckling av barnet i livmodern.

Höga nivåer av thyreotropin kan indikera:

 • psykiska störningar i framtida mamma
 • binjurstörningar
 • vissa tumörprocesser, särskilt hypofysörer
 • jodbrist i kroppen;
 • effekter på kroppen av vissa droger och giftiga ämnen;
 • utvecklingen av preeklampsi.

Ibland observeras förhöjd TSH i framtida mammor, vars arbete är förknippat med stor fysisk ansträngning, liksom hos kvinnor som är inblandade i professionell sport.

Kvinnor med förhöjd TSH brukar bli tröttare snabbare, känner sig oftare "överväldigade", lider av problem med att somna, sömnlöshet. De har en visuellt blekare hud, en lägre temperatur kan lösas, eftersom sköldkörtelstimulerande hormon också påverkar termoregulering. De kan nästan utan anledning växa, minska aptiten.

Minskad skattesats

Om blodprovet visade att koncentrationen av tyrotropin tenderar att noll, kan orsaken ligga i en multipelgraviditet, eftersom två eller tre bebisar ökar utsöndringen av hCG två eller tre gånger, TSH-fallet sjunker nästan till noll.

Om en kvinna bär en bebis, kommer läkaren definitivt överväga andra möjliga skäl för att minska hormonnivåerna:

 • problem med hypofysen
 • långvarig användning av hormonella droger;
 • upplevde allvarlig nervös stress
 • överutbud av sköldkörtelhormoner:
 • giftig goiter.

Kvinnor med patologiskt låga TSH-värden är mer benägna att drabbas av huvudvärk och högt blodtryck, de känner nästan alltid att äta ("varg aptit").

De kan uppleva konstiga känslor av darrande i kroppen, i extremiteterna är deras puls hög och kroppstemperaturen stiger ofta. En låg mängd sköldkörtelstimulerande hormon kan orsaka känslomässiga "explosioner och stormer" som är karakteristiska för kvinnor med TSH-brist.

Avvikelser från normerna vid planering av graviditet

För några år sedan trodde läkare att de normala värdena för TSH för kvinnor i reproduktiv ålder skulle vara en koncentration av 2,5 μIU / ml. Idag kommer specialister inte att förskriva behandlingar för korrigering av hormonnivåer om koncentrationen överstiger ett förutbestämt värde på 2,5 μIU / ml.

Nya studier inom endokrinologi har visat det endast TSH kan anses vara förhöjd i en nivå som överstiger 4 μIU / ml.

Minskade nivåer av sköldkörtelstimulerande hormon kan orsaka hormonell infertilitet eller missfall av barnet. För höga värden (mer än 5 mikron / ml) kan leda till dysfunktionella förändringar i äggstockarna. Under alla omständigheter är en kvinna ordinerad behandling, och först därefter får paret bli gravid.

behandling

Effekten av TSH på förmågan att bli gravid, att bära en baby är stor, och att underskatta detta ämne är farligt och hänsynslöst. Om analysen för fri TSH avviker från normala värden kan den inte ignoreras.

En kvinna som inte är gravid, som en framtida mor, Det rekommenderas att registrera hos endokrinologen. Endast denna specialist kan ordinera kompetent behandling med hänsyn till patientens individuella egenskaper.

Jag vill särskilt betona att en ökning av TSH vid förlossningen, liksom en minskning av den, bara ökar vissa risker, och talar inte om hundra procent patologi hos ett barn. Därför ska en kvinna lugna sig och följa rekommendationerna från den behandlande läkaren.

Vanligtvis behöver en ökad nivå av hormon korrigeras, speciellt om koncentrationen är över 7 μUU / ml. I detta fall kan en syntetisk analog av hormonet tyroxin, L-tyroxin eller Eutirox administreras.

Vid obetydligt överskott kommer jodberedningar att hjälpa till att rädda situationen.

Lär dig allt om förhållandet mellan graviditet och sköldkörteln, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa