Vad ska man göra om TSH är förhöjd under graviditeten?

Innehållet

Den optimala funktionen av sköldkörteln under graviditeten är mycket viktig. Hormoner som produceras av denna kropp är nödvändiga för barnets fulla utveckling och tillväxt. Om TSH blir förhöjd kan mamman och hennes barn uppleva olika patologier.

Vad betyder detta?

Sköldkörteln är ett organ som syntetiserar ett stort antal olika hormonella ämnen. För att balanseringen av deras bildning ska följas strikt krävs en annan viktig komponent - sköldkörtelstimulerande hormon. Det produceras i en av hjärnans strukturer som kallas hypofysen.

Sköldkörtel stimulerande hormoner produceras av sköldkörteln, tror läkare T3 och T4. De har en mängd olika åtgärder på många inre organ i kroppen. Sköldkörtelstimulerande hormoner kan påverka det kardiovaskulära nervsystemet, nervsystemet och många andra.

För att de ska kunna bildas måste kroppen ge en särskild signal, vilket är frisättningen av sköldkörtelstimulerande hormon eller TSH i blodet.

Balansen av sköldkörtelhormoner hos gravida kvinnor är mycket viktigt. Eventuella förändringar i koncentrationen i blodet kommer att få framtida mamma att få mycket negativa symtom. Vid ett foster kan sådana tillstånd bidra utveckling och bildande av anomalier och vissa intrauterina missbildningar.

Att upprätthålla en optimal balans av hormoner vid planering av graviditet är mycket viktigt. Läkare försöker skapa i den kvinnliga kroppen ett sådant tillstånd att koncentrationerna av T3, T4 och TSH förblir inom normalområdet. I detta fall bör du inte oroa dig för en hälsosam graviditet under sköldkörteln.

Det finns emellertid ganska många olika situationer när koncentrationen av sköldkörtelstimulerande hormon i blodet blir högt. Till deras utveckling leder en rad faktorer och orsaker. I det fallet snabb diagnos och urval av optimala taktik för att korrigera överträdelsernaför att förhindra utvecklingen av patologier som är farliga för framtida mamma och hennes bebis.

normer

Koncentrationen av sköldkörtelhormon i blodet varierar något under barnets födsel. Detta tillstånd beror till stor del på förändrade hormoner. Under graviditeten ökar koncentrationen av prolaktin, hCG och andra hormoner som påverkar koncentrationen av TSH i honkroppen.

I olika trimestern av graviditeten är normalen för sköldkörtelhormon i blodet olika. Denna funktion beror på den aktiva tillväxten och utvecklingen av barnet i magsmagen.

I de tidiga stadierna av att bära en baby är nivån av TSH i blodet vanligtvis minimal. Då börjar det öka gradvis.

Under de första månaderna av graviditeten bör koncentrationen av sköldkörtelhormon i blodet vara 3 ml / ml. Den genomsnittliga nivån på TSH under de återstående perioderna är 0,2 till 4 ml / ml. Ökningen av denna indikator kräver det obligatoriska genomförandet av ytterligare diagnostik och fastställande av orsaken som påverkat utvecklingen av denna patologi

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

symptom

Ganska ofta är det mycket svårt att misstänka en förändring i koncentrationen av TSH i blodet utan speciella laboratorietester. Endast när det redan finns uttalade sjukdomar, förekommer specifika kliniska tecken i en kvinna.

Hon ökar vanligtvis hennes kroppsvikt. Denna förändring beror inte på ackumulering av överflödigt fett i kroppen. Utvecklingen av detta tillstånd bidrar till en uttalad svullnad, vilket manifesterar sig i en ökning av blodet TSH. Hela kroppen är bokstavligen svullnad.

Som lugnande är örter som har en lugnande effekt på nervsystemet utmärkt. Dricka te med kamomill eller melissa hjälper framtida mamma lugn och förbättrar sitt humör.

Förebyggande av olika störningar i sköldkörteln är mycket viktigt. För detta kan läkare rekommendera olika preparat som innehåller jod i deras komposition. "Jodomarin" är ett sådant verktyg.

Sällan uppträder puffiness i ansiktet och benen. Huden blir lös, förlorar sin elasticitet. Ändra kvinnornas utseende. Hon ser konstant ut trött, även på morgonen efter att ha vaknat.

En mycket specifik egenskap hos detta tillstånd är humörstörning. En kvinna blir väldigt apatisk. Även hennes favoritaktiviteter orsakar inte den vanliga glädjen.

Med tillväxten av detta tillstånd börjar hon gråta och ökad nervositet. Många kvinnor kan omedvetet undvika sociala kontakter och försöka kommunicera mindre med vänner och stänga människor.

Det händer ofta att förändringen i beteende uppmärksammas av en gravid kvinnas make.

Det kritiska skedet av humörsjukdom är utvecklingen av depression. Vanligtvis känner en kvinna konstant ångest och depression. Detta kan uppmuntra henne att börja använda medicinska örter som har en lugnande effekt. Vanligtvis ger sådan behandling ingen positiv effekt för den förväntade mamman, vilket därigenom ytterligare förstärker den deprimerade stämningen och apati.

Störning av mental aktivitet - Ett annat karakteristiskt tecken på ökat blod TSH och en minskning av sköldkörtelhormonnivåer. Det blir ganska svårt för en gravid kvinna att koncentrera sig även på enkla saker. Hon har ökat glömska.

Uppmärksamhet blir distraherad. Många kvinnor med sådana brott kan ofta kontrollera om de har stängt ytterdörren, eller lider i tvivel om järnet är avstängt.

Detta patologiska tillstånd bidrar till sömnstörningar. Detta framgår som regel av utvecklingen av bestående sömnlöshet. Framtida mamma blir svår att sova. Hon kan vakna flera gånger under natten eller se mardrömmar. På dagarna upplever tvärtom en svår utmanande sömnighet.

TSH och sköldkörtelhormoner har en mycket stark effekt på mag-tarmkanalen. En ökning av sköldkörtelhormon i blodet bidrar till det faktum att framtida mödrar börjar bilda uthållig förstoppning. Det är viktigt att notera att även om du tar laxermedel, Det är extremt svårt att uppnå en bestående effekt från användningen.

Ett annat symptom som börjar plåga framtida mamma under graviditeten är allvarlig ihållande illamående. Vissa kvinnor kan ändra sin aptit. Recensioner av många mammor som lider av denna patologi under graviditeten, indikerar att de upplever en förändring i sina smakvanor.

Framtidens mamma börjar klaga på sin läkare att hennes hår började falla kraftigt ut och blev torr vid handen. Huden blir blek. Händer och fötter kan vara kalla. Kvinnan börjar känna ständig chilliness.

Inverkan på barnet

Höga blodnivåer av TSH är farliga för barnet. Denna situation kan leda till störningar i fostrets utveckling. I slutändan bidrar detta till utvecklingen av fysiska och psykiska störningar hos barnet senare efter födseln.

Att öka TSH vid en normal T4-nivå är en mer gynnsam situation. I det här fallet Risken för negativa tecken i barnet är minimal. I en sådan situation är det bara nödvändigt att övervaka detta tillstånd och bestämma koncentrationen av sköldkörtelhormoner flera gånger under graviditeten.

Hur man minskar?

En ökning av TSH i blodet samtidigt som sköldkörtelhormonerna T3 och T4 reduceras är en indikation på obligatorisk tillgång till en endokrinolog. Denna specialist kan föreskriva ytterligare diagnostik, som krävs för att identifiera orsaken som ledde till utvecklingen av denna patologi. I vissa fall är ytterligare sköldkörtel ultraljud ordinerad för detta.

Allvarlig hypothyroidism är en indikation för att ordinera medicineringen. Många av drogerna ordineras för långvarig användning. Vanligtvis accepteras de före leverans. Därefter utförs ytterligare diagnostik. Om en kvinna fortsätter att ha denna patologi, då i det här fallet medicinen fortsätter.

För korrigering av kränkningar tilldelas speciella agenter som kan minska koncentrationen av TSH och öka T4 och T3. Sådana droger, som oftast används under graviditeten, är Eutirox och Thyroxin.

Denna behandling ska ordineras av en endokrinolog, inte en obstetriksk-gynekolog. Denna specialist har de bästa kvalifikationerna och tillräcklig erfarenhet av att arbeta med dessa patologier.

Om, mot bakgrund av en uppkommande patologi, oegentligheter i det kardiovaskulära systemet, som uppträder av hjärtritmatstörningar, krävs utnämning av ytterligare mediciner. De utses vanligtvis efter samråd med en kardiolog.

För korrigering av de resulterande störningarna i det kardiovaskulära systemet används vanligtvis beta-blockerare. De hjälper till att normalisera hjärtat och eliminera arytmier som uppstår. Utsedda sådana medel bara för att eliminera negativa symtom. Konstant mottagning av dessa läkemedel är möjlig endast efter kardiologens tillstånd.

För att eliminera störningar i nervsystemet och normalisera humör, kommer en endokrinolog att ordinera lugnande medel för framtida mamma. Under graviditeten är det bättre att inte använda mycket aktiva droger som kan ha en negativ effekt på fostret.

Det är viktigt att komma ihåg att det är omöjligt att använda sådana medel på egen hand. Endast en terapeut eller en endokrinolog bör föreskriva jodinnehållande medel.

För information om hur hormonet TSH verkar under graviditeten, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa