Typer av navelsträngsinfästningar och effekter på fostret

Innehållet

Navelsträngen är en stark och elastisk sladd som på ett tillförlitligt sätt förbinder barnet som växer i moderns livmoder med moderkakan, med modern. Om navelsträngen är frisk och inte har abnormiteter i strukturen, får barnet tillräckligt med syre och näringsämnen. Dess utveckling är inte störd. Men navelsträngens anomalier kan orsaka patologier och till och med död hos fostret. Vi kommer att förklara vilka typer av navelsträngsanslutningar som finns, vilka konsekvenser för barnet de kan medföra, i den här artikeln.

norm

En normal, hälsosam navelsträng har tre kärl: två artärer och en ven. I venen till barnet går in i moderns blod, berikat med syre, vitaminer, spårämnen som är nödvändiga för tillväxt och utveckling av fostret. Genom artärerna tillbaka till moderkakan, och därifrån utsöndras produkterna i barnets ämnesomsättning (kreatin, koldioxid, karbamid, etc.) i moderorganismen.

Normalt har navelsträngen en längd på ca 50-70 cm. En längre navelsträng skapar risken för förintring och strypning av fostret under dess aktiva rörelser. En kortare begränsar krummens rörelse och utgör också en fara vid förlossningen: Spänningen kan orsaka placentaavbrott, blödning och akut hypoxi hos fostret.

En sida av navelsträngen intill fostrets främre bukvägg och den andra - mot moderkakan. Normal betraktas som den centrala fästningen av navelsträngen. När det är navelsträngen är fäst vid den centrala delen av "barnens plats".

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Attachment anomalies

Avvikelserna i obstetri inkluderar eventuella strukturella förändringar i navelsträngsledningen: förändringar i antalet kärl, förekomst av blodproppar, otillräcklig eller överdriven längd, samt förekomst av noder, cyster och alternativ för att fästa navelsträngen, vilka inte anses vara normala.

Det finns flera typer av anomalös fastsättning av navelsträngen mot placentan:

  • Boundary. Med denna bilaga kopplas sladden med placentan längs sin perifera kant.
  • Shell. Med denna bilaga är navelsträngen ansluten till fostrets membran.

När den marginala fästningen i venen och de två artärerna som ger barnets vitala funktioner är fäst för nära kanten på "barnens plats". Denna typ av bindning bär inte mycket fara, i de flesta fall återspeglas det inte i graviditeten. Läkarnas åsikter om den regionala bifogningen är vanligen lika: En kvinna kan födas på ett naturligt sätt. Caesarean avsnitt, om inga andra indikationer för det, krävs.

Det enda hotet som kan skapa en marginal (lateral) fastsättning av navelsträngen - Felaktiga åtgärder hos det obstetriska laget under förlossningen. Vid födseln hjälper läkare ibland att sippra navelsträngen. Vid kantfästning kan sådana åtgärder leda till separation av ledningen och placentan måste tas bort manuellt.

Skal (eller skal) fastsättning av ledningen till navelsträngen i livmodern är ganska sällsynt - i cirka 1-1,5% av fallen. Själva sladden ligger intill membranen, som ligger långt från placentan. Under det här avståndet är navelsträngskärmen helt skyddade av ingenting, de närmar sig placentalskivan direkt. Detta är en mer farlig anomali av placentan än kanten på berget.

Vid en kuvertad typ utvecklar barnet ofta ett utvecklingsfördröjningssyndrom (på grund av undernäring och syreförsörjning under bearbetningsprocessen). Sådana barn förekommer ofta underviktiga. Kronisk hypoxi, som påverkar barn i livmodern, leder ofta till en fördröjning, inte bara fysisk utan även mental utveckling, såväl som kränkningar av centrala nervsystemet.

I nästan 9% av fallet av detektering av skalfästning av navelsträngen hos ett barn diagnostiseras missbildningar: frånvaro av matstrupen, klyftpalats, medfödd dislokation av låret, onormal huvudform, och så vidare.

Läkare säger att skalfästet självständigt kan omvandlas till normalt, centralt, men det här alternativet är inte särskilt vanligt.

En sådan bilaga är mycket farlig, inte ens under graviditeten, men vid leverans. Vid överträdelse av fetusblåsans integritet slits navelsträngen bort, vilket leder till blödning och kan leda till fostrets död. Läkare försöker utföra leverans vid en sådan abnorm navelsträng genom kejsarsnitt för att minimera riskerna.

Dessa två huvudtyper av navelsträngs anomalier kallas även excentriska bilagor. Om sladden sitter fast i navelsträngen i den centrala delen, men något skiftas i vilken riktning som helst, talar de om ett paracentralt fäste, vilket anses vara en variant av normen.

skäl

Orsaken till navelsträngens regionala anknytning är anomalier av navelsträngsutvecklingen under scenen av placentan. Oftast förekommer en sådan anomali hos kvinnor som bär den förstfödda, liksom hos förväntande mammor som blir gravid i en ganska ung ålder (från 18 till 23 år).

I riskgruppen ingår gravida kvinnor som tvingas av tjänst eller på grund av andra omständigheter att spendera mycket tid på benen, i upprätt position (speciellt om de ofta upplever en allvarlig fysisk ansträngning).

Sist men inte minst bland orsakerna till anomalös fastsättning av navelsträngen är graviditetspatologier: polyhydramnios och lågvatten, placenta previa, abnorm lokalisering av fostret i livmodern. Den vanligaste regionala bilagan kombineras med andra patologier i navelsträngen: med knutpunkter, ett brott mot placeringen av fartygen inuti.

Anledningen till att navelsträngen är fastsatt är fortfarande inte helt klar, men observationer visar att patologin oftast är karakteristisk för kvinnor som bär tvillingar eller tripletter, liksom kvinnor som föder mycket och ofta.

Genetiska abnormiteter hos fostret betraktas också bland orsakerna till onormalt skal (pleuros) fastsättning. Mycket ofta, i Downs syndrom, bildas navelsträngsfästet i ett barn.

behandling

Tyvärr kan medicin idag inte erbjuda en enda metod för behandling av onormal fastsättning av navelsträngen mot placentan. Under graviditeten kan patologin inte elimineras med medicinering, gymnastik eller dieter eller kirurgiskt. Det finns ingen möjlighet att påverka navelsträngens placering. Av denna anledning antar läkare som diagnostiserar abnormiteter i navelsträngens läge taktik för väntan och observation.

En kvinna med kant eller skalfäste rekommenderas att besöka antikliniken oftare, göra ultraljud oftare, och vid ett senare tillfälle - CTG för att försäkra sig om att barnet inte upplever hypoxi. Om det finns tecken som tyder på misslyckat foster (störning av tillståndet och hjärtklappning enligt CTG-data, fördröjd utveckling vid ultraljud), kan tidig leverans utföras: vid kejsarsnitt vid skede eller naturligt sätt med regionalt fäste.

Om dräktighetsperioden är otillräcklig för att läkare ska vara övertygade om fostrets livskraft (36 veckor), är kvinnan på sjukhus på sjukhuset där standardbehandlingsbehandling utförs i sådana fall.Dessa är antispasmodika för att lindra symtom på livmoderton, vitaminer och droger som förbättrar blodets uteroplacentala flöde.

Diagnosen av "anomalös fastsättning av navelsträngen" enligt regional- eller skalprincipen innebär inte bara att kvinnan kommer att vara mycket uppmärksam på den behandlande läkaren utan också att hon måste gå till sjukhuset före andra. Vid 37-38 veckor försöks sådana patienter till sjukhus för att fatta beslut om arbetets taktik. Vid skalfästning är det viktigt att inte tillåta spontan bristning av membranerna, och därför utförs en kejsarsektion i förväg, före början av självständig arbetsaktivitet.

Det finns också goda nyheter: i de flesta fall med onormal förankring, om det inte åtföljs av fetala missbildningar och genetiska patologier, liksom andra navelsträngs- och placentaanomalier, ger kvinnor säkert (själva eller med hjälp av kirurger) till helt normala barn och postpartumperioden går utan funktioner. Det är bara viktigt att följa alla rekommendationer från läkaren under graviditeten.

För hypoxi och sammanfogning med fostrets navelsträng, se följande video

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa