"Lizobact" under graviditeten: bruksanvisningar

Innehållet

Födelsetiden är ganska lång, och det är inte alltid möjligt att undvika användning av droger under dessa månader. Till exempel kan framtida mamma ha stomatit eller förvärrad tonsillit. Om deras första tecken visas ska behandlingen startas så tidigt som möjligt, eftersom det kommer att bidra till att förhindra komplikationer. Dessutom orsakar de flesta sjukdomarna i munhålan obehag och smärta, stör normal äta och påverkar patientens allmänna tillstånd.

När de dyker upp, drar några framtida mammor sig till populära recept för ont i halsen och hosta, medan andra använder sig av speciella läkemedel. Vanligtvis är det läkemedel som lokalt påverkar fokusen på inflammation och smärta. En av dem är "Lizobakt" - en av de få droger som kan användas av en kvinna i position.

Funktioner av drogen

Läkemedlet representeras av endast en form - små runda tabletter, avsedda för resorption i munhålan. De är vanligtvis vita, men har en gulaktig eller krämskugga. Smaken av "Lizobact" är söt, men å ena sidan har tabletterna en separationsrisk.

Läkemedlet säljs utan recept i blister med 10 tabletter, och en förpackning innehåller 30 tabletter. Det rekommenderas att behålla det hemma på en plats där små barn inte kan få produkten. Den rekommenderade temperaturen under lagring "Lizobakta" - från 10 till 30 grader Celsius. Tablettens hållbarhet är ganska lång - 5 år från tillverkningsdatum som anges på lådan.

Varje tabletter "Lizobakta" innehåller omedelbart två aktiva ingredienser. En av dem är lysozym i en dos av 20 mg. Det är ett enzym med antiseptiska egenskaper. Det påverkar olika bakterier och svampar, såväl som virala partiklar. Lysozym i viss mängd bildas i människokroppen och är involverad i bildandet av lokal immunitet. Detta proteinämne skyddar munnen och halsen från smittämnen.

Den andra aktiva föreningen Lizobakta är pyridoxinhydroklorid. Dosen i en tablett är 10 mg. Ett sådant vitamin har en skyddande effekt på slemhinnan och påskyndar läkning av dess olika skador, inklusive aphthae och sår. Tillsammans lysozym och pyridoxin hjälp:

  • minska inflammationens aktivitet
  • eliminera smärta när du äter och sväljer;
  • stärka lokal icke-specifik immunitet
  • accelerera epitelisering om slimhinnan är skadad;
  • förhindra reinfektion (återfall).

Bland de inaktiva komponenterna av läkemedlet är magnesiumstearat, natriumsackarinat, laktos, vanillin och tragantgummi. Dessa ämnen ingår i "Lizobact" för att läkemedlet blev tätt, höll sin form och hade en söt smak. Deras närvaro är viktigt att överväga kvinnor som har intolerans mot sådana föreningar.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

vittnesbörd

Med tanke på de terapeutiska effekterna av piller är Lizobact ordinerat som ett adjuvans för ARVI och andra inflammatoriska sjukdomar i orofarynxområdet.Läkemedlet är efterfrågat vid behandling av gingivit, herpes, stomatit (inklusive aphthous), periodontit, faryngit, tonsillit och liknande patologier.

Används det under graviditeten?

Instruktionerna till p-piller noterar att "Lizobakt" är tillåten under graviditeten och efter födseln när kvinnan ammar. Även om dess komponenter kommer in i matsmältningsvägarna med saliv, där de absorberas i mycket liten mängd och sedan bärs med blod och i viss dos penetrerar barnet i livmodern, säger experter att de inte skadar barnet.

Enligt läkares recensioner är läkemedlet helt säkert under andra trimestern, eftersom under den här perioden har legemet för framtida barns organ redan inträffat och de aktiva substanserna i tabletterna inte stör varandra.

Kortvarig behandling "Lizobaktom" är inte kontraindicerad under de senaste månaderna av graviditeten. emellertid Du bör inte missbruka drogen eller använda den utan läkares recept i 3: e trimestern.. Pyridoxin närvarande i tabletter kan penetrera moder- och fostrets nerv-, lever- och muskelceller, så tekniken måste vara försiktig, men det är fortfarande tillåtet, eftersom livmoderton och flödet av arbete påverkas inte av detta läkemedel.

Men på första trimestern finns det olika åsikter. Vissa experter anser att "Lizobakt" är ofarligt för embryot, andra rekommenderar att man undviker medicinering under perioden då alla viktiga organ bildas i smulorna. och Om den förväntade mamman har möjlighet att inte använda droger i upp till 12 veckor ska du inte använda pillerna. Under första trimestern är det endast tillåtet att ta mediciner efter det att en läkare har ordinerat. Om han förskriver en gravid Lizobact, är sådan behandling berättigad - risken för effekterna av aktiva substanser på fostret kommer att vara lägre än sannolikheten för komplikationer av sjukdomen.

Kontra

Förutom noggrannare användning under första trimestern har "Lizobact" andra kontraindikationer. De är huvudsakligen relaterade till risken för en allergisk reaktion, som ökar under graviditeten. Därför, om den förväntade mamman använder dessa piller i 2 eller 3 trimestern måste du noggrant övervaka deras känslor. Om några tecken på allergi (nysning, hudutslag, klåda, rinnande näsa, etc.) uppstår, ska behandlingen omedelbart överges.

Lizobact ska inte användas om en kvinna har:

  • Det finns överkänslighet mot pyridoxin, lysozym eller någon hjälpkomponent av tabletterna.
  • det finns en glukos-galaktosmalabsorption;
  • avslöjade brist på laktas eller intolerans mot mjölksocker.

De två sista begränsningarna är relaterade till förekomst av laktos i kompositionen, därför gäller de för många Lizobact-analoger i form av pastiller, eftersom mjölksocker tillsätts till de flesta av dessa läkemedel.

Inträdesregler

För att Lizobact ska fungera bättre måste tabletten långsamt lösas upp i munhålan - så länge som det visar sig. Det rekommenderas inte att tugga och bita sådant läkemedel, precis som det är lätt att svälja med vatten, för i det här fallet kommer de aktiva beståndsdelarna inte att få tid att tränga in i slemhinnan i orofarynxen. Även om läkemedlet är något smält bör det hållas i munnen tills det är helt löst under salivets inverkan.

En enda dos av "Lizobakta" för en gravid kvinna bör klargöras med en läkare. Oftast är det två medicinpiller i receptionen, men ibland bestämmer doktorn att den förväntade mamman behöver lösa fler eller färre bitar åt gången. Användningsfrekvensen bör också bestämmas av en specialist, men i genomsnitt är det 3-4 doser per dag. När det gäller behandlingens längd är vanligtvis en gång av läkemedlet 8 dagar, men för gravida kvinnor är användningsperioden ofta mindre.

Kan det skada?

Bland biverkningarna av "Lizobakta" kan det vara en allergi, så när man använder medicinen för första gången måste en kvinna övervaka hennes tillstånd för att avbryta medicinen i tid. Andra negativa symptom från att ta sådana piller utvecklas vanligen inte om du inte överskrider dosen som läkaren ordinerat. Om dosen överskrids kan den förväntade mammen känna domningar eller stickningar i hennes armar och ben.

För att eliminera dessa och andra tecken på överdosering är det viktigt att dricka mer. Detta hjälper till att snabbt avlägsna pyridoxin och lysozym från kroppen.

recensioner

Framtida mammor talar om Lizobact-behandling mest positivt. De finner att pillerna smakar behagligt och bekräftar deras effektivitet i ont i halsen och inflammation i munnen. För att förbättra tillståndet, säger de, det finns tillräckligt många dagars behandling, så det krävs vanligtvis inte en fullständig behandling.

Nästan alla kvinnor som använde Lizobact i första trimestern noterade att ett sådant läkemedel inte hade någon negativ inverkan på barnet. Endast i mycket sällsynta fall provade pillerna en allergisk reaktion, varför de var tvungna att avbryta och välja en ersättare. En annan anledning att använda istället för "Lizobakt" -analoger är det höga priset. Eftersom 30 tabletter du behöver betala för 260-300 rubel, är kvinnor ofta intresserade av billigare droger med liknande effekter.

Vad ska du byta ut?

Om den förväntade mamman har stomatit, ont i halsen eller liknande problem som hjälper Lizobact, men det finns ingen möjlighet att använda detta läkemedel, kommer läkaren att rekommendera ett annat läkemedel med lokal effekt på orofarynxen.

Dessa kan vara Hexalysis tabletter, som också innehåller lysozym. Det kompletteras med en komponent med antiinflammatorisk verkan (enoxolon) och en antiseptisk (biklotymol), därför används den för samma indikationer. Dessutom är kontraindikationer för användning av "Hexalys" samma som för "Lizobact". Läkemedlet är tillåtet vid något graviditetsstadium, men endast i de fall där fördelarna med sådan behandling kommer att vara högre än risken för barnet i livmodern.

Ett annat alternativ för lokala läkemedel mot halssjukdomar och stomatit är Faringosept. Dessa populära tabletter verkar på patogena bakterier och stimulerar frisättningen av lysozym tack vare Amazon. De kan användas till gravida kvinnor som föreskrivs av en läkare.

Lipobact kan också ersättas med Laripront. Ett sådant läkemedel frisätts också i pastiller, och dess effekt på slemhinnan tillhandahålls av en kombination av lysozym och ett antiseptiskt medel, kallat dequaliniumklorid. Läkemedlet är ordinerat för någon graviditetstid för behandling av angina, kandida i munnen, laryngit, gingivit och andra patologier. I andra och tredje trimestern, istället för "Lizobakta", "Grammidin barn", Vilket inkluderar inte bara en antiseptisk, men också en antimikrobiell komponent.

Instruktioner för användning av läkemedlet "Lizobact" som presenteras i videon nedan.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa