Vad betyder moderkroppens tredje graviditet och vilken vecka är det normalt för graviditeten?

Innehållet

Graviditet utvecklas, men samtidigt förekommer specifika förändringar i placentan. Varje graviditetsperiod karakteriseras av en viss grad av mognad av placenta vävnad. Vår artikel kommer att berätta mer om vad den tredje graden av mognad innebär, och vilken vecka är det normalt för graviditeten.

Vad betyder detta?

Experter skiljer flera grader av mognad av placenta vävnad. Så kan placenta vara från noll till tredje grad av mognad. Denna indikator bestäms under en planerad ultraljudsstudie, som utförs av den förväntade mamman.

Placental vävnad under graviditeten utför många väldigt viktiga funktioner. Så, med hjälp av moderkakan och blodkärlen i den, får barnet som utvecklas i livmodern alla nödvändiga näringsämnen och syre för tillväxten. Med för mycket tidig mognad av placenta vävnad stör denna balans, och fostrets utveckling av fostret är inte så fysiologisk.

Skälen som kan leda till för mycket tidig mognad av placentan är mycket olika. Till exempel kan kärlsjukdomar, som den förväntade mamman lider av, leda till utseendet av specifika förändringar som är karakteristiska för moderkroppens 2 grad av mognad.

Arteriell hypertoni eller svår preeklampsi kan leda till störningar i placentans funktion och dess tidiga mognad, vilket kan påverka den fortsatta graviditeten ytterligare.

norm

Vid slutet av graviditetens tredje trimester börjar specifika förändringar inträffa i moderkakan. De är ganska vanliga och indikerar att kvinnokroppen börjar gradvis förbereda sig för den kommande leveransen. Ju närmare datumet för barnets födelse desto större förändringar uppstår i placentan. När barnet kommer, behöver han inte längre ta emot näringsämnen och syre genom placentan. Hans kropp kommer redan att kunna andas i luften.

I graviditetens sista trimester börjar moderkakan att ändra sitt utseende. Alla karakteristiska förändringar tyder på att placenta vävnad redan är fullständigt mogen. Naturlig åldrande av placenta vävnad motsvarar 3 grader av mognad hos placentan. Det här tillståndet diagnostiseras vanligtvis vid 37 veckors dräktighet och senare.

Ofta i obstetrisk praxis finns det fall där den slutliga mognaden av placentusvävnaden förekommer mycket tidigare. Så kan 3 grad av mognad hos placenta detekteras under 35-36 veckor av graviditeten.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Framtida mor, där detta händer, borde inte bli panik. Små avvikelser mognad av placentan i denna situation är ganska acceptabla.

Mognad placenta är nästan oförändrad före leverans. Detta innebär att alla framväxande förändringar i strukturen i den placenta vävnaden bevaras till den närmaste efterfödelsen.

Efter det föddes kan läkare som använder histologisk undersökning studera vävnadsstrukturen och avslöja olika möjliga defekter och abnormiteter i organs utveckling, som bildades under graviditeten.

Hur är det bestämt?

Bestämning av moderkroppens grad av mognad utförs med hjälp av ultraljud.Denna undersökning är smärtlös och ganska informativ. Med hjälp av en speciell sensor undersöker en ultraljudspersonal placentan i detalj. Det bestämmer tjockleken på vävnaden, dess storlek, närvaron av komprimerade områden och cyster, och bedömer också förekomst av olika anatomiska defekter.

Den slutligen bildade och mogna moderkakan har en ganska ojämn yta. Allt är täckt med spår som tränger djupt in i placentusvävnaden. Tidigare blir smidig och jämn yta av tyget ojämn och till och med grov vid den 37: e gravidveckan.

En annan karakteristisk egenskap för placentan med 3 grader av mognad är närvaron av komprimerade områden i det - kalcinater. När det gäller deras densitet skiljer de sig från vanligt tyg. Beräkningar förekommer i placentan på grund av dess fysiologiska åldrande. Denna process är ganska normal och indikerar det närmaste tillvägagångssättet för förlossning.

Beräknar i placentan

I vissa fall förekommer mognad av placenta med uttalad förkalkning. Närvaron av kalcium i placenta vävnaden i de tidiga stadierna kan vara farligt vid utvecklingen av ett antal komplikationer, varav en är intrauterin hypoxi. Ett barn som är hypoxi i livmodern kan inte helt existera. Syrebrist, som uppträder under intrauterin hypoxi, leder till ökad stress på barnets hjärta och blodkärl. I detta fall förändrar fostret som regel alla vitala organ.

Förändringen i det allmänna tillståndet leder till att barnet i livmodern ändrar hjärtfrekvensen och ökar fysisk aktivitet. I det här fallet, det nödvändiga ingripandet av läkare. I en sådan situation kan den förväntade mamman vara inlagd på sjukhuset för behandling, som syftar till att korrigera överträdelserna.

Om moderkakan på grund av alltför tidig mognad inte fungerar tillräckligt bra, vilket leder till försämring av barnets allmänna välbefinnande, är det i detta fall nödvändigt att utföra behandling.

I denna situation utförs vanligtvis också behandling på sjukhuset. En gravid kvinna är ordinerad för en komplex läkemedelsterapi, sängstöd är ordinerad, liksom noggrann medicinsk observation. Om placentan är för tidig för att mogna är risken för förtidsarbete stort.. Att föda en gravid kvinna kommer att vara under nära övervakning av läkare.

Om, under ultraljudsundersökningen, upptäcktes graden av mognad av moderkakan mycket tidigare än den 37: e graviditetsveckan, krävs ytterligare forskning. Doppler sonografi är en av dem. Vanligtvis utförs det omedelbart efter ultraljud, vanligtvis samma dag.

När du utför Doppler-ultraljud kan läkare utvärdera blodflödet i de kärl som levererar blod till fostret. Med tidig modning av moderkakan kan funktionsnedsättningen försämras. En av de viktigaste funktionerna i placental vävnad är att ge fostret med näringsämnen. Reduktion av uteroplacentalt blodflöde kan leda till hotet av intrauterin hypoxi.

En annan diagnosmetod, som används för tidig upptäckt av 3 grader av placentan, är kardiotokografi. Genom denna enkla undersökning är det möjligt att uppskatta de grundläggande vitala tecknen på fostret.

Om de bryts, krävs terapi och val av taktik för vidare hantering av graviditet. I vissa fall kan sjukhusvård krävas på sjukhuset där, med vissa indikationer, den förväntade mamman kan vara direkt till födseln.

Om tidig modning av placentan, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa