Vad är placenta previa och hur påverkar det graviditet och förlossning?

Innehållet

Normal placering av placenta vävnad är ett viktigt villkor för den fysiologiska graden av graviditet. Denna artikel kommer att berätta om placenta previa och hur det påverkar graviditet och förlossning.

definition

De gamla läkarna kallade placentan "barnets plats". Även på latin översätts ordet "placenta" som "barnslig plats", "efterbörd", "tårta". Alla dessa jämförelser beskriver ganska tydligt placentalvävnaden.

Placenta bildas endast under graviditeten. Genom det mottar barnet alla nödvändiga näringsämnen för tillväxt och fostrets utveckling, såväl som syre. Många blodkärl, som ger oavbruten blodflöde mellan mamma och barn, passerar genom "barnens plats". Ett sådant unikt cirkulationssystem som uppträder endast under perioden för att bära en baby kallas det uteroplacentala blodflödessystemet.

Bildningen av placentan involverade kimens kimmembran. De bildar täta fleecy processer som tränger in i livmoderns vägg. En sådan bilaga säkerställer fixeringen av placenta vävnad. Vid födseln separeras det efter barnets födelse och kallas "efterbördan".

Normalt bildas placentusvävnaden något högre än livmoderns inre öppning. Under graviditetens andra trimester ska normala placenta vara 5 cm högre än svalget. Om någon av orsakerna är placentalvävnaden lägre, så är detta redan ett tecken på en placenta defekt - låg placentafästning.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

I den tredje trimestern av graviditeten ligger placenta vävnad normalt på ett avstånd av ca 7 cm från inre os. Att bestämma placeringen av placentan är ganska enkel. För att göra detta, använd ultraljud. Med hjälp av sådana enkla diagnostiska förfaranden kan läkare ganska exakt bestämma hur hög placentusvävnaden finns.

Om placentan är belägen i livmoderns nedre delar och till och med berör den inre ytan kallas detta kliniska tillstånd previa. I en sådan situation kan placentusvävnaden delvis "komma in i struken" eller helt blockera den helt. Enligt statistiken förekommer detta tillstånd i ungefär 1-3% av alla fall av graviditet.

Normal plats

I de flesta fall är placentan bildad på livmoderns baksida. Det kan också flyttas till sidoväggarna - både till höger och till vänster. I ytan av livmodern och bakre väggen är en ganska god blodtillförsel. Förekomsten av blodtillförselskärl är nödvändig för fullständig intrauterin utveckling av fostret. Placentans korrekta läge ger fysiologisk tillväxt i barnets livmoder.

Placental vävnad är extremt sällan fäst vid livmoderns främre vägg. Saken är att den här zonen är ganska känslig för olika influenser. Mekaniska skador och skador kan skada placentans ganska mjuka vävnad, vilket är ett extremt farligt tillstånd.

Råtta av moderkakan är farlig fullständigt upphörande av blodtillförseln till fostret, och därmed utvecklingen av akut syrebrist.

Om patologin hos normala läget hos placentan detekterades vid 18-20 veckor, så är det ingen anledning att panikera. Möjligheten att placental vävnadsförskjutning före arbetets start är fortfarande ganska hög. Detta påverkas av ett stort antal olika faktorer. Detektion av placenta previa i relativt tidiga skeden gör det möjligt för läkare att fullt ut övervaka graviditeten och förbättrar därför den potentiella prognosen.

orsaker till

Ett antal olika faktorer leder till en förändring av platsen för bindning av placenta vävnad. Faktum är att placentans placering bestäms efter befruktning. Det befruktade ägget måste normalt fästas i botten av livmodern.

I detta fall kommer den efterföljande placenta vävnaden att fästas korrekt. Om embryot, av någon anledning, inte förekommer i livmoderns botten, så kommer placentan i närheten.

Den vanligaste och vanligaste orsaken till utvecklingen av placentalpresentation är effekterna av olika gynekologiska sjukdomar, tillsammans med inflammation i livmoderns inre vägg (endometrium). Kronisk inflammatorisk process skadar utsidan av livmodern, vilket också kan påverka bindningen av placenta vävnad. I det här fallet kan det befruktade ägget helt enkelt inte helt fästa (implantat) i livmoderns vägg i dess botten och börja nedstiga nedan. Som regel växlar den till livmoderns nedre delar, där den fäster.

Även utvecklingen av placenta previa kan underlättas av olika gynekologiska operationer som utförs före graviditeten. Det kan vara curettage, kejsarsnitt, myomektomi och många andra. Risken för bildande av placenta previa är i detta fall mycket högre under det första året efter kirurgisk behandling.

Ju längre tid passerar sedan gynekologiska operationer utfördes, desto mindre sannolikt är det att kvinnan kommer att ha placenta previa under den efterföljande graviditeten.

Läkare noterar att hos kvinnor med flera influenser är risken att utveckla previa något högre än med nulliparösa. För närvarande genomför forskare experiment som syftar till att studera den genetiska faktorn av möjligheten att utveckla placenta previa under graviditeten. Hittills finns det inga tillförlitliga uppgifter om genetikens inverkan på utvecklingen av denna patologi bland nära släktingar.

Studier av de många fallen av graviditeter som uppstår med utvecklingen av placenta previa har läkare identifierat högriskgrupper. De inkluderar kvinnor med ett antal specifika hälsoegenskaper. Hos dessa kvinnor är risken att utveckla placenta vävnadspresentation eller lågt läge ganska hög.

Högriskgruppen omfattar patienter med:

 • Förekomsten av obstetrisk och gynekologisk historia (tidigare aborter, kirurgisk curettage, tidigare svårt arbete och mycket mer);
 • kroniska gynekologiska sjukdomar (endometrios, salpingit, vaginit, myom, endometrit, sjukdomar i livmoderhalsen och andra);
 • hormonella patologier associerade med äggstockarnas patologier och åtföljd av en överträdelse av menstruationscykeln
 • medfödda anomalier av kvinnornas könsorgans struktur (underutveckling eller livmoderutbredning, äggstockshypoplasi och andra).

Om en kvinna hamnar i högriskgruppen, så ser läkare henne mycket nära under graviditeten. I en sådan situation minimeras antalet vaginala undersökningar. Även preferens vid diagnos ges till transabdominal ultraljud, snarare än transvaginal.Redan i de tidiga stadierna av graviditeten görs den förväntade mamman individuella rekommendationer som syftar till att minimera sannolikheten för utvecklingen av negativa symtom på placenta previa.

Kliniska alternativ

Experter identifierar flera möjliga kliniska situationer, eftersom det kan lokaliseras placental vävnad i förhållande till livmoderns inre öppning. Dessa inkluderar:

 • full presentation
 • delvis (ofullständig) presentation.

Med full previa överlappar placental vävnad nästan fullständigt området på den inre os. Denna situation, enligt statistik, utvecklas i 20-30% av alla fall med placenta previa.

Obstetrician-gynekologer pratar om partiell presentation i händelse av att placentan endast passerar till den inre svampen delvis. Denna patologi uppträder redan något oftare - hos ca 70-80% av alla graviditeter med placenta previa.

klassificering

Det är möjligt att bedöma graden av överlappning av placentusvävnaden hos den inre svalget genom ultraljud. Läkare använder en särskild klassificering, som innehåller olika kliniska alternativ. Med tanke på de utvärderade tecknen kan denna patologi vara:

 • 1 grad. I detta fall är placentusvävnaden ganska nära öppningen av livmoderhalsen. Kanterna är högre än den inre munnen, 3 cm.
 • 2 grader. I detta fall ligger placentans nedre kant praktiskt taget vid ingången till livmoderhalsen, utan att överlappa den.
 • 3 grader. Nedre kanterna av placentan börjar nästan överlappa inre livmodern. I denna situation ligger placentusvävnaden vanligen på den främre eller bakre uterusväggen.
 • 4 grader. I det här fallet blockerar placenta vävnaden fullständigt ingången till livmoderhalsen. Hela centrala delen av moderkakan "går in" samtidigt på området av den inre livmodern halsen. Samtidigt innehåller både de främre och bakre väggarna i livmodern separata områden av placenta vävnad.

Förutom ultraljud använder obstetrik-gynekologer de gamla beprövade metoderna för diagnos av olika alternativ för placentans placering. Dessa inkluderar vaginal undersökning. En erfaren och kvalificerad läkare kan snabbt och exakt bestämma var "barnens plats" finns. Det kan ha följande lokaliseringar:

 • I mitten. Denna typ av previa kallas placenta praevia centralis.
 • På sidorna. Denna typ av presentation kallas lateral eller placenta praevia lateralis.
 • Runt kanterna. Detta alternativ kallas också kant- eller placenta praevia marginalis.

Det finns en serie korrespondenser mellan ultraljudet och den kliniska klassificeringen. Till exempel motsvarar den centrala presentationen 3 eller 4 grader genom ultraljud. Dess specialister kallas också komplett. 2 och 3 grad av ultraljud motsvarar i regel sidoposition.

Regional presentation av placenta vävnad är vanligen ekvivalent med 1-2 grader genom ultraljud. Dessutom kan detta kliniska alternativ kallas partiellt.

Vissa läkare använder ytterligare klinisk klassificering. De delar presentationen på platsen för fastsättning av placenta vävnad i livmoderväggarna. Så kan det vara:

 • Front. I en sådan situation är placentusvävnaden fäst vid den främre livmoderväggen.
 • Bak. Placentan är oftast fäst på livmoderns baksida.

Det är möjligt att bestämma exakt vilken vägg placentalvävnaden är kopplad till som regel upp till 25-27 veckor av graviditeten. Det är emellertid viktigt att komma ihåg att placentans position kan förändras, speciellt om den är fäst vid livmoderns främre vägg.

symptom

Det bör noteras att placenta previa inte alltid åtföljs av utveckling av negativa kliniska tecken. Med partiell previa kan svårighetsgraden av symtom vara ganska obetydlig.

Om den placenta vävnaden väsentligt överlappar livmoderns inre hals börjar den gravida kvinnan utveckla skadliga manifestationer av denna patologi. Ett av de möjliga symptomen som är karakteristiska för presentationen är blödning. Som regel utvecklas den under graviditetens andra trimester. Men vissa kvinnor utvecklar blödning från könsorganen och mycket tidigare - i de tidigaste termerna att bära en bebis.

I graviditetens sista 3 trimester kan blödningens allvar öka. Detta underlättas till stor del av livmoderns intensiva sammandragningar, liksom fostrets framsteg i könsorganet. Ju närmare den kommande leveransen desto större är risken för att utveckla svår blödning.

Läkare tror det Huvudskälet till blodets utseende i könsorganet är i detta fall oförmåga att sträcka sig efter uterinväggens utsträckning. Den närmande starten av arbetskraft bidrar till det faktum att placentan börjar exfoliera, vilket uppenbaras av blödningens utseende.

I detta fall är det viktigt att förstå att fostret inte förlorar sitt eget blod. I denna situation uppträder endast brytningarna av placenta vävnaden. Risken för detta tillstånd är att barnet, som "lever" i min mammas mage, kan börja akut syreförlust - hypoxi.

Utseendet av blödning med framställning av placenta vävnad bidrar som regel till eventuella effekter. Så det kan utvecklas efter:

 • lyft tunga föremål
 • fysisk ansträngning och löpning
 • stark hosta;
 • hänsynslös vaginal undersökning eller transvaginal ultraljud;
 • kön;
 • termiska procedurer (bad, bastur, bad).

Med full previa kan blod från könsorganet uppträda plötsligt. Vanligtvis har den en intensiv ljus röd röd färg. Ett smärtsamt symptom kan eller inte vara närvarande. Det beror på den gravida kvinnans individuella tillstånd. Efter en tid slutar blödningen vanligtvis.

Vid ofullständig previa utvecklas blödning från könsorganen hos en gravid kvinna oftast under graviditetens tredje trimester och till och med med omedelbar början av arbetet. Blödningens allvar kan samtidigt vara väldigt annorlunda - från knapphet till intensiv. Det beror helt på hur mycket moderkakan överlappar den inre livmodern.

Placenta migration

Under graviditeten kan placentans position förändras. Denna process kallas migrering. I många avseenden orsakas det av fysiologiska förändringar i livmoderns nedre delar, som utvecklas under olika veckor av graviditeten.

Den bästa prognosen är vanligtvis migrering av placentan längs framväggen. I denna situation flyttar placenta vävnad upp något, ändrar sin ursprungliga plats. Om placentan är fäst på bakväggen, är dess migrering vanligtvis svår eller extremt långsam. I praktiken finns det fall där placenta vävnad, fäst vid livmoderns bakvägg, inte har skiftats under graviditeten.

Placental migration är vanligtvis inte en snabb process. Optimalt, om det inträffar inom 6-10 veckor. I detta fall upplever inte den gravida kvinnan några negativa symtom. Placentans migration slutar vanligtvis med 33-34 veckors graviditet hos barnet.

Om placentusvävnaden ändrar sin position för snabbt (i 1-2 veckor) kan detta vara en farlig utveckling av vissa symtom i framtida mamma. Således kan en gravid kvinna känna smärta i buken eller märka utseendet av blödning från könsorganen.

I detta fall är försening med att söka medicinsk hjälp inte värt det.

Vad kan vara komplikationer?

Utvecklingen av frekvent blödning är ett ogynnsamt tecken. Frekvent blodförlust hotar utvecklingen av ett anemiskt tillstånd hos en gravid kvinna, tillsammans med en minskning av hennes blodjärn och hemoglobin.Anemi hos moderen är ett farligt tillstånd för det utvecklande fostret. En minskning av hemoglobin i blodflödet i placenta kan bidra till en minskning av intensiteten hos den intrauterina utvecklingen hos en bebis som kommer att påverka hans hälsa negativt i framtiden.

En annan möjlig komplikation av presentationen kan vara utvecklingen av spontan oplanerad födelse. I detta fall kan fostret födas mycket tidigare. I den här situationen kan barnet vara för tidigt och oförmögen att självständigt leva. Om placenta previa är för uttalad och fortsätter ganska ogynnsamt, finns det också risk för spontan missfall.

Doktorer noterar också att patienter som har placenta previa under graviditeten ofta har svårt att upprätthålla normala blodtryckstal. En kvinna kan utveckla hypotoni - ett tillstånd där trycket sjunker under åldersnorm. Enligt statistiken utvecklas denna patologi hos 20-30% av graviditeterna som uppstår med placenta previa.

En av de allvarliga komplikationerna av graviditeten är gestos. Denna patologi är inget undantag för kvinnor som har placenta previa under graviditeten. Särskilt ofta i detta fall utvecklas sen gestos. Det åtföljs av utvecklingen av blodproppens patologi samt störningar i de inre organens arbete.

Fetal-placenta insufficiens är en annan patologi som kan utvecklas under presentationen. Detta tillstånd är extremt farligt för fostret. Det kännetecknas av en minskning av syreförsörjningen till barnens organism, vilket negativt påverkar utvecklingen av hjärtan och hjärnan hos barnet.

Experter har funnit att när placentan råder, förekommer ofta abnorma fosterlokaler i livmodern. För normal fysiologisk utveckling ska barnet ligga i huvudet ner.

Men med placenta previa kan andra kliniska alternativ utvecklas. Fostret kan således vara placerat i en sned, bäcken eller tvärgående position. Med sådana alternativ för placeringen av barnet i livmodern under graviditeten kan olika patologier förekomma. Även data förekomsten kan vara en indikation för obstetrics kirurgiskt. Ofta utförde framtida mammor i sådana situationer en kejsarsnitt.

Hur är diagnosen?

Misstänkt placenta previa och vävnad kan vara utan ultraljud. Förekomsten av denna patologi kan indikera upprepad blödning från könsorganen hos en gravid kvinna, vanligtvis utvecklas i 2-3 trimestern av graviditeten.

Med utseendet av blod från könsorganet är det mycket viktigt att genomföra en klinisk vaginal undersökning. Detta utesluter alla andra patologier som kan orsaka utveckling av liknande symtom. Även med denna patologi utvärderas fostrets allmänna tillstånd nödvändigtvis. Detta görs genom en ultraljudsundersökning.

Den grundläggande metoden för diagnos av placenta vävnadspresentation idag är ultraljud. En erfaren läkare kan enkelt bestämma graden av överlappning av inre svampen av placentan. Efter studien ger en ultraljudsspecialist framtida mamma en handritad slutsats. Det är nödvändigtvis investerat i en medicinsk kort av en gravid kvinna, eftersom det är nödvändigt för att upprätta den korrekta taktiken för att hantera graviditet, liksom att spåra den över tiden.

Om, under en ultraljudsundersökning, placental vävnad finns i den inre os regionen, då är det i detta fall inte önskvärt att utföra ytterligare vaginala undersökningar i framtiden. Om det behövs gör läkare tystnad att göra denna undersökning, men de försöker göra det så noggrant och noggrant som möjligt.

Om placenta previa etablerades tidigt nog, då i detta fall kommer den förväntade mamman att tilldelas flera ytterligare ultraljud.Som regel utförs de konsekvent vid 16, 25-26 och 34-36 veckor av graviditeten.

Experter rekommenderar en ultraljud när blåsan är full. I detta fall blir det mycket lättare för ultraljudsläkaren att se patologin.

Med hjälp av ultraljud är det också möjligt att bestämma ackumulering av blod i ett hematom. Samtidigt uppskattas dess kvantitet nödvändigtvis. Så om det är mindre än ¼ av det totala området av moderkakan, så har detta kliniska tillstånd en ganska bra prognos för den fortsatta graviditeten. Om blödningen är mer än 1/3 av den totala delen av placentusvävnaden, är prognosen för fostrets liv i en sådan situation ganska ogynnsam.

Vilka åtgärder bör vidtas?

När blödning från könsorganet inträffar är det väldigt viktigt för en gravid kvinna att omedelbart rådfråga din obstetrikare-gynekolog för råd. Endast en läkare kan fullt ut bedöma svårighetsgraden av tillståndet och göra en plan för ytterligare graviditet.

Om placenta previa inte åtföljs av utveckling av negativa symtom, kan den förväntade mamman vara i en sådan situation i dispensarobservationen. Att inlägga en gravid kvinna på sjukhuset under normal graviditet kommer inte att. I det här fallet måste framtida mamma ges rekommendationer som att hon noggrant ska övervaka hennes hälsotillstånd. Rekommendationer görs också att det är omöjligt att lyfta vikter och intensiva fysiska aktiviteter är begränsade. Den framtida mamman, som har placenta previa, bör noggrant övervaka hennes känslomässiga tillstånd.

Stark stress och nervstörningar kan orsaka en uttalad spasma av uteroplacentala kärl. De resulterande blodflödesstörningarna kan vara mycket farliga för utveckling av foster.

behandling

Som regel utförs terapi för placenta previa efter 24-25 veckor i stationära förhållanden. I denna situation försöker läkare att eliminera risken för förlossning. På sjukhuset är det mycket lättare att övervaka den framtida modernens och barnets allmänna villkor.

Under behandlingen måste följande principer följas:

 • obligatorisk sängstöd;
 • Utnämning av droger som normaliserar livmoderns ton
 • förebyggande och behandling av anemi och eventuell placentainsufficiens.

Om blödningen är för stark och inte slutar, är det svår anemi, då kan en kejsarsnitt utföras. Livräddningsoperation kan utföras i moderns eller fostrets kritiska tillstånd.

Vid full previa utförs placenta kejsarsnitt. Naturlig förlossning samtidigt kan vara mycket farlig. Vid arbetets början börjar livmodern att ingripa starkt, vilket kan leda till snabb placentaavbrott. I en sådan situation kan svårighetsgrad av livmoderblödning vara mycket stark. För att undvika massiv blodförlust och för barnets säkra utseende, läkare och tillgripa kirurgisk obstetrik.

En kejsarsnitt kan utföras på ett planerat sätt och i följande fall:

 • om barnet befinner sig i fel position
 • i närvaro av förlängda ärr på livmodern;
 • med flera graviditeter
 • med uttalade polyhydramnios;
 • med ett smalt bäcken i en gravid kvinna;
 • om den förväntade mamman är över 30 år gammal.

I vissa fall, med ofullständig presentation, kan läkare inte tillgripa den kirurgiska leveransmetoden. I det här fallet väntar de som regel på arbetets start, och med sin början öppnar de fostretsblåsan. En obduktion i en sådan situation är nödvändig för att fostrets chef ska börja röra sig korrekt längs födelsekanalen.

Om under naturlig förlossning, svår blödning uppstår eller akut fosterhypoxi utvecklas, förändras taktiken vanligtvis och en kejsarsnitt utförs. Övervakning av kvinnans och fostrets tillstånd är mycket viktigt. Därför övervakar läkare omedelbart flera kliniska tecken. De utvärderar livmoder contractil aktivitet, cervikal dilatation, puls och blodtryck i moder och foster, liksom många andra indikatorer.

I medicinsk praxis utförs cesarean i allt större utsträckning. Enligt statistiken föredrar obstetrik-gynecologists denna metod för obstetrisk vård i nästan 70-80% av alla fall av graviditeter som uppträder hos placenta som råder.

Postpartumperioden med placenta previa kan kompliceras av utvecklingen av ett antal patologier. Ju svårare graviditeten var och ju oftare blödning utvecklades, ju högre sannolikheten för att kvinnan återhämtade sig kraftigt efter graviditeten. Hon kan utveckla gynekologiska sjukdomar, samt drömma om livmoderton. Även i postpartumperioden kan det finnas tung uterinblödning.

Spåra hälsan och det allmänna tillståndet hos moderen, som bar barnet med placenta previa, efter graviditet borde vara mycket noga. Om en kvinna känner sig väldigt svag, är hon ständigt yr och fortsätter att blöda i flera månader efter att ha fött, bör hon omedelbart kontakta sin gynekolog. I en sådan situation är det nödvändigt att utesluta alla möjliga postoperativa komplikationer, såväl som utvecklingen av ett allvarligt anemiskt tillstånd.

förebyggande

Förhindra placenta previa 100% omöjligt. Genom att följa vissa rekommendationer kan en kvinna bara minska sannolikheten för att utveckla denna patologi under graviditeten. Ju mer ansvarig den framtida mamman kommer att relatera till hennes hälsa desto större är risken för en hälsosam bebiss födelse.

För att minska risken för placenta previa, bör en kvinna vara skyldig att regelbundet besöka en gynekolog. Alla kroniska sjukdomar hos de kvinnliga reproduktionsorganen behandlas bäst i förväg, även före graviditetens början. Det är mycket viktigt att utföra behandling för infektiösa och inflammatoriska patologier. De är ganska ofta grunden till utvecklingen av placenta vävnadspresentation.

Det är självklart mycket viktigt att minimera konsekvenserna av kirurgiska ingrepp som utförs av olika skäl. Om en kvinna bestämmer sig för abort, bör den endast utföras i en medicinsk institution. Det är mycket viktigt att alla kirurgiska ingrepp utförs av en erfaren och kompetent specialist.

Att upprätthålla en hälsosam livsstil är också en ganska viktig förebyggande åtgärd. Korrekt näring, brist på stark stress och god sömn bidrar till att kvinnokroppen fungerar bra.

I nästa video lär du dig mer om placentans placering.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa