Tecken och orsaker till placentaavbrott, konsekvenser för fostret

Innehållet

Placenta avbrott är en allvarlig komplikation av graviditet och förlossning. Att koppla bort "babyplatsen" från livmodern kan vara dödlig för ett barn och sin mor. Enligt statistik förekommer en sådan överträdelse i 1,5% av alla graviditeter. Varför händer detta, om det finns chanser för barnets frälsning, och vad konsekvenserna kan vara vid olika tidpunkter kommer att diskuteras i den här artikeln.

Vad är det

Placenta avbrott anses vara normalt endast om det inträffar efter födseln, efter att barnet är födt. "Barnens plats", som har uttömt sina resurser och blir onödigt, avvisas, född. Under graviditeten förstärks chorionen och sedan placentan, som grundar sig på, näring och stöder barnet, förser det med syre och alla ämnen som är nödvändiga för tillväxt och utveckling.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

För tidig avlägsnande kallas partiell eller fullständig avlägsnande av placentan från livmoderväggen med vaskulär skada. Mekanismen för utveckling av frigöring till slutet av medicinen är oförståelig, men de processer som följer en sådan frigöring är uppenbara - blödning av olika intensitet utvecklas, jämförbar med avståndets storlek.

Oftast förekommer patologin hos kvinnor som bestämmer sig för att bli mödrar för första gången. Dessutom är kvinnor under föderbar födelse 3 gånger mer benägna att uppleva lågkonjunktur i "barnsätet" än kvinnor som föds i tid.

Barnets tillstånd och vitalitet, dess utveckling beror på moderkroppens tillstånd. Placentan deltar inte bara i gasutbyte (det levererar syre till barnet och tar bort koldioxid), det ger näring åt det, skyddar och deltar i produktionen av många hormoner som är nödvändiga för barnsäkerhet. "Barnstol" är vanligtvis ganska tätt mot livmodern: ovanifrån trycks den på frukt och vatten, underifrån - livmoderns väggar. Det är detta dubbla tryck som förhindrar att placentan lämnar sin plats före tiden.

Allvarlig avlossning, total avlossning före förlossning leder till akut hypoxi - Barnet förlorar syre, näringsämnen. I en gravid kvinnas kropp störs hormonerna. Om akutvård inte ges, kommer barnet att dö. Om barnet är mycket för tidigt vid tidpunkten för frigöringen är det mer troligt att han också kommer att dö.

Med marginal, delvis avlägsnande, kommer syrgasleveransen inte att sluta helt, men kommer inte att vara tillräckligt. Konsekvenserna för barnet kommer inte vara långa att komma: barnet kommer att få mindre näringsämnen, upplever kronisk hypoxi och kan sakta ner i utveckling och tillväxt. Tillståndet för kronisk hypoxi är skadlig för alla organ och system i barnet, men i större utsträckning - till nervsystemet och hjärnans och ryggmärgsarbetet samt muskuloskeletala systemet.

För en kvinna är avlossning farlig om blödning uppstår. Med långvarig blödning förekommer anemi, förväntas moderns tillstånd avsevärt. Med riklig blödning, som är typisk för den totala, stora arealavlossningen, är död för en kvinna från massiv blodförlust möjlig. Även en liten avlägsnande av moderkakan, som uppstod vid olika tidpunkter, skapar stora risker för missfall eller för tidig födsel.

skäl

De exakta orsakerna till att barns plats skiljer sig från livmodern är vetenskapen fortfarande okänd. Läkare tenderar att tro att inte ens en roll spelar en roll, men en kombination av flera riskfaktorer.

 • Tryck. Högt blodtryck kan utlösa placentans passage. Hälften av kvinnorna som överlevde avlossningen hade högt blodtryck. Ungefär 10% av detachementet inträffade mot bakgrund av ett spontant hopp i blodtryck till en högre eller lägre sida. Ofta börjar blodtrycket "hoppa" under allvarlig stress, i en hotande och misslyckad psykologisk situation. Långt liggande på ryggen leder till en tryckproblem i den underlägsna vena cava, vilket också kan leda till att placentan avlägsnas från livmodern.
 • Upprepad patologi. Om en kvinna redan har lossnat, är sannolikheten att hon kommer att upprepa över 70%.
 • Flera graviditeter och stora familjer. Kvinnor som bär två eller tre barn är mer mottagliga för patologi än kvinnor som bär ett barn. Ofta är avlossningen fixad hos kvinnor som har fött många och ofta - deras livmoderväggar är mer slita och sträckta.
 • Gravidens ålder. I framtiden mammor äldre än 30 år är riskerna med för tidig avlossning flera gånger högre än bland kvinnor 18-28 år. Om den förväntade mamman är mer än 35 år gammal, så får hon placentan "förvärvar" sin extra lobule, och det är den här löken som kommer av under födseln, vilket gör att hela barnsätet automatiskt kopplas bort.
 • Graviditet efter infertilitet, IVF. Om graviditet uppstår efter en lång period av infertilitet, ökar risken för placenta avbrott naturligt eller som ett resultat av assisterad reproduktionsmetod, såsom IVF, risken att uppgå till cirka 25%.
 • Gestos och toxicos. I de tidiga stadierna betraktas en uttalad smärtsam toxik som en riskfaktor. Kräkningar, illamående, metaboliska störningar, tryckfall leder ofta till exfoliering i en eller flera grad. I senare skeden farlig preeklampsi.

När ödem, övervikt, läckageprotein från kroppen med urin och högt blodtryck, lider kärlen, vilket också kan leda till att placentan avlägsnas från sin plats.

 • Funktioner i livmodern och blodkärlen. Några avvikelser i strukturen hos det huvudsakliga kvinnliga reproduktionsorganet, exempelvis den tvåhåriga eller sadelformiga livmodern, liksom avvikelser i livmoderkärlens struktur kan leda till vanligt missfall på grund av permanenta abnormiteter.
 • Placenta previa eller låg placentation. Om det av någon anledning migrerade fosterägget i det nedre segmentet av livmodern, och därefter korionen och moderkakan bakom det, blir avlägsnandet det största hotet mot detta tillstånd. Speciellt farligt är den fullständiga centrala presentationen av placentan när barnsätet stänger ingången till livmoderhalsen helt eller nästan helt.
 • Hemostatiska störningar. Hos kvinnor med blödningsstörningar förekommer ofta avlägsnande av "barns plats" under graviditet och förlossning. Vanligtvis åtföljs hemostasstörningar av andra graviditetspatologier.
 • Problem med generiska aktiviteter. Ofta uppstår ett farligt tillstånd direkt vid födseln - på grund av tryckfallet, vid snabb, snabb leverans, efter den förstaföddes födelse från tvillingar, med tidig rubbning av fosterskallen samt med en kort navelsträng.
 • Skada. Tyvärr är detta också en vanlig orsak till allvarliga komplikationer. En kvinna kan få ett trubbigt trauma i magen, faller på magen, hamna i en olycka och slår i magen. Med en sådan skada uppstår avlägsnande av "barnens plats" i cirka 60% av fallen.
 • Dåliga vanor Om den förväntade mamman inte kan ge upp vanan att röka eller ta alkohol och droger även när hon bär barnet, ökar sannolikheten för spontan plötslig detachering tiofaldigt.
 • Autoimmuna processer. Immunitet hos en gravid kvinna kan börja producera specifika antikroppar mot sina egna vävnader. Detta händer vid allvarliga allergier, till exempel på mediciner eller vid felaktig blodtransfusion samt vid allvarliga systemiska sjukdomar - lupus erythematosus, reumatism.
 • Mammas sjukdomar När det gäller sannolikheten för avlossning är alla kroniska sjukdomar hos en gravid kvinna farliga, men diabetes, pyelonefrit, sköldkörtelproblem och fetma hos en kvinna utgör de största riskerna.

Om, när du registrerar dig, efter att ha undersökt kvinnans historia, bestämmer doktorn att denna gravida kvinna står i riskzonen för en eventuell utveckling av en frigöring, kommer han att leda en sådan graviditet mer noggrant. En kvinna kommer ofta att behöva besöka en läkare, bli testad, göra en ultraljudsskanning och hon kan också rekommenderas förebyggande vistelse i daghospitalet flera gånger under graviditeten.

Symtom och tecken

Alla tecken på för tidig separation av "barnens plats" reduceras till en manifestation - blödning. Graden och svårighetsgraden av det beror på hur omfattande avdelningen är. Även en liten avlossning kan leda till ett stort hematom. Det är en samling blod som släppts från de skadade kärlen och ackumuleras mellan livmoderväggen och "barnens plats" i sig. Om det inte finns något blodflöde växer hematomet och ökar, vilket bidrar till att det blir avlägsnande och död hos alla nya områden i placentan.

Symtom kan inte vara enbart med mild grad av patologi. Endast en mycket uppmärksam ultraljudsläkare kan lägga märke till en liten avlossning, liksom en förlossningsvårdare som kommer att födas - på placentan, på den sida där den gränsar till livmodern, kommer det att finnas små depressioner och möjligen blodproppar.

Om en kvinna känner en liten nagande smärta i buken, åtföljd av obetydlig volym brun eller rosa urladdning, talar vi om en måttlig grad av svårighetsgrad av patologin. Med utseendet av blodiga "smutsar" undersöks patientens tillstånd på vilket som helst villkor i vilken kvinna som helst.

Den genomsnittliga graden avlägsnas mycket farligare än gravida kvinnor brukade tänka. Det hotar att hypoxi för barnet, och uppenbarar ofta en kränkning av fostrets hjärtas rytm.

Allvarlig patologi präglas alltid av en akut inverkan. En gravid kvinna har en skarp, plötslig, svår smärta i buken, en känsla av fullhet från insidan, yrsel. Inte uteslutet förlust av medvetande. Med denna form av frigöring kan blödning vara svår, intensiv. Men även måttlig blödning är möjlig. Ett särdrag hos formuläret - blodets färg. Det är med svår detachement - skarlet, ljust. Kvinnan utvecklas nästan omedelbart andfådd, huden blir blek, hon svettar intensivt.

I svår och måttlig form observeras spänningen i livmodern jämna muskler, tonen är förhöjd, och vid undersökning ser läkaren det reproduktiva kvinnliga organs asymmetri. Av blödningens natur kan en erfaren läkare enkelt bestämma vilken typ av avlossning som helst.

 • Ingen eller mindre blödning. - Central placentaavbrott är inte uteslutet, där allt blod ackumuleras mellan livmoderväggen och den centrala delen av "barnplatsen". Detta är den farligaste formen.
 • Måttlig vaginal blödning - Regionalt eller partiellt avlägsnande är inte uteslutet, där blodet lämnar utrymmet mellan livmodern och "barnens plats" snabbare. Patologi av detta slag har mer gynnsamma prognoser, eftersom blodflödet ökar sannolikheten för trombos av skadade kärl och läkning av området.
 • Ingen blödning mot bakgrund av en märkbar försämring av gravidkvinnans tillstånd och livmoderns ömhet - blödningen är latent och det är ett ganska farligt tillstånd som kan leda till total avlossning.

Smärtan har vanligtvis en tråkig och värkande karaktär, men med akut och svår avlossning kan den vara skarp och sprida sig till underkroppen, låret. Vid palpation av livmodern av läkaren kommer kvinnan att uppleva svår smärta. Barnets hjärtrytm är störd på grund av syrebrist, som utvecklas på grund av utmatningen av placentan.

De första tecknen på ett brott mot fostrets tillstånd får sig att känna sig, om "barnsätet" har avgått med ungefär en fjärdedel av sitt totala område, med ett hotande tillstånd, vilket uppenbaras av en överträdelse av småbarns motoraktivitet, säger de att cirka 30% av moderkakan är avskild. Med utsläpp av ett organ i 50% av sitt eget område dör barnet vanligtvis.

I diagnosen tar läkaren nödvändigtvis hänsyn till graviditetens varaktighet, eftersom symptom och manifestationer av patologin i olika trimester kan vara olika.

Detachment på olika villkor

I de tidiga stadierna förekommer placentans urladdning oftast, men du får inte bli upprörd, för om du går till en läkare i tid finns det många sätt att rädda graviditeten och förhindra negativa konsekvenser för mamman och hennes bebis. Vanligen under första trimestern framträder en sådan detektion retrochorial hematom, vilket bekräftas av ultraljudsresultaten. Tilldelningar kan vara närvarande, men kan inte visas alls.

I de flesta fall tillåter korrekt behandling på detta stadium att placentan fullt ut kompenserar för förlusten av kontakt mellan en del av området och livmodern i framtiden, och graviditeten kommer att utvecklas ganska normalt.

Om avlossning sker under andra trimestern upp till vecka 27, då är detta ett farligare tillstånd som hotar hypoxi mot barnet. Krummen vid det inledande skedet av syrehushållning blir mer aktiv, han försöker för all del att få sig ytterligare syre.

Om hypoxi blir kronisk, sänker barnets rörelser tvärtom. Fram till mitten av andra trimestern kan placentan växa, då förlorar den denna förmåga och kan inte längre kompensera för det förlorade området. Därför är prognoserna mer gynnsamma om avregleringen inträffade före 20-21 veckor. Efter denna period är prognoserna inte så ljusa.

I senare perioder är patologi den största faran. "Barnens plats" kan inte längre växa, ersättning för en del av de förlorade funktionerna är fysiskt omöjlig. Fostrets hypoxi kommer bara att utvecklas, barnets tillstånd kan bli kritiskt. Om avdelningen fortsätter att växa och öka i storlek, kommer en kvinna att genomgå en kejsarsnitt för att rädda barnet.

Det är inte alltid möjligt att rädda, eftersom barn kan vara djupt för tidigt och då kan döden uppträda som ett resultat av akut respiratorisk misslyckning på grund av lungvävnadens omodernhet eller på grund av barnets oförmåga att upprätthålla kroppstemperaturen.

Endast om avlossningen inte utvecklas under tredje trimestern finns det en chans att hålla graviditeten under strikt sängstöd under 24-timmars observation på ett gynekologiskt sjukhus. Hemma är en kvinnas vistelse omöjlig.

Placental avbrott under födseln kan förekomma av olika orsaker, oftast sker detta hos gravida tvillingar eller kvinnor med diagnostiserad polygami. Livmoderns väggar på grund av det rikliga utstötandet av blod kan förlora kontraktilitet. Vid varje stadium av födelseprocessen i denna situation använder läkare stimuleringen av sammandragningar, om detta misslyckas, utförs en akut kejsarsnitt.

behandling

Om det finns en hel del kvar före födelsedatum är behandling av detektionen opraktisk. Läkarna rekommenderar att man föds - att stimulera naturlig förlossning eller att genomföra en kejsarsnitt (beroende på tid och situation). Det finns ingen anledning att vänta och fördröja - förseningar kan leda till tragedier.

Men om barnet ännu inte anses vara livskraftigt, kommer läkarna att försöka göra allt för att förlänga graviditeten, om avlossningen inte fortskrider. Det finns ingen enda färdig lösning - i varje enskild situation måste läkaren och patienten noga väga riskerna: föda en för tidig bebis som kanske inte överlever, eller riskerar och eventuellt möter barnets kritiska tillstånd på grund av avlossning och hypoxi.

Avlägsnandet behandlas alltid i stationära förhållanden. Terapi som inkluderar läkemedel - hemostatikum, stoppning av blödning samt läkemedel av andra grupper efter läkarmottagning, utförs endast när avlossningen är partiell, graviditetsperioden är mindre än 36 veckor, vaginalblödning saknas eller måttlig och det finns inga tecken på allvarlig fosterhypoxi och progressionen av avlägsnandet av "barnens plats".

För att avlägsna hotet föreskrivs antispasmodik, vilket bör hålla livmodermusklerna i ett avslappnat tillstånd och förhindra även en kortvarig ton. Kvinnan kommer att få mediciner som fyller barnet med näringsbrist och förbättrar blodcirkulationen mellan livmodern och placentan. Och hon kan också rekommenderas lugnande medel och järntillskott som hjälper till att bli av med symtomen på anemi.

I patientinställningen kommer kvinnor att göra en ultraljudssökning med en Doppler nästan dagligen, och gör också CTG för att ta reda på hur barnet känner. Läkare kommer att övervaka laboratorietester för gravida kvinnor, särskild uppmärksamhet kommer att ägnas åt blodkoagulationsfaktorer. Alla åtgärder kommer att inriktas på att undvika upprepad blödning.

Med utseendet på till och med de minsta tecknen på progression av avlägsnandet av "barns plats", fattas beslutet att sluta vänta taktik och bevara terapi till förmån för akut leverans.

förebyggande

Varje gravid kvinna bör göra allt för att förhindra sådan patologi. Om det finns minimala risker för avlägsnande kommer läkaren att informera om det och ge ett antal viktiga rekommendationer som hjälper till att skydda barnet och sin egen hälsa.

Så för kvinnor som tidigare har stött på denna obehagliga komplikation kan ingen erbjuda någon förebyggande behandling, eftersom den inte existerar i naturen. Men för att förebygga återkommande problem av en gravid kvinna rekommenderas det att kontakta antennkliniken för registrering så tidigt som möjligt.

Kvinnor med låg placenta eller placenta previa, liksom hotad abort på grund av missbildningar av "barnplatsen", rekommenderar inte sex, överdriven motion och stress. Det är omöjligt att försumma läkarbesök, leverans av obligatoriska och ytterligare prov under barnets bärande.

Om en kvinna lider av högt blodtryck måste hon kontrollera sin nivå och vid behov ta mediciner som om nödvändigt kan effektivt minska trycket utan att skada barnets kropp. Kvinnor med en negativ Rh-faktor under graviditeten från en Rh-positiv man kräver införandet av Rh-immunoglobulin under graviditetens andra trimester.

Om en kvinna riskerar att bli avskild (och även om hon inte hör till den), bör du sluta röka under graviditeten och undvika även små doser alkohol. Kvinnor ska alltid bära säkerhetsbälte när de reser med bil, och bältet ska hållas ovanför eller under buken. På vintern, när magen blir ganska stor, bör du gå mycket försiktigt, eftersom dina egna ben inte är synliga och sannolikheten för att falla och få en ojämn mageskada ökar.

En kvinna borde undvika kontakt med allergiframkallande ämnen, inte ta medicin utan recept, eftersom många läkemedel kan provocera placenta och blödning. I närvaro av kroniska sjukdomar måste två specialister genomföra en graviditet med en kvinna - en obstetrikare-gynekolog och en doktor i den specialiteten, i vars jurisdiktion den framtida mammens sjukdom hör hemma. Endast en gemensam medicinsk tandem kommer att undvika komplikationer.

När tecken på preeklampsi uppträder (urinprotein uppstår, tryck ökar, ödem och onormal viktökning) måste den förväntade mamman följa alla recept och om nödvändigt gå till sjukhus för att övervakas av läkare och få den nödvändiga behandlingen.

prognoser

Prognoser är gynnsammare om en kvinna frågar om hjälp från en läkare så snart som möjligt. Med blödningens utseende, smärta i buken, försämring av allmänhetens välbefinnande, kan du inte leta efter svaret på frågan om vad som händer på Internet eller med vänner och flickvänner. Det är viktigt att ringa en ambulans så snart som möjligt. Spotting kan inte anses vara normalt under graviditeten, och i de flesta fall är de ett otvetydigt tecken på problemen med integriteten hos "barnens plats".

Varje dag är varje timme av stor betydelse för att förutsäga utfallet och konsekvenserna av placentaavbrott. Ju längre graviditetsperioden, desto mer ogynnsam prognoserna blir. Storleken på detachementet och närvaron av dess progression påverkar även prognosen.

recensioner

Många kvinnor beskriver i sina svar på tematiska forum att placentaavbrottet inte föregicks av några svårigheter, sjukdomar, problem med graviditet. Allt hände plötsligt. I de tidiga stadierna har de flesta berättelserna en bra slut - efter en behandling på ett gynekologiskt sjukhus återupptog symptomen och graviditeten kom till en tidsfrist. Tyvärr förlorar kvinnor i de senare perioderna ofta barn på grund av att barnen plötsligt avlägsnas.

I svåra fall, när livmoderns väggar blötläggs med blod, kan varken barnets eller kvinnans reproduktiva hälsa räddas - livmodern måste avlägsnas helt. Efter barnets död på grund av att barnplatsen lossnar är det särskilt svårt för kvinnor att planera nästa graviditet, både när det gäller gynekologiska problem och psykologiskt.

Det finns grupper på Internet där kvinnor som har överlevt detta, men inte förlorar hoppet om att ha barn i framtiden, hjälper varandra med bra råd och ett stödjande ord. Det är mycket viktigt att övervinna rädslan för en ny graviditet.

Om varför för tidig placentaavbrott kan uppstå, se nedan.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa