Vad är farlig låg placenta previa under graviditeten och vad ska man göra?

Innehållet

Placentans låga läge skrämmer de förväntade mammorna och orsakar dem mycket rädsla för resultatet av graviditet och förlossning. Vad är dess fara och vad man ska göra om diagnosen "låg placenta" redan har låtit, kommer vi att berätta i detta material.

Vad är det

Placentan är ett unikt organ. Det förekommer endast under graviditeten och försvinner efter barnets födelse. Placentas uppgift är att ge barnet mat, leverans av alla ämnen som är nödvändiga för sin normala tillväxt och utveckling, vitaminer, syre. Samtidigt bidrar placentan till att utsöndra barnets ämnesomsättning i moderns kropp.

Placenta previa är ett koncept som anger placeringen av detta tillfälliga och mycket nödvändiga organ i livmoderhålan. Presentation är alltid en patologi, eftersom termen i sig har betydelsen av att hitta placentan på den väg som barnet måste passera under förlossningen.

Normalt bör platsen för fästning av moderkakan vara sådan att barnets "barnstol" inte stämmer med att bli född i världen. Om det är en presentation betyder det att placentan ligger lågt, delvis eller helt blockerat utloppet till det lilla bäckenet.

Låg placentation uppträder ganska ofta i tidig graviditet. Före den 20: e gravidveckan registreras partiell eller regional presentation i cirka 10% av gravida kvinnor. Men moderkakan har förmågan att stiga ovanför livmoderhalsområdet efter livmoderväggarna som växer tillsammans med fostret. Därför är previa vid den 30: e veckan av graviditeten endast närvarande hos 3% av de gravida kvinnor och vid den 40: e veckan - endast hos 0,5-1% av de förväntade mammorna. Processen att höja placentan ovan kallas migration.

Låg placentation
norm
Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Placenta bildas äntligen endast av 10-12 veckor av graviditeten. Före detta kallas platsen för "tillväxt" av äggstocken i endometrium korionen. Presentationen är av tre typer.

 • full - Den inre svampen är helt blockerad av placentan. Detta är ett mycket farligt hotande tillstånd där oberoende leveranser är omöjliga och fostret eller moderen kommer sannolikt att dö som ett resultat av spontan massiv blödning.
 • ofullständig - Placentan täcker delvis livmoderhalsens inre öppning. Oberoende naturlig förlossning, i de flesta fall, är också omöjligt, faran för barnet och mamman är stor.
 • Låg eller lägre - Placentan ligger ovanför ingången till livmoderhalsen, men avståndet från det till "barnplatsen" överstiger inte 7 centimeter. Inre svampen stängs inte av placentan. Om "barnplatsen" är för låg och påverkar halsens kant kallas presentationen marginellt.

Naturlig förlossning med en sådan presentation av moderkakan är ganska möjlig, men de kommer att kräva särskild uppmärksamhet från läkare och från gravida kvinnor - största försiktighet vid dräktighetsprocessen.

Läkare kan bestämma typen och graden av presentation genom ultraljudsskanning. Med varje planerad ultraljud placenta betalade noggrann uppmärksamhet. Dess lokalisering bestäms av livmoderns främre eller bakre vägg, såväl som avståndet från inre svampen (ingången till livmoderhalsen) till kanten av "barnens plats" mäts.

Om det är minst 3 centimeter är diagnosen "låg placentation" eller "första placenta previa".

Det bör noteras att bottom previa - det säkraste av alla tre typer av presentationer. Läkarnas prognoser med honom är mer gynnsamma, men ett sådant arrangemang av "barnens plats" är givetvis inte en variant av normen. Vissa faror och risker finns.

Orsaker till låg placentation

I stort sett är det nästan omöjligt att på något sätt påverka placentans bildning. Det kommer att uppstå där det befruktade ägget kan fixeras vid implantationstillfället.

Ett befruktat ägg implanteras i livmoderhålan ca 8-9 dagar efter befruktning, från detta ögonblick bildar korionen, vilket därefter blir placentan. Det är omöjligt att bestämma exakt var det befruktade ägget flyter. Men det finns riskfaktorer som ökar sannolikheten för att blastocysten kommer att fixa för lågt.

Först och främst innefattar sådana faktorer patologier av livmoderns struktur, sjukdomar hos det kvinnliga reproduktionssystemet, konsekvenserna av kirurgiska ingrepp.

Sålunda är risken för låg placentation under efterföljande graviditet högre hos kvinnor som lider av endometriella inflammatoriska processer, som genomgår abort eller andra curetater, med historia av kejsarsnitt. Sådana orsaker kallas livmoder eller intrauterin. Dessa inkluderar:

 • endometrios;
 • operationer utförda i livmodern - (abort, avlägsnande av fibroids, diagnostisk curettage, kejsarsnitt);
 • komplicerad tidigare förlossning
 • livmoderfibroider;
 • hypoplasi och onormal medfödd struktur av livmoderns kropp
 • livmoderhalsfel (cervikal insufficiens)
 • graviditet med flera frukter på samma gång.

Orsaken till fixeringen av äggstocken i livmoderns nedre del kan vara den enzymatiska insufficiensen hos fostrets membran själva. Sådana orsaker till utvecklingen av låg placenta som kallas foster. Dessa inkluderar:

 • hormonella störningar hos kvinnor;
 • inflammatoriska sjukdomar i bilagorna, äggledarna, äggstockarna.

Med upprepad graviditet är placentans låga placering troligare än under den första graviditeten. Ju mer en kvinna föds, ju högre är sannolikheten att utveckla lägre placentation med varje efterföljande graviditet.

Man tror att kvinnor som är överviktiga och kvinnor som inte kunde sluta röka vid graviditetens början också är i fara. Om en placenta i en tidigare graviditet låg låg, med stor sannolikhet, enligt experter, kommer "barnsätet" att ligga under och i efterföljande graviditet. Dessutom finns det ett visst genetiskt beroende - en kvinna får ärva en tendens till placenta från sin egen mamma.

Diagnos och symptom

Blodflöde när som helst under graviditeten kan indikera en låg placenta previa. En läkare kan vara förvirrad av förhöjda höjder i livmodern, som ligger före den aktuella graviditetsåldern, såväl som felaktig placering av fostret i livmoderhålan - Barnens bäcken eller tvärgående presentation är ofta åtföljd av låg placentation.

Blödning från könsorganen med en lägre placenta previa uppträder vanligen först efter 12-13 veckor av svangerskapet. De kan vara mer eller mindre rikliga. Ofta går de vidare till födelsen.

Men den vanligaste blödningen under graviditetens sista trimester, när livmoderns väggar sträcker sig i sådan utsträckning att det finns partiell mikrovolym "babystolar" från livmoderendometrium.

I en tredjedel av gravida kvinnor med låg placentation uppträder en sådan blödning efter 35 veckors graviditet. Sex av tio kvinnor visar ganska kraftig blödning under förlossningen.Även oönskad, svår hosta, skratt, kön, förstoppning, fysisk ansträngning och svår stress kan orsaka blödning hos gravida kvinnor med låg placenta. Spänningar i livmoderns muskler är farligt liten avlossning och exponering av blodkärl.

Hos kvinnor som har låga placenta manifestationer av episodisk eller ihärdig blödning, minskas halterna av hemoglobin, utvecklingen av anemi, lågt blodtryck, yrsel och bristande plötslig svaghet observeras ofta.

Om du misstänker placenta previa, utför läkaren inte en manuell intravaginal undersökning, eftersom det kan prova för tidig födsel eller blödning, vilket kan vara dödligt för både fostret och den gravida kvinnan.

Det bästa sättet att diagnostisera ultraljud beaktas. Ultraljudet gör det möjligt att bestämma positionen för "barnens plats" med millimeter noggrannhet.

Ibland har placentans låga läge inga symptom. Kvinnan klagar inte över någonting, och endast ultraljudsläkaren vid nästa undersökning uppmärksammar det faktum att "barnstol" är lägre än vad vi skulle vilja ha. I detta fall krävs mer noggrann övervakning av moderkroppens tillstånd: kontroll ultraljud, utformad för att spåra migrationsprocessen, utses och utförs vid 12, 20 (eller 21-22) i veckan och vid 30 veckor. Vid behov kan frekventare skanningar rekommenderas.

Fara och risker

Vad som hotar den låga placental platsen är inte svårt att gissa. I de tidiga stadierna är det farligt för ett spontant missfall, och för en mer omfattande period av graviditet hotas det med för tidig födsel. Kvinnor med detta problem i slutet av andra och tredje trimestern utvecklar ofta preeklampsi, vilket bara ökar risken för ett negativt resultat. Hälften av gravida kvinnor har järnbristanemi.

Om placenta i de tidiga stadierna bildades och fästes låg, ökar sannolikheten att barnet kommer att uppta en onormal position i livmodern med 50%. Barnet kommer instinktivt att välja en position där huvudet inte kommer i kontakt med någonting, inklusive placentan.

Barnet är mer benägna att inte få huvudvärk, men en bäckenpresentation, vilket gör det väldigt svårt för barnfödseln eller kommer generellt att vara en indikation på en kejsarsnitt.

För en baby är en lågslagen placenta en riskfaktor för sannolikheten för hypoxi. Långvarig kronisk syrebrist kan leda till att småbarnen dör, irreversibla förändringar i hans hjärnans strukturer.

Placenta insufficiens, som utvecklas om "barnsätet" utelämnas, kan också leda till en försening i fosterutveckling. Den nedre delen av livmodern är sämre försedd med blod än kroppen och botten av livmodern, vilket är anledningen till att barnet kommer att få mindre av de nödvändiga näringsämnena.

Organs onormala placering som matar barnet är farligt. Om moderkakan är fäst låg kan kvinnan när som helst uppleva blödning, vilket kan ha mycket sorgliga konsekvenser.

behandling

Trots nivån på modern medicin finns det ingen allmän behandling för låg placentation. Det finns inga sådana piller och skott för att höja "barnsätet" ovan. Man kan bara hoppas att migreringen kommer att ske självständigt, och i de flesta fall är det precis vad som händer.

Lärarnas uppgift är att snabbt hantera periodisk blödning och bevara graviditet så länge som möjligt: ​​tills barnet är fullt genomförbart. Genomförandet av medicinska rekommendationer är den första prioriteringen för varje gravid kvinna med låglågt placenta.

För att minska livmoderns ton, föreskrivs antispasmodiska läkemedel: "Nospanum, Papaverine, ginipral. För att kompensera järnbristen hos en gravid kvinna rekommenderas det att ta järnberedningar i kurser.Ferrum Lek"," Sorbifer ".För bättre uteroplacentalt blodflöde rekommenderas B-vitaminer för att eliminera symptomen på fördröjd utveckling av barnet, fetoplacental insufficiens, "Curantine", "Trental" samt folsyra.askorutinOch E-vitamin i stora terapeutiska doser.

Sällan rekommenderas en kvinna daglig administrering av en lösning av magnesia intramuskulärt (10 ml vardera) och "Magne B 6" i tabletter två gånger om dagen. Om det finns en hormonell brist, skriv "Utrozhestan" eller "Duphaston" i individuell dosering. Med asymptomatisk behandling kan du behandlas hemma, med täta blödningar, rekommenderas att behandlas på ett daghem på en gynekologisk specialklinik.

I de senare perioderna måste en kvinna besöka en gynekolog och foster-CTG oftare än andra gravida kvinnor för att se till att barnets hjärtaktivitet är normalt och det finns ingen uttalad syreförlust. Drogterapi kan fortsätta fram till födseln, om moderkakan inte stiger.

Rekommendationer till framtida mamma

Som redan nämnts måste en kvinna vara extremt försiktig. Hon är ordinerad ett tyst läge, hon är kontraindicerad i stressiga situationer, träning, tyngdlyftning, lutning framåt. Med låg placenta på ingen tid kan det inte hoppa, resa på ojämna vägar med bil eller buss, eftersom skakningar kan orsaka allvarlig blödning.

En kvinna kan inte ha sex eftersom orgasm stimulerar livmoderns muskler, vilket ökar sannolikheten för placentaavbrott. Inte bara samlag är förbjudet, men också andra former av sexuell tillfredsställelse - oral, analsex och även onani. Varje åtgärd som kan leda till en minskning av livmoderns muskler är kontraindicerad.

Oönskad resa med flyg. Den optimala hållningen för avkoppling (och du behöver vila vid något ledigt ögonblick) ligger på ryggen med benen upp och ner. Om du inte kan ligga ner (kvinnan är på jobbet), bör du höja benen högre i sittande läge.

För att göra detta kan du använda ett litet improviserat stativ under dina fötter.

Hur man föder barn

Med låg placentation kan arbetet ske både naturligt och kirurgiskt - kejsarsnitt. Det slutgiltiga beslutet om taktik för obstetrisk vård bestäms vid ungefär 35-36 veckors dräktighet enligt resultaten av kontrollens ultraljud.

Om moderkakan inte har stigit, kommer läkare sannolikt att rekommendera snabb leverans. En kejsarsnitt utförs om en kvinna har låglågt placenta i kombination med bäcken eller tvärgående fosterpresentation, om hon är gravid med tvillingar eller tripletter, om det finns ärr i livmodern från tidigare kirurgiska ingrepp.

Även gravida kvinnor över 30 år som har genomgått flera aborter och som har en belastad gynekologisk historia försöker att styra operationen. Om graviditeten åtföljdes av regelbunden blödning kan det också anses att genomföra en planerad kejsarsnitt.

Ibland uppstår behovet av akut kirurgi redan i födelseprocessen, till exempel om blödningen inte slutar efter urladdning av vatten om det finns en svaghet i arbetskrafterna.

I avsaknad av blödning, klar och mogen cervix, normal bäckenstorlek, ett litet barn som är i huvudet occipitalpresentation, är självständig förlossning tillåten.

Stimulering av arbete med mediciner med låg previa utförs i alla fall inte, arbetsverksamheten måste utvecklas oberoende.

recensioner

   Enligt recensioner som lämnats av mammor på Internet, i de flesta fall, vid vecka 30, var placentans position etablerad inom det normala intervallet. Det innebär att de överträdelser som upptäckts vid vecka 20-21 inte är en mening, utan bara en tillfällig svårighet.Födseln med låg placenta, i de flesta fall, fortsatte ganska tillfredsställande, födda friska barn.

   Under graviditeten är det enligt kvinnor svårt att ständigt följa alla rekommendationer, det mest intima förbudet mot intima relationer. Många på grund av detta fördärvar tillfället relationen med sin make, fortsätter graviditeten mot bakgrund av erfarenheter och stress.

   Om vad som är farligt låg placenta previa, se följande video.

   Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
   Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

   graviditet

   utveckling

   hälsa