Orsaker till en tunn placenta under graviditeten och effekterna av hypoplasi

Innehållet

En förväntad mamma som förväntar sig en bebis under graviditeten kan möta olika diagnoser som verkligen kan skrämma henne. En av dem är placenta hypoplasi.

Denna artikel kommer att hjälpa förväntansfulla mödrar att förstå vad det är, vilka är orsakerna till denna patologi, och vad konsekvenserna kan vara.

Vad är det

Otillräcklig organs utveckling kallas hypoplasi. Detta tillstånd kännetecknas av en minskning av massa, diameter och tjocklek. Även läkare kallar ofta en sådan placenta "tunn", och betonar att tyngdpunkten i placentusvävnaden under hypoplasi förändras signifikant.

Läkare särskiljer flera kliniska varianter av detta tillstånd.

  • Primär hypoplasi. Det är kopplat till den initialt försämrade implantationsprocessen av ett befruktat ägg till livmoderväggen på grund av vissa skäl. I denna situation, från de första dagarna av graviditeten är placentusvävnaden liten. Kroppens funktion är som regel bruten.
  • Sekundär hypoplasi. I detta fall var den ursprungliga bildningen av placenta vävnad korrekt och alla förändringar framkom senare. Ogynnsamma symptom i sekundär hypoplasi förekommer som regel inte i tidigaste termerna, men redan under andra hälften av graviditeten.
Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

skäl

Forskare identifierar flera grupper av orsakssamband som kan bidra till utvecklingen av placenta vävnadshypoplasi. I varje fall är orsakerna som bidrar till uppkomsten av denna patologi individuella.

genetik

I fall av placentas primära hypoplasi talar läkare om möjliga närvaro av genetiska orsaker, vilket också kan leda till olika sjukdomar hos fostret. I vissa fall leder konsekvenserna av sådana orsaker till utvecklingen av kombinerade patologier. Således kan förutom utvecklingen av placentans hypoplasi defekter utvecklas i navelsträngens struktur, liksom olika avvikelser i fostrets kropp.

Kvinnor som har en släktforskning om utveckling av genetiska sjukdomar bör alltid rådfråga en genetiker om sannolikheten för att utveckla sådana patologier under graviditeten.

Det är bättre att göra detta på scenen för att förbereda sig för barnets uppfattning. Vid behov kan du också behöva skicka flera laboratoriegenetiska tester.

Påverkan av yttre faktorer

Dessa faktorer verkar vanligen under bildandet av placentan. Det bör noteras att placenta vävnad är ganska känslig för effekterna av aggressiva miljöfaktorer. Om den förväntade mamman har några samtidiga sjukdomar eller immuniteten försämras kraftigt, kan påverkan av yttre faktorer på den aktivt bildande placentan vara extremt negativ.

Konsekvenserna av olika bakteriella, virus- eller svampinfektioner kan också leda till utveckling av hypoplasi. Den inflammatoriska processen, som utvecklas i kroppen av en gravid kvinna som en följd av infektion, påverkar bildandet av placenta vävnad, vilket leder till en eventuell störning av dess utveckling. I detta fall börjar moderkroppen som regel att utvecklas långsamt, och dess fulla funktion är nedsatt.

Vaskulär patologi

Förekomsten av arteriell hypertoni hos en gravid kvinna är en förvärrande faktor som hotar utvecklingen av placentahypoplasi. Speciellt ogynnsamt om under graviditeten utvecklar framtida mamma preeklampsi. I detta fall förvärras graviditeten avsevärt av den möjliga utvecklingen av flera negativa symtom.

Med preeklampsi och vidhäftande arteriell hypertoni (högt blodtryck) finns det skador på blodkärlens väggar. Detta tillstånd under placentans bildning är mycket farligt, eftersom det påverkar hastigheten och intensiteten av utvecklingen av placenta vävnad. En för stor ökning av blodtrycket bidrar också till att placentan upphör att utföra sina funktioner.

Vaskulära patologier som påverkar möjlig bildning av placental hypoplasi inkluderar också:

  • olika vaskulit
  • ateroskleros;
  • autoimmuna patologier som förekommer med vaskulär komponent;
  • medfödda missbildningar av bindväv.

diagnostik

Att identifiera placentans hypoplasi under graviditeten möjliggör moderna ultraljudsdiagnostiska metoder. Vanligtvis med denna patologi utförs ultraljud under graviditeten flera gånger. Detta gör att läkare kan spåra hur mycket placentans tjocklek förändras under graviditeten.

Om läkare behöver förtydliga intensiteten i det uteroplacentala blodflödet, förskriver de också dopplerografi. Med hjälp av denna metod kan man också indirekt utvärdera hur väl näringsämnen och syre levereras till barnens kropp. Doppler sonografi, som ultraljud, tilldelas vanligtvis över tiden.

I praktiken finns det fall där placentans hypoplasi diagnostiseras endast vid 30-32 veckor av graviditeten. En sådan "finna" leder till det faktum att den framtida mamman är under noggrann medicinsk observation.

I placentans hypoplasi måste läkare utvärdera barnets allmänna tillstånd i livmodern. För att göra detta beräknar experterna hjärtfrekvensen och utvärderar fostrets motoraktivitet.

effekter

Graviditet komplicerad av placenta hypoplasi kan uppstå vid utveckling av olika negativa symtom. Detta tillstånd kan leda till utveckling av placentainsufficiens. I denna patologi stör det uteroplacentala blodflödet, vilket leder till nedsatt tillväxt och utveckling av fostret.

Brott mot fostrets utveckling kan leda till att olika anomalier börjar bildas i barnens kropp. Om syrebristen i barnet uttalas kan det även leda till för tidig födsel.

Förlängd intrauterin hypoxi bidrar till att fostret kan utveckla utvecklingsfördröjningssyndrom. Barn som utvecklas långsammare tenderar att ha mindre vikt vid födseln och kan också få ett antal medfödda avvikelser. Komplikationer som kan utvecklas med placentans hypoplasi, beror till stor del på de medföljande patologierna som en gravid kvinna har. Så, om moderkroppens underutveckling åtföljs av preeklampsi, då kan den förväntade mamman utveckla patologier av njurarna och blodkärlen.

Placental hypoplasi kan också bidra till olika blödningsstörningar. I detta fall föreligger en stor risk för trombotiska komplikationer. En extremt farlig komplikation är utvecklingen av trombos. I detta fall krävs en brådskande utnämning av läkemedelsterapi.

Vid behandling av placentans hypoplasi används i regel att det förbättrar uteroplacentalt blodflöde. Vid behov föreskrivs också läkemedel som påverkar blodpropp. Vanligtvis ordineras vaskulära läkemedel under lång tid.

Du kan utvärdera deras effektivitet genom att utföra ultraljud, som utförs i dynamik.Också ett viktigt mål för behandling av placentas hypoplasi är normaliseringen av fostrets allmänna tillstånd.

Det faktum att en sådan placenta och vilken funktion den utför, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa