Orsaker och effekter av placentaavbrott i tidig graviditet

Innehållet

Placental vävnad är ett viktigt organ som endast förekommer i kvinnokroppen medan du bär en bebis. Patologi av bindning av placentan kan vara mycket farlig. Denna artikel kommer att berätta om orsakerna och följderna av placentaavbrott i tidig graviditet.

Vad är det

I normal placenta vävnad ganska tätt fastsatt vid livmoderns väggar. En så stark fixering är nödvändig för obegränsad tillförsel av näringsämnen och syre till fostret. Utan placenta är fysiologisk graviditet omöjlig.

Placentusvävnaden innehåller blodkärl. Under graviditeten förändras placentans tjocklek gradvis. Så för födseln är dess tjocklek vanligtvis 20-40 mm.

Tyvärr, i obstetrisk övning finns det fall där placenta vävnad avlägsnas från livmoderväggarna. Denna patologi utvecklas enligt statistiken i cirka 0,5-1,5% av fallen.

Placenta avbrott i tidig graviditet kan vara annorlunda. Så, om den placenta vävnaden är nästan helt exfolierad, betyder detta tillstånd fullständigt avlägsnande. Denna patologi har som regel en ogynnsam prognos för den fortsatta graviditeten.

Ett annat kliniskt alternativ är partiell placentaavbrott. I detta fall exfolierar placenta vävnaden från livmodern endast i ett specifikt område. I det här fallet är prognosen i regel redan gynnsammare. Vid delvis avlägsnande av moderkroppen utvecklas negativa symptom gradvis.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Vad händer?

En mängd kausalfaktorer kan leda till att placentalvävnaden avlägsnas. Det händer också att vissa av dem agerar samtidigt. I detta fall ökar sannolikheten för att utveckla patologi många gånger.

Läkare tror att olika kroniska sjukdomar i reproduktionsorganen kan leda till utveckling av placentaavbrott i början. Oftast bidrar inflammatoriska patologier till utvecklingen av denna patologi - endometrit, cercevit och andra. Typiskt uppträder sådana sjukdomar hos kvinnor före graviditeten.

endometrit
Tsertsivit

Diskormonala störningar kan också leda till placentaavbrott. För normala funktionen av moderkakan kräver vissa hormoner. Om de av någon anledning är få i organisationen, då utvecklas i detta fall ogynnsamma patologier.

Skadliga vanor kan också orsaka utveckling av avlägsnande av placenta vävnad från livmoderns väggar. Rökning och alkoholmissbruk kan leda till utveckling av skador på placentan.

Exfoliering av moderkakan i tidig graviditet kan också förekomma hos kvinnor som har en belastad obstetrisk och gynekologisk historia. Om en kvinna tidigare har haft spontana missfall, är risken för placenta vävnadslösning också ganska hög. Antecedenta aborter kan också öka risken för att utveckla denna patologi. Vissa forskare konstaterar att risken för att utveckla placentaavlossningen är något högre hos kvinnor som har fött flera barn.

Förekomsten av vissa sjukdomar i kardiovaskulära, matsmältnings- och urinvägar kan också bidra till utvecklingen av placentaavbrott i de tidiga stadierna. Ofta förvärrar sådana patologier signifikant graviditeten.

Gastrointestinal sjukdomsklassificering

Allergiska patologier kan också bidra till utvecklingen av placenta vävnadslösning. Försvagat arbete i immunsystemet leder till en obalans i moderfostrets system. Autoimmuna sjukdomar kan utlösa utvecklingen av korionisk avlägsnande. I detta fall krävs förskrivning av läkemedel för att förhindra utveckling av komplikationer.

Diskormonala störningar kan också leda till placentaavbrott. För normala funktionen av moderkakan kräver vissa hormoner. Om de av någon anledning är få i organisationen, då utvecklas i detta fall ogynnsamma patologier.

Skadliga vanor kan också orsaka utveckling av avlägsnande av placenta vävnad från livmoderns väggar. Rökning och alkoholmissbruk kan leda till utveckling av skador på placentan.

Traumatiska skador kan också leda till placentaavbrott. Shocks, skador, faller på magen bidrar till utvecklingen av farliga förhållanden. Risken för dem är att inte alltid skadliga symptom uppträder omedelbart. I början är kliniska tecken vanligtvis mindre. Ju mer placenta vävnad exfolierar från livmoderväggen, desto mer uttalade symtom.

Biverkningar av placenta kan uppstå efter intensiv träning. Intensiv träning i gymmet kan bidra till utvecklingen av mikroskador i placenta vävnaden. Detta kan leda till att placentan gradvis slår av. Dessutom kan utvecklingen av denna patologi inträffa efter lyftning av tunga föremål.

Om graviditetsförloppet förvärras av ett antal andra tillstånd förändras prognosen för förloppsförloppet och blir mindre gynnsamt. Kombinationen av olika patologier bidrar till utseendet på defekter i det hemostatiska systemet, förekomsten av vaskulära störningar och till och med den möjliga utvecklingen av blödning.

symptom

Ogynnsamma symtom vid exfoliering av placentan kan verka annorlunda. Med partiell avlägsnande av placenta vävnad utvecklas symtom gradvis. I vissa fall syns tecken på patologi så lite att den förväntade mamman inte lägger vikt på dem. I sådana fall kan diagnosen placentaavbrott vara försenad.

Med fullständig exfoliering av placental vävnad från livmoderväggarna växer skadliga symptom mycket snabbt. I den här situationen försämras den gravida kvinnans allmänna tillstånd så mycket att det kräver akut sjukhusvistelse på sjukhuset.

Det vanligaste tecknet på placentaavbrott från livmodern är utseendet av blödning. Graden av svårighetsgrad kan vara annorlunda. Det bör noteras att blödning kan vara både yttre och inre.

Om blodet förblir i livmodern i avlivningen och inte omedelbart upphör, är det ganska svårt att misstänka patologin i tidig graviditet.

Placentala störningar på ultraljud

Om en gravid kvinna i de tidiga stadierna av blod framträder ur könsorganet, borde hon inte tveka att söka medicinsk hjälp. Hjälp av läkare är nödvändigt. Med utvecklingen av placentaavbrott är det ytterst viktigt att bedöma den förväntade moderens och hennes barns allmänna villkor.

Det bör noteras att inte alla fall med placental abruption verkar blödande. Recensioner av många kvinnor tyder på att med denna patologi hade de bara blödning från könsorganen, och det fanns ingen blödning. Sådana utsöndringar kan vara både rikliga och måttliga. Det beror på hur mycket placentalvävnaden har exfolierats.

Ett annat symptom som kan uppstå vid placental abruption är smärta i buken. I denna situation är smärtan vanligtvis lokaliserad i underlivet. Med fullständig avlägsnande av placentan uppträder smärtssyndrom vanligtvis plötsligt, bland fullständigt välbefinnande. Intensiteten i smärtan är mycket intensiv. Vissa kvinnor, som upplever sådan smärta, kan till och med förlora medvetandet.

Med delvis avlägsnande av moderkroppen utvecklas smärtan i buken vanligen gradvis. Det utvecklas inte alltid, men bara i 40-50% av fallen. Det brukar dyka upp efter en ganska snabb promenad eller tyngdlyftning. Smärtan kan vara lokaliserad eller sprida sig till höfterna.

I vissa fall kan uterinhypertonus också utvecklas med placentaavbrott. Detta tillstånd förvärras under graviditeten. Graviditet, förvärrad av hypertonus och placentabrott, fortsätter vanligtvis mycket svårare.

Med utvecklingen av denna patologi kan en kvinna också ha associerade symtom. Så den förväntade mamman kan känna illamående, svaghet, trötthet. I vissa fall kan yrsel uppträda.

Det bör noteras att i obstetrisk praxis finns det också fall där det är mycket svårt att misstänka placentaavbrott. Asymptomatisk variant av denna patologi kan endast bestämmas genom att genomföra en ultraljudsundersökning.

Hur är diagnosen?

Misstänkt utplåning av placenta vävnad bara på de framväxande symptomen kan vara svårt. Det händer vanligtvis att denna patologi kan bestämmas noggrant endast under ultraljud.

Under denna diagnostiska procedur kan läkaren bestämma utsträckningen av placentas friliggande område samt identifiera placenta hematom. Även under en sådan diagnos bedömer en specialist fostrets allmänna tillstånd, liksom förekomsten av möjliga komplikationer.

effekter

Utsläpp av placenta vävnad från livmoderns väggar är farligt genom utveckling av ett antal farliga komplikationer. I varje fall kan graviditeten vara olika.

blödning

Exfoliering av moderkakan från livmoderns väggar kan leda till blödning. Utseendet av blod från könsorganet kan uppstå plötsligt. Denna patologi är farlig massiv blodförlust.

Allvarlig blodförlust leder till en minskning av cirkulerande vätskevolym. I det här fallet är det mycket viktigt att sjukvården tillhandahålls i rätt tid. Med utvecklingen av allvarlig blödning från könsorganen är en kvinna sjukhus på sjukhuset.

Anemisk tillstånd

Blödning från könsorganet leder till att en gravid kvinna kan utveckla anemi. Det anemiska tillståndet kännetecknas av en minskning av det totala antalet röda blodkroppar och (eller) hemoglobin. Det bör noteras att den anemiska staten hotar med brott mot näringsämnet och syreförsörjningen av embryot. I denna situation kan barnens kropp inte växa och utvecklas fullt ut.

För att bestämma anemi måste läkaren ordinera en framtida mor för fullständig blodräkning. Genom detta enkla laboratorietest är det enkelt att bestämma hur mycket röda blodkroppar och hemoglobin reduceras. För korrigering av de uppkomna överträdelserna föreskrivs den framtida mammen järnhaltiga droger. Applicera dessa verktyg borde vara ganska långa.

Intrauterin hypoxi

Syrebrist i blodet kallas hypoxi. Om fosterhypoxi utvecklas och kvarstår under graviditetens första trimester, kan detta påverka fysiologin hos fostrets utveckling. I de tidiga stadierna av graviditeten är fostret aktivt organogenes - processen att bilda inre organ. Intrauterin hypoxi är ett farligt tillstånd som kan påverka utvecklingen av olika patologier hos en bebis.

Hotet om missfall

Prognosen för graviditet vid placentaavbrott kan tyvärr vara ganska ledsen.

Exfoliering av placenta vävnad åtföljs av nedsatt uteroplacental blodflöde. Utan näringsämnen och särskilt syre under en längre tid, kan fostret inte existera.

Utvecklingen av spontan missfall i tidig graviditet uppstår tyvärr ofta i gynekologisk övning. Den mest farliga i detta fall är fullständig avlägsnande av placentan. I en sådan situation kan även fostrets död förekomma.

Hur undviker man eventuella komplikationer?

Efter att den framtida mamman hade diagnostiserats med placentaavbrott, borde hon noggrant övervaka hennes välbefinnande. Läkare utgör en rad rekommendationer som bör bidra till att undvika negativa effekter. Dessa rekommendationer inkluderar:

  • strikt överensstämmelse med den dagliga behandlingen
  • balanserad diet, berikad med vitaminer och mikroelement
  • full sömn minst 8 timmar om dagen
  • Begränsning av klasser i gymmet och poolen
  • Förbud mot att lyfta tunga föremål
  • stressreducering
  • regelbunden observation av en obstetrikare-gynekolog
  • Begränsning av sexuell aktivitet och, om det behövs, till och med fullständig sexuell vila.
  • tar emot individuellt utvalda läkemedel.

Om några negativa symptom uppträder, ska den förväntade mamman genast se sin läkare. Dessa enkla riktlinjer hjälper till att minska risken för att utveckla farliga komplikationer vid tidig graviditet.

behandling

Prognosen för utveckling av graviditet vid bestämning av placenta avbrott beror i stor utsträckning på hur tidigt läkarna bestämde detta tillstånd. Tidig diagnos kan betydligt minska de möjliga komplikationerna, förutsatt att en gravid kvinna följer alla rekommendationer som görs för henne i denna patologi.

Behandling av placental detachment komplex. Valet av behandlingstaktik beror till stor del på överträdelsens allvar. Därför utvärderar läkare nödvändigtvis både den framtida modernens och hennes barns tillstånd.

Graden av blodförlust, som säkert utvecklas med placentaavbrott, påverkar också valet av taktik för att utföra en så komplicerad graviditet i framtiden. Doktorn måste också utvärdera behovet av sjukhusvistelse på sjukhuset.

Drogterapi

Läkemedel som används för att behandla placenta kan vara mycket olika. Så, för att stoppa den utvecklade blödningen tillgriper läkare utnämningen av hemostatiska medel. En av dessa droger är Tranexam. Detta verktyg innehåller tranexaminsyra, som har en hemostatisk effekt.

Tilldelas till "Tranexam" för olika blödningar, inklusive de som uppstår under graviditeten. Innan utnämningen av detta läkemedel är det i regel nödvändigt att skicka en biokemisk analys av blodkoagulering.

Ta det här verktyget själv inte ska. Innan du kommer in, bör du alltid rådgöra med din läkare.

I vissa fall tillgriper läkare förskrivning av droger som hjälper till att klara de negativa symptomen på fetoplacental insufficiens. Ett sådant sätt är "Curantil". Det bidrar till att normalisera det minskade blodflödet i de uteroplacentala kärlen och förbättra fostrets hälsa.

När placentaavbrott, som har utvecklats på grund av disharmonala störningar som orsakas av en minskning av progesteron i blodet, ordineras hormonella droger. Så, för att normalisera nivån på huvudhormonet av graviditet i blodet, ordinerar läkare ganska ofta "Duphaston". Dosering och användbarhet bestäms av en obstetrikare-gynekolog. Medan du tar drogen görs en bedömning av dynamiken i tillståndet hos den gravida kvinnan och barnet.

Om under blödning, som utvecklas med placentaavbrott, utvecklas smärta i buken, så är smärtstillande medel förskrivna för sin lindring. Det är inte nödvändigt att använda sådana medel under lång tid. De används som regel regelbundet endast för att lindra smärta.

Med en liten exfoliering av placentan kan läkare lämna den förväntade mamman hemma. Sjukhusisering på sjukhuset utförs endast med hotet om fostrets liv eller avkompenserade tillstånd hos den förväntade mamman. I detta fall krävs mer noggrann och noggrann observation av läkare. Under sjukhusvistelsen ges en gravid kvinna ett antal mediciner som är nödvändiga för att förbättra sitt välbefinnande.

För att bedöma patologins dynamik skickar läkare framtida mamma, som har en placentaavbrott, för att genomgå olika undersökningar. Så utförs kvinnan ultraljud och kardiotokografi. Dessutom kan läkaren ordinera och dopplerografi för bedömning av uteroplacentalt blodflöde.

Läkemedel som har en antispasmodisk effekt ordineras strikt enligt indikationer. Deras åtgärder är avsedda att ta bort blodkärlens spasmer. Drotaverinhydroklorid ("No-Spa"). Själv okontrollerad användning av antispasmodik hemma för gravida kvinnor som utvecklar placentaavbrott under graviditeten är inte värt det. I vissa fall kan de bara öka blödningen.

Skälen till placentaavbrott kommer att berätta för obstetrician-gynekologen i nästa video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa