Placenta tjocklek per vecka av graviditeten

Innehållet

Under graviditeten uppmärksammas placentan. Mycket beror på hennes hälsa: barnets välbefinnande och utveckling, sitt liv. Vid bedömning av placentan används en parameter som tjockleken på "barnplatsen". Du kommer att lära dig om vad det ska vara vid olika perioder av graviditet, vad orsakerna kan vara, konsekvenserna av avvikelser från normerna, efter att ha läst den här artikeln.

Struktur och funktion

Placenta är ett tillfälligt organ, som endast är nödvändigt för att bära ett barn. Det ger en nära relation mellan mamma och foster, som fungerar som mellanhand i det viktigaste för utvecklingen av babyprocesserna: gasutbyte, näring, borttagning av avfallsprodukter. Genom blodets uteroplacentala blod får barnet blod berikat med syre, vitaminer, mineraler och vatten från moderen. Tillbaka genom placentaurean utsöndras kreatinin, koldioxid.

Placenta är "fabriken" av de hormoner som är nödvändiga för att bära och födas ett barn på ett säkert sätt. Det producerar hCG, progesteron, östrogen, placental laktogen. Utan en tillräcklig nivå av dessa hormoner kommer det inte vara möjligt att bära barnet och amning kommer att bli en stor fråga.

Placenta börjar bilda efter implantering av äggstocken i livmodern. Detta sker vanligtvis på dag 8-9 efter ägglossningen, om ägget befrukas. Först föregås placentan av chorion, tack vare vilken blastocysten fäster vid det funktionella skiktet i livmoderns endometrium. Gradvis expanderar korionen, nya skikt uppträder och vid den 14: e och 16: e graviditetsveckan börjar den unga placentan att utföra sina funktioner.

"Barnsätet" växer och förtärkar tills mitten av andra trimestern, då stannar tillväxten av moderkroppen och dess mognad eller åldring börjar. Upp till 30 veckor har normal placenta en nollgrad, så blir den mer tät: kalciumsalter sätts in i den. Fram till den 34: e graviditetsveckan, den första graden och efter den (nästan före födseln) - den andra. Den tredje graden, som indikerar att placentan nästan har uttömt sina resurser och förmågor, spelas in kort före födseln (under normal graviditet).

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

normer

Fram till den 20: e gravidveckan har placentans tjocklek inget diagnostiskt värde. "Barnstol" bestäms av ultraljud, platsen för dess fastsättning är fast, men tjockleken kommer att mätas först efter 20 veckor. En ultraljudssensor bestämmer den tjockaste delen av placentan, gör en mätning - denna indikator anses vara avgörande. Det är viktigt om tjockleken överensstämmer med standardvärdena för den pågående graviditetsåldern. Priserna visas i tabellen nedan.

Här är ett bord av placenta tjocklek per vecka.

Dräktens varaktighet, (veckor)

Placentans tjocklek (intervall av normala värden), mm

20

16,7-28,6, vanligtvis - 21,9

21

17,4-29,7, i genomsnitt - 22,8

22

18,1-30,7, i genomsnitt - 23,6

23

18,8-31,8, i genomsnitt - 24,5

24

19,6-32,9, vanligen 25,3

25

20,3-34,0, vanligtvis - 26,2

26

21,0-35,1, vanligtvis - 27,0

27

21,7-36,2, i genomsnitt - 27,9

28

22,4-37,3, i genomsnitt - 28,7

29

23,2-38,4, i genomsnitt - 29,6

30

23,9-39,5, vanligtvis - 30,5

31

24,6-40,6, vanligtvis - 31,3

32

25,3-41,6, vanligtvis 32,1

33

26,1-42,7, i genomsnitt - 33,0

34

26,8-43,9, i genomsnitt - 33,8

35

27,5-45,0, i genomsnitt - 34,7

36

28,0-46,1, i genomsnitt - 35,5

37

27,8-45,8, vanligen 34,3

38

27,4-45,5, vanligtvis 34,0

39

27,1-45,2, vanligtvis 33,7

40

26,7-45,0, vanligen 33,4

Värdena är genomsnittliga. I praktiken kan det finnas mindre avvikelser från dessa normer, och i varje fall gör läkaren ett välgrundat beslut, utgående från individuella omständigheter och särdrag av graviditet. Tydliga avvikelser, som inte är begränsade till tiondelar av en millimeter, kräver dock ytterligare undersökning. En tunn placenta vars tjocklek är högst 20 mm, eller en tjock placenta som inte överstiger 5 cm, är inte normalt.

Om, förutom placentans tjocklek, som inte uppfyller tidsfristen, finns det inga andra patologier och komplikationer av graviditet, är det vanligtvis beslutat att vänta och titta. Det är möjligt att moderkakan har sina egna egenskaper hos strukturen, och de bör inte inspirera rädsla om denna tjocklek inte påverkar funktionaliteten hos "barnens plats".

Orsaker och konsekvenser av avvikelser

Avvikelser från normerna är av två typer: en tjock placenta eller mycket tunn. Båda är riskfaktorer, eftersom anomalier i strukturen på "barnens plats" bryter mot dess funktioner, där barnets välbefinnande och utveckling direkt beror. Det är värt att överväga i detalj båda situationerna.

tjock

Placenta hyperplasi hänvisas till när tjockleken på "barnens plats" ligger över den övre gränsen för det acceptabla intervallet av normativa värden. Ju större skillnaden är desto allvarligare är situationen. Den tjocka placentan är alarmerande läkare mycket starkare än den förtunnade, eftersom hyperplasi, den temporära organs åldrar snabbare, mognar och detta är fylld av för tidig födsel, fosterhypoxi, placentainsufficiens och retarderade smulor.

Om moderkakan åldras före tiden förlorar barnet i alla fall syre, vitaminer och näringsämnen. Han kan visa symtom på förgiftning av kroppen, eftersom placentan klarar sämre och långsammare vid utsöndring av avfallsprodukter.

Det finns många anledningar som kan orsaka hyperplasi av "barnens plats". Detta, till exempel, diabetes i framtida mamma. Det påverkar inte bara tjockleken, men också strukturen hos moderkakan - en ytterligare klot kan vara närvarande.

Tjockleken kan öka på grund av kronisk anemi, som några gravida kvinnor börjar uppleva i tidig graviditet.

Om en kvinna har en virussjukdom i tidig tid (till exempel influensa eller ARVI) är sannolikheten för att placenta hyperplasi kommer att uppstå mycket hög. Genom förtjockning av "barnsätet" kan man svara på infektioner i könsorganen, venerala sjukdomar, samt "vingade" infektioner (klamydia, ureaplasmos och andra).

Vid varje graviditetsstadium kan tjockleken på placentan börja öka på grund av Rh-konflikten, om den Rh-negativa mamman bär en Rh-positiv bebis, vilket resulterar i sensibilisering. I de senare skeden hotar hyperplasin hos "barnens plats" gravida kvinnor med preeklampsi, ödem, högt blodtryck och övervikt.

Funktionerna i placentan med förtjockning försämras avsevärt, särskilt skyddsfunktionen. Om hyperplasi orsakas av en infektion, kommer en sådan placenta inte att kunna skydda barnet, det är mer sannolikt att bli smittade och kan dö i utero. De tidiga stadierna av förtjockning gör sig inte kända. Endast vid överföring av ultraljudsdiagnos är det möjligt att bestämma en sådan överträdelse.

Men vid ett senare tillfälle kommer utvecklingen av kvinnans patologi att bli "informerad" om bebisens rörelse: han kommer att börja visa stor oro, och då kommer fysiska händelser att bli sällsynta. På CTG kan detektera kränkningar av fostret, uteroplacental blodflöde till USDG kommer också att försämras.

Behandlingen är endast föreskriven efter att ha bestämt den exakta orsaken till anomali. Om det är en infektion, ordineras en kvinna med antimikrobiell eller antiviral behandling, diabetes är förskrivet en endokrinologs standardbehandling, med gestos kan sjukhusvård krävas, liksom en diet, normalisering av blodtrycket. Tyvärr finns inte mediciner som kan minska tjockleken på placentan.

Kvinnor rekommenderas droger för att förbättra blodflödet i de uteroplacentala kärlen. Oftast används "aktovegin"Och" Curantil. " Dessutom föreskrivs vitaminer och mineraltillskott, järnberedningar.

Vid rhesuskonflikt kan intrauterina transfusioner utföras.

tunn

Om placentans tjocklek under en given period inte överstiger värdena på den nedre gränsen för det tillåtna intervallet, sägs de vara underutvecklade eller hypoplasi av "barnens plats". Funktionen hos en sådan placenta är väsentligt begränsad, och endast i ett fall kan det vara en variant av normen: kvinnan själv har en ömtålig, smal kroppsbyggnad och bär en liten baby. I detta fall kommer inte utvecklingen av smulorna att drabbas.

I alla andra fall kan en underutvecklad "barnplats" leda till negativa konsekvenser: hypoxi, fördröjd utveckling och barnets hot om dödsfall. En tunn placenta är ibland en indikation på fostrets genetiska abnormiteter. Riskerna med att tunna placenta ökar efter att ha skjutit upp tidiga virusinfektioner, liksom på grund av sexuellt överförbara sjukdomar.

Preeklampsi i andra hälften av graviditeten är en av de vanligaste orsakerna till utvecklingen av hypoplasi, liksom förekomst av kronisk njure, hjärta och sköldkörtelsjukdomar hos en kvinna. Att förtunning leder ofta till rökning under graviditeten, såväl som alkohol och droger.

Vanligtvis med hypoplasi, är det en försening i barnets intrauterin utveckling. Du kan klara problemet genom att använda droger som förbättrar blodets uteroplacentala blodintag, vitaminintag, korrigering av moderns näring. Om orsakerna är i utvecklingsfel eller kromosomala abnormiteter hos fostret, är det inte möjligt att eliminera IUGR.

Användbara tips

Eftersom det inte finns något sätt att känna utspädningen eller förtjockningen av "barnens plats" på egen hand borde en kvinna regelbundet och i rätt tid besöka läkaren under graviditeten, genomgå alla nödvändiga undersökningar, bli testad och göra en ultraljudsskanning. Avslag på undersökningen kan vara dyrt för moderen och hennes barn.

När man upptäcker avvikelser i placentans tjocklek behöver man inte falla i erfarenheter - Medicinen har en tillräcklig arsenal av verktyg, tekniker och medicin för att stödja barnet, för att förlänga dräktigheten till förfallodagen.

Undvik virus- och infektionssjukdomar under graviditeten, ta inte läkemedel utan läkares recept, sluta röka och dricka alkohol, ät ordentligt och var noga med att övervaka ditt blodtryck och vikt.

Frånvaron av riskfaktorer minskar sannolikheten för moderkärlens patologi.

Se följande video för vad placentan är, vad det är för, hur det ligger i livmodern.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa