Placental hyperplasi under graviditeten

Innehållet

En förtjockning av den placenta vävnaden kan leda till förändringar under graviditeten. Placental hyperplasi har ett antal funktioner som kan påverka den intraderinala fostrets utveckling.

Vad är det

Normalt har placentan en viss storlek. Varje dag av graviditeten ökar tjockleken på placentusvävnaden. Graden av tjocklek på placentan beror på graviditeten. Om det är förtjockande, kallar läkare detta tillstånd hyperplasi.

Vid födseln är placentans tjocklek ca 2-4 cm. Om moderkakan blir mycket tjock före den föreskrivna tiden, kan graviditetsförloppet ändras.

skäl

Utvecklingen av en förtjockning av den placenta vävnaden kan leda till olika orsaker. Om en för tjock placenta diagnostiseras under graviditeten är det som regel ett bevis på att det finns vissa patologier i framtida mammas kropp.

Olika virus- och bakterieinfektioner kan leda till utveckling av placentahyperplasi. Patogena mikrober orsakar inflammation, vilket leder till störning av placentans bildning. I slutändan bidrar detta till det faktum att placenta vävnad är alltför förtjockad, vilket leder till utvecklingen av dess hyperplasi.

Dessutom kan en förändring av tjockleken hos placenta vävnaden utvecklas under anemiska tillstånd, som åtföljs av en kraftig minskning av hemoglobin i blodet. Diabetes mellitus kan också leda till utveckling av placenta hyperplasi. En bestående ökning av blodglukos leder till utveckling av skador på placentusvävnaden.

Vaskulära patologier kan också leda till utveckling av hyperplasi - den kan utvecklas med arteriell hypertension. I detta fall bidrar utvecklingen av skador till en bestående ökning av blodtrycket. Ju högre dessa siffror är i den förväntade mamman, desto större är risken för att utveckla placenta patologi.

Hyperplasi kan också utvecklas efter tidigare infektiösa patologier. Så, ureaplasmos, toxoplasmos, liksom ett antal sexuellt överförbara sjukdomar kan leda till en förtjockning av placentan.

Rhesuskonflikt som uppstår mellan mor och barn kan också bidra till utvecklingen av karakteristiska förändringar i placentan. I detta fall kan den intrauterina utvecklingen av fostret störas på grund av utvecklingen av komplikationer.

Late toxicos av graviditet kan också påverka utvecklingen av placenta störningar. Denna patologi är farlig eftersom graviditetsprognosen som regel förvärras. Den framtida mamman kommer att ha svår ödem, det allmänna tillståndet störs, och en kränkning av uteroplacentalt blodflöde kan också utvecklas.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Hur kan det manifestera sig?

I de flesta fall är placenta hyperplasi asymptomatisk. Det är helt enkelt omöjligt att misstänka förekomsten av denna patologi i detta fall för vissa kliniska tecken. Därför blir placenta hyperplasi oftast en riktig "hitta" som detekteras under planerade ultraljudsskanningar under graviditeten.

I vissa fall kan en förtjockning av placentan leda till utveckling av farliga komplikationer. I det här fallet kommer den framtida mammen att bli störd av negativa symtom som påverkar hennes välbefinnande. Så kan en kvinna få urladdning från könsorganet eller en liten ömhet i underlivet.

Ibland händer det också att det enda symptomet som bekymrar framtida mamma, som har placentahyperplasi under graviditeten, är dålig hälsa och generell svaghet. En sådan ospecifik manifestation är i regel inte en anledning att gå till en läkare, vilket leder till en otrolig diagnos av patologi.

diagnostik

Den huvudsakliga diagnostiska metoden som gör det möjligt att identifiera denna patologi är ultraljudsundersökning. Under ultraljudet kan läkaren bestämma placentans tjocklek samt identifiera olika anatomiska defekter. Sällan diagnostiseras en förtjockning av placentan vid 18-20 veckor av graviditeten, men denna patologi kan detekteras mycket senare.

Under bestämningen av placentans tjocklek utvärderar ultraljudsspecialisten dess densitet. Strukturvävnadens struktur beror till stor del på graviditeten. Så, under andra trimestern, är den ganska jämn och jämn.

När leveransen närmar sig förändrar placentan dens densitet. Diffusa förändringar framträder i den, liksom områden av komprimering. Till exempel är strukturen av placenta vävnad vid vecka 32 av graviditeten väsentligen annorlunda än hos 20-22 veckor. Sådana förändringar är helt normala och indikerar en hälsosam graviditet.

Om av någon anledning förändrar placentan sin tjocklek före den föreskrivna perioden, kommer ultraljudsläkaren att diagnostisera förekomst av hyperplasi. Samtidigt utför han nödvändigtvis noggranna mätningar av tjockleken på placenta vävnaden och indikerar resultaten i hans läkarrapport, som utfärdas efter undersökningen av den förväntade mamman. Denna slutsats i framtiden investeras nödvändigtvis i medicinska kortet. Bedömning av placentans tjocklek i dynamiken gör att läkare kan spåra hur denna patologi utvecklas.

Om den framtida mamma diagnostiserades med placentans hyperplasi, var hon också ordnad ett antal ytterligare undersökningar. En gravid kvinna måste:

  • att klara ett biokemiskt blodprov, liksom allmänna blod- och urintester;
  • genomgå kardiotokografi
  • screenas för sexuellt överförbara infektioner
  • bestämma närvaron av antikroppar (enligt indikationer);
  • besöka Doppler-rummet för att identifiera olika kränkningar av uteroplacentalt blodflöde;
  • besöka en obstetrician-gynecologist för en klinisk undersökning och samling av smuts från könsorganet för analys.

Möjliga konsekvenser

Svår förtjockning av placentan hotar oftast med utvecklingen av ett extremt farligt tillstånd - fetoplacental insufficiens. Denna patologi åtföljs av en kraftig kränkning av det uteroplacentala blodflödet, vilket leder till att fostret inte får syre, vilket innebär att syreprocessen i barnets kropp störs. Persistent syrebrist kan till och med leda till utveckling av fostrets tillväxt retardationssyndrom. I detta fall störs den normala förloppet av intrauterin utveckling av fostret.

En minskning av barnets tillväxt i en sådan situation kan också leda till det faktum att han kommer att växa långsammare och gå ner i vikt. I slutändan kan svår placenta hyperplasi bidra till att barnet är födt i vikt och mycket tidigare än den föreskrivna perioden.

Om hyperplasi av placenta vävnad också åtföljs av brist på vatten, då är fostret ganska hög risk för att utveckla störningar i strukturen i sitt muskuloskeletala system. Barnet kan utveckla krökningen i benen, liksom skelettens olika patologier.

behandling

Valet av terapi beror på många faktorer. Läkaren utvärderar nödvändigtvis den framtida modernens och hennes barns allmänna villkor, graden av överträdelser som inträffat, risken för att utveckla komplikationer, graviditeten och mycket mer. Endast en sådan omfattande bedömning gör det möjligt för proffs att välja rätt taktik för vidare graviditetshantering.

Behandla hyperplasi hos placentan på olika sätt.I grund och botten innebär grundläggande terapi att ordinera mediciner. De väljs individuellt, med hänsyn till den framtida moderens egenskaper. Vid utvärdering av läkemedel utvärderas också deras effekt på fostret.

Recensioner av många kvinnor som diagnostiserades med placenta hyperplasi under graviditeten indikerar att för behandling av de resulterande störningarna förskrives de vaskulära preparaten.

Sådana droger ingår faktiskt ofta i behandlingsregimerna för den förtjockade placentan. De bidrar till att förbättra blodflödet i kroppen vilket har en positiv effekt på dess funktion.

Med placenta hyperplasi kan hemostaspatologier också utvecklas. De är relaterade till det faktum att blodkoagulerigheten förändras. För att korrigera de resulterande störningarna i detta fall kan läkemedel som påverkar blodkoagulationssystemet vara föreskrivna. Oftast utförs terapi med sådana droger på ett sjukhus. Detta beror på det faktum att under genomförandet är det ofta nödvändigt att kontrollera blodet för koagulering.

Undersökningsdata är bekvämare att genomföra på sjukhuset. Under sådan behandling är det mycket viktigt att övervaka kvinnans och hennes barns tillstånd. En gravid kvinna i detta fall ska alltid vara under medicinsk övervakning.

I fall av placenta hyperplasi stör blodtillförseln till placentan ofta. Denna process åtföljs av utvecklingen av vävnadssyrebrist - hypoxi.

För att förbättra fostrets syre och välbefinnande, föreskrivs speciella preparat. Ett av dessa medel är "aktovegin».

För att förhindra massiva skador på cellmembran används i vissa fall preparat som innehåller väsentliga fosfolipider. De bidrar till att upprätthålla cellväggen, vilket ger en byggfunktion.

Vitaminbehandling är en annan komponent i den komplexa behandlingen av placenta hyperplasi. Att ta emot väsentliga ämnen bidrar till att förbättra kroppens funktion. Tilldelas olika multivitaminkomplex under graviditeten, som regel för en ganska lång mottagning.

Om virus- eller bakterieinfektioner har orsakat förtjockning av placenta vävnad, bör de också behandlas. För att göra detta, läkare tillgripa utnämningen av antivirala och antibakteriella medel. Det bör noteras att vissa av dem kan ha en negativ inverkan på fostret. För att undvika en sådan påverkan väljs bara de mest säkra och effektiva drogerna som förbättrar det allmänna tillståndet hos både den mycket framtida mamman och hennes barn.

För mer information om placenta under graviditeten, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa