Vad betyder fullständig placenta previa och hur är det farligt under graviditeten?

Innehållet

För barnets fulla utveckling, "levande" under graviditeten i min mammas mage, krävs en obligatorisk tillförsel av syre och näringsämnen. Detta är direkt involverat i placentan.

Vad är det här?

Placental vävnad är ett särskilt specifikt organ som endast förekommer i honkroppen under graviditeten. Han börjar aktivt fungera i början av andra trimestern och fortsätter fram till födelsen. Huvudfunktionen hos moderkakan är att skydda barnet från effekterna av den yttre miljön, samt att delta i att tillhandahålla det nödvändiga blodflödet för tillväxt och utveckling.

Placenta vävnaden innehåller många olika blodkärl genom vilka viktiga ämnen kommer in i fostrets kropp. Från vilken struktur moderkakan har, och var den ligger ligger i stor utsträckning på intensiteten av fostrets intrauterin utveckling.

Placental mamma
Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Vanligtvis bildas placenta vävnad i omedelbar närhet av implantationsstället för det befruktade ägget. I de flesta graviditeter sker implantering i uterusområdet - dess botten. I regel är det befruktade ägget fäst vid bakväggen, där det bästa blodflödet uppträder. Denna situation är emellertid inte alltid möjlig. Ibland händer det också att bifogandet av ett befruktat ägg uppträder mycket lägre - i de nedre delarna av livmodern. I detta fall är placentusvävnaden bildad och ligger ganska nära den inre fallopianfarynxen.

Om avståndet mellan struphuvudet och placentan minskas väsentligt kallas detta kliniska tillstånd lågt. Detta kan vara mycket farligt, eftersom graviditeten oftast förvärras.

Om placenta vävnaden "kommer" på området av den inre livmodern svalget, så är denna patologi redan kallad previa. För att bedöma förekomsten av denna patologi måste läkare uppskatta avståndet mellan den inre livmodern och själva placentan. I varje graviditetssegment är denna indikators hastighet annorlunda. I andra trimestern ska placentan normalt vara 5 cm över livmodern. I tredje trimestern ökar detta värde till 7 cm.

Presentationen kan vara annorlunda. Läkare använder speciella klassificeringar, som inkluderar flera kliniska alternativ. Ett av de ganska ogynnsamma alternativen är komplett placenta previa. I det här fallet överlappar nästan all den placenta vävnaden livmoderhalsen. I denna situation ligger placentan kritiskt låg i förhållande till de externa kvinnliga genitala organen. I detta fall ökar risken för negativa graviditetskomplikationer många gånger över.

orsaker till

Utvecklingen av en fullständig presentation kan leda till en mängd orsakssamband. Kroniska sjukdomar hos de kvinnliga könsorganen bidrar oftast till denna patologi. Patologier som uppstår vid utveckling av uthållig inflammation åtföljs av skada på livmoderns inre slemhinnor. Förändringar i slimhinnans struktur bidrar till att det befruktade ägget helt enkelt inte kan fästa vid livmodern i bottenytan.Det börjar sjunka ned i de nedre delarna, vilket leder till bildandet av placenta previa.

En av de predisponeringsfaktorerna för utvecklingen av denna patologi kan överföras till tidigare operation på reproduktionsorganen. Skrapning av livmoderväggarna, avlägsnande av myomnoder och olika neoplasmer är riskfaktorer för utveckling av placenta previa. Läkare noterar att denna patologi är vanligare hos kvinnor som föder andra och efterföljande barn.

Vanligtvis är sannolikheten för placenta previa vid senare graviditet något högre hos kvinnor som tidigare har genomgått en kejsarsnitt. Liksom utvecklingen av previa kan leda och befintliga ärr i livmodern, som uppstår efter gynekologiska operationer.

Hur identifierar man?

För närvarande hitta placentan är ganska enkel. Detta kan hjälpa läkare som vanligt vaginal undersökning och genomföra ett ultraljudstest. Ultraljud är verkligen en mer exakt metod för att diagnostisera denna patologi. Moderna enheter med hjälp av vilka undersökningsdata utförs tillåter att beräkna avståndet mellan placentan och livmodern med en noggrannhet av en centimeterfraktion. Full placenta previa är en patologi som nödvändigtvis kräver dynamisk övervakning av läkare. För detta ändamål betecknar specialister vanligtvis den förväntade mamman att genomgå flera ultraljudsundersökningar med en viss frekvens.

För att bedöma lokaliseringen av moderkakan med full previa använder läkare ofta transabdominal ultraljud. Transvaginala undersökningar och vaginala undersökningar kan vara fyllda med blödning.

Om man inte kan undvika dem är det i en sådan situation mycket viktigt att undersökningarna utförs av erfarna och kvalificerade specialister som ska utföra dem så noggrant och noggrant som möjligt. Placentans position utvärderas också nödvändigtvis omedelbart före födseln.

Funktioner av utvecklingen av graviditet

Vid fastställande av diagnosen placenta previa krävs en mer noggrann och uppmärksam inställning av läkare. För framtida mamma görs individuella rekommendationer för rättelse av hennes livsstil, som hon måste följa. Det är viktigt att komma ihåg att under en så komplicerad graviditet kan förhållanden som är farliga för fostrets liv uppträda när som helst.

Vanligtvis uppträder de första obehagliga symptomen under graviditetens andra trimester. Med fullständig presentation av moderkakan kan de utvecklas i 3: e trimestern, liksom störa kvinnan nästan till födseln. I det här fallet är det viktigt att vara säker på att övervaka mamman och barnets välbefinnande och att inte tillåta möjliga farliga tillstånd för sitt liv.

Om den förväntade mamman, med placenta previa under graviditeten, kände en kraftig försämring av hennes tillstånd, så borde hon definitivt se sin obstetrikare-gynekolog.

komplikationer

Graviditet, komplicerad placenta previa, fortsätter ofta inte ganska smidigt. Endast i sällsynta fall, bär en baby ger inte den förväntande mammen något obehag. Som regel uppvisar en gravid kvinna olika komplikationer som förvärrar graviditeten. De farligaste av dem är följande:

 1. utveckling av blödning från könsorganet
 2. placenta avbrott från livmodern;
 3. brott mot fostrets fosterutveckling på grund av nedsatt blodflöde genom de uteroplacentala kärlen;
 4. utveckling av fosterhypoxi.

Dessa kliniska tillstånd utvecklas vanligen i kombination. Svårighetsgraden av negativa symptom beror till stor del på hur uttalad placenta råder. Med full previa utvecklas dessa symtom ganska ofta. Kursen i denna patologi är svår att förutsäga. Utvecklingen av komplikationer kan leda en rad olika orsaker.

Så, blödning från könsorganet kan uppstå efter att ha lyftt vikter eller övar intensiv fysisk ansträngning. Även allvarlig psyko-emotionell stress kan förvärra graviditeten.

Blödning från könsorganen är en av de vanligaste och ogynnsamma komplikationerna. Utseendet av blod i underkläder märks vanligtvis av den förväntade mamman själv. Blodproppar i detta fall kan ha en annan färg: från mörkbrun till ljusröd.

Vid graviditet, komplicerad av full placenta previa, är det mycket viktigt att komma ihåg att när blod framträder från könsorganet, ska du genast söka medicinsk hjälp. Om blödningen inte stannar inom några timmar, och graviditeten hos den gravida kvinnan förvärras, måste en ambulansgrupp omedelbart ringas in i en sådan situation.

Den anlända läkaren kan bedöma den förväntande moderens allmänna villkor och om nödvändigt hänvisa henne till sjukhuset för sjukhusvistelse.

  Under sjukhusvistelsen behandlas den förväntade mamman för att förbättra sitt välbefinnande. I detta fall kommer läkare definitivt uppskatta det allmänna tillståndet hos fostret. Om barnets hot mot barnet är för stort och dräktighetsperioden redan är tillräcklig för leveransen, då är det troligt att det kommer att fattas ett beslut om akut kirurgisk obstetrik.

  Frekvent blödning från könsorganen är farlig utveckling för framtida mamma och hennes bebis är extremt ogynnsamt tillstånd - anemi. Ett anemiskt tillstånd kännetecknas av en minskning av mängden hemoglobin eller röda blodkroppar i blodet. Anemi har en negativ effekt på intensiteten av intrauterin utveckling av fostret och försämrar också väsentligt det generella välbefinnandet hos en gravid kvinna. För att kompensera för eventuella överträdelser som uppstått, är den framtida mamman ordinerad läkemedel som innehåller järn.

  En annan farlig komplikation av presentation är placentaavbrott. Det utvecklas vanligtvis efter några mekaniska åtgärder. Placentalavbrott kan vara obetydlig eller mycket massiv.

  På grund av hur mycket placentan har lossnat från livmoderns väggar, kommer allvaret av denna patologi att bero på. I vissa fall exfolierar placentan så mycket att blodförlängningen förekommer också snabbt. I det här fallet kan barnet uppleva hypoxi - detta är syrehushållning i de inre organen.

  Störning av upplöst syre i vävnaderna i vitala organ är farligt eftersom deras funktion kan vara försämrad.

  Placental avbrott

  Hur är födelsen?

  Graviditetens taktik, komplicerad av full placenta previa, alltid individ. Under hela perioden av att bära en baby kan det allmänna tillståndet hos moderen och fostret ändras flera gånger. Det är mycket viktigt att vid en tidpunkt en erfaren och kvalificerad läkare, som ibland kan misstänka utvecklingen av olika komplikationer, observera den gravida kvinnan.

  Med full placenta previa är kejsarsnitt det bästa valet för obstetrik. I detta fall minimeras risken för traumatiska skador och kraftig blödning under självständiga vaginala födelser.

  Det är mycket viktigt att hålla graviditeten så länge som möjligt. Ju senare barnet föds desto större är risken för att han kommer att anpassas till livet i en ny livsmiljö. Om en graviditetskurs komplicerad genom full presentation kan kontrolleras, kan läkarna bestämma framtida datum för den kommande kejsarsnittet.

  Om den framtida moderens tillstånd i de sena stadierna av graviditeten plötsligt försämras, måste hon vara sjukhus på sjukhuset.

  Att det är nödvändigt att göra, om doktorn har avslöjat en fullständig presentation av en placenta, se vidare.

  Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
  Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

  graviditet

  utveckling

  hälsa