Hur påverkar livmoderhalsen erosion graviditet och ska det behandlas?

Innehållet

Sjukdomar i de inre genitala organen kan leda till utveckling av ganska farliga tillstånd för fostret under dess intrauterin utveckling. Inflammatoriska processer som förekommer i livmoderhalsen, är vanliga orsaker som leder till blödningsutveckling under den första halvan av graviditeten.

Vad är det

Läkare noterar att cervikal erosion är en ganska vanlig patologi som uppträder bland kvinnor. Detta tillstånd kan utvecklas både hos en kvinna som har fött och en kvinna som inte har fött barn.

Erosion av livmoderhalsspecialisterna kallar skada på slemhinnans integritet i livmoderhalsen.

Betydelsen av att genomföra regelbundna kontroller vid en gynekologerosion ökar bara: risken för denna patologi är att det leder till sårbarheten hos olika infektioner.

Kvinnor som bor i stora industriländer och i områden med ogynnsamma miljöförhållanden, enligt statistiken, har större chanser för sin närvaro.

Enligt studier, nästan alla kvinnor under sitt liv, hittar läkare tecken på cervikal erosion.

Detta är en mer sårbar yta än resten av slemhinnan. Eventuellt infektiöst medel (virus, bakterie), som kommer in i slidan, kan lätt skada honom.

Med oklara tillstånd av livmoderhalsen Gynekologen kan rekommendera att du skickar speciella tester till kvinnan, vars viktigaste är:

 • kolposkopi;
 • PAP-test (smörjanalys för atypiska celler).

Läkare anser patologisk erosion att ersätta den normala epitelformningen av livmoderhalsen med ett cylindriskt epitel. Utvecklingen av denna patologiska övergång påverkas av de många faktorerna. Många av dem verkar ganska länge på kvinnokroppen.

Dock uppstår situationer ofta när läkare först avslöjar tecken på erosion under graviditeten. I detta fall förstärks alla negativa symtom med ett förändrat hormon som är förknippat med en ökad koncentration av många hormoner.

Enligt statistik upptäcks detosion oftare hos unga tjejer som ännu inte firat sin 25-årsdag, på grund av att detta tillstånd inte är en sjukdom eller en defekt, men fysiologisk förskjutning av det intrahepatiska epitelet på ytan av livmoderhalsen. I detta fall är det inte nödvändigt att behandla erosion.

varför Förekomsten av erosion som närvaron av normalt cylindriskt intra-cervikalt epitel på ytan är normalt och varför hon inte är relaterad till livmoderhalscancer eller myom, kommer att beskrivas av obstetrikern-gynekologen, WHO-expert, professor och doktor i medicinska vetenskaper Svetlana Rogovskaya i nästa program "Live healthy!"

Rekommenderas för visning.

Erosion kan utvecklas i alla åldrar. Gynekologer noterar att denna patologi spelas in för första gången även hos kvinnor över 40 år.

Experter säger att den erosiva processen inte alltid ska behandlas, men Om det behövs är behandlingen ganska komplicerad, har många komplikationer (till exempel stenos i livmoderhalscancer och förekomsten av problem med efterföljande graviditet är möjliga) och det tar en obligatorisk tid att rehabilitera minst 3-4 månader. Vissa kvinnor för fullständig återhämtning kan ta ungefär sex månader.

Det är därför som man måste godkänna alla nödvändiga test (kolposkopi och PAP-test) innan man godkänner att erosion avlägsnas.

Under en gynekologisk undersökning identifierar läkare röda fläckar som ligger på livmoderns inre foder. Processen kan vara singel eller flera. Storleken på formationerna är också olika. Massiva processer, som regel, åtföljs av utseendet av ganska uttalade negativa symtom.

Slemhinnans erosiva område är ganska sårbart. Patogena mikroorganismer tränger lätt in i ett sådant skadat område. Detta leder till utvecklingen av lokal, och sedan den systemiska inflammatoriska processen. Den farligaste penetrationen i områden med erosion av mikroorganismer som är sexuellt överförda.

Risken för HIV-infektion och parenteral hepatit hos kvinnor med en akut form av denna sjukdom är mycket hög.

orsaker till

Hittills har forskare inte etablerat en enda anledning till utvecklingen av detta tillstånd. Varje år föreslår forskare att de medicinska offentliga nya teorierna om utveckling av erosion i livmoderhalsen. Men för att skapa en enda orsak till utvecklingen av denna sjukdom medan de misslyckades.

Experter anser att följande orsaker bidrar till utvecklingen av denna patologiska form.

 • alltför tidig sexuell debut - tidigare 20 år. Vetenskapsmän tror att vid tidig ålder har epitelföreningen av livmoderhalscancer inte ännu blivit fullständigt bildad. Detta leder till det faktum att under samlag det är skadat, vilket leder vidare till utvecklingen av erosion på livmoderhalsen.
 • Depleted immunitet. Kvinnor som lider av svåra sjukdomar i inre organ eller har cancerpatologier riskerar att utveckla erosion på livmoderhalsen. Det minskade arbetet i immunsystemet klarar inte helt av infektioner som kan orsaka lokal inflammation på könsorganens slemhinnor.
 • Diskormonala störningar. Sådana tillstånd är som regel sekundära och uppstår som ett resultat av olika patologier. Sök efter orsaken till deras utseende borde vara i hela kroppen. Sjukdomar i hypofysen, äggstocken, sköldkörteln och andra endokrina organ kan leda till utvecklingen av en obalans hos kvinnliga könshormoner.
 • Otillbörligt behandlade infektionersexuellt överförda. Patogena mikrober, som faller på livmoderns inre, leder snabbt till utveckling av inflammation. Oskyddat samlag och försummelse av hygieniska förfaranden bidrar till utvecklingen av erosion på livmoderhalsen hos kvinnor.

Det finns andra möjliga orsaker.

 • Långtidsanvändning av hormonell oral preventivmedel. Särskilt ofta utvecklas denna situation om medicinerna för skydd mot oönskade graviditeter valts felaktigt. I detta fall bildar en kvinna en obalans i könsorganen, vilket bidrar till utvecklingen av erosionen.
 • Tidigare aborter eller spontana missfall. I detta fall är effekten på nacken komplex. Separata delar av äggstocken och hormonella störningar bidrar till utseende av erosion. Läkare noterar att även en enda abort räcker för att utveckla en erosiv process.
 • Frekvent förändring av sexpartner. Utvecklingen av erosion på livmoderhalsen i detta fall uppstår som ett resultat av traumatisering av slemhinnorna. För intensivt samlag kan också leda till erosion i en kvinna.
 • HPV. Varje dag publiceras allt fler vetenskapliga studier, vilket tyder på att HPV-infektion kan leda till utveckling av erosion på kvinnans livmoderhals. Forskare har identifierat flera onkogena subtyper av humant papillomavirus, vilket kan leda till utveckling av olika patologiska tillstånd på slemhinnorna i könsorganet.
 • Ärftlighet. Om en mamma, mormor eller syster till en gravid kvinna diagnostiserat cervikal erosion ökar risken för att utveckla samma patologi med 1,5-2 gånger. Denna form av sjukdomen är ofta medfödd.

symptom

Många recensioner av kvinnor i vilka erosion upptäcktes under graviditeten indikerar att de inte kände några obehagliga tecken på denna patologi. Avstående från dem och smärta i underlivet.

En sådan "tyst" kurs av cervikal erosion är emellertid inte alltid fallet. Vissa kvinnor har fortfarande symtom. Deras svårighetsgrad bestäms till stor del av volymen av skadad vävnad.

Om det finns många erosionsplatser eller om de är stora, så verkar symtomen mycket ljusare och ge patienten obehag.

Många kvinnor bruna sekretioner uppträder. Oftast står de ut ur slidan efter samlag. Sådana sekret kan också uppstå efter ett varmt bad eller sport. Tyngdlyftning kan utlösa kvinnans symtom.

Vanligen är urladdningen under den akuta perioden av denna patologi mörk skarlet eller brun. Om erosionen blöder aktivt, kan de bli röda. Detta symptom är extremt ogynnsamt. Hans utseende - en betydande orsak till omedelbar behandling till hans läkare.

Under blödning från erosion kan en kvinna uppleva obehag eller "Dra" smärta i underlivet. Detta symptom kan också utlösas genom samlag, fysisk ansträngning eller tyngdlyftning. Moderering av smärtsymptomen är vanligtvis obetydlig. Det varar oftast några timmar. Smärtan kan då dyka upp och sedan avta.

Erosion manifesteras ganska sällan av någon sjukdomar i allmänhetens välbefinnande. Den framtida mamman känner inte känslan av humör eller andra negativa symtom associerade med denna patologi. I vissa fall kan kvinnor bara tröttna sig snabbare och känna sig mycket sömnig.

Sådana manifestationer är förknippade med anemisering av kroppen på grund av regelbunden blodförlust.

Konsekvenser för fostret

Aktiv cervikal erosion kan vara farlig för både mamma och hennes bebis. Under blödning från det skadade området utsöndras blod. Om denna process är regelbunden kan den bidra till svår anemisering av en gravid kvinna.

I det här fallet, i hennes blod hemoglobinkoncentrationen reduceras signifikant, vilket är nödvändigt för fostrets fulla tillväxt och utveckling. Genom hemoglobin transporteras löst syre till barnets kropp.

Anemi orsakad av frekvent blödning från erosion påverkar negativt den intrauterina utvecklingen av barnet som helhet. Vanligtvis är anemisering av en kvinna mild och hemoglobin faller inte under 90 g / liter. Mer allvarliga förhållanden kräver ingripande av komplex behandling.

Hög risk för infektion av "nakna" eroderade platser kan utlösa utvecklingen av många infektioner i fostret. Vissa av sjukdomarna kan även orsaka abnormaliteter och missbildningar av de inre organen.

Särskilt ogynnsamt, om erosion uppstår i tidig graviditet under fosterorganogenes.

Eroderade ytor i livmodern förlorar sin normala densitet. De kan lätt riva även när de utsätts för ljus eller måttlig intensitet. Denna situation är möjlig vid passage av ett stort foster på moderns könsorgan under födseln. Kvinnor som har en smal cervikal kanal har ökad risk om de utvecklar sådana luckor. I det här fallet försöker läkare att undvika naturlig förlossning och använda kejsarsnitt.

Förekomsten av aktiv erosion på livmoderhalsen kan till och med leda till uppkomsten av förtidigt arbete i en kvinna. Vissa gravida kvinnor har fall av tidigt urladdning av fostervätska.Denna situation är extremt farlig för fostret och kräver akut obstetrisk hjälp.

diagnostik

Det är omöjligt att bestämma erosion med bara några analyser, tyvärr. Sådana tester används endast för att fastställa en möjlig orsak som bidrog till utvecklingen av detta tillstånd.

Upprättad diagnos av cervikal erosion under förlängd bäckenprov. Om doktorn under studien som finns på slemhinnan i livmoderhalscancer några röda fläckar, kommer han att erbjuda kvinnan att utföra en kolposkopi.

Denna forskningsmetod är mer exakt. En speciell enhet som kallas en colposcope används för att hålla den. Med hjälp av enheten kan du få en förstorad bild som hjälper läkaren att kvalitativt undersöka alla delar av livmoderhalsen och identifiera patologier.

Under en sådan studie kan du också ta flera delar av den skadade vävnaden för biopsi. Denna studie visar den morfologiska bilden av förändringarna.

Det är efter en biopsi att du kan fastställa rätt diagnos. Även denna studie är nödvändig för att utesluta övergången av erosion i pretumor tillstånd.

En biopsi utförs i ett speciellt laboratorium. Fristen för denna studie kan vara flera dagar. När laboratoriet är upptaget kan testets varaktighet vara en vecka eller mer.

När en erosiv process finns på livmoderhalsen, kommer en obligatorisk läkare att rekommendera en kvinna att genomgå ett komplex av test för sexuellt överförbara infektioner. Sådana studier innefattar nödvändigtvis tester för detektering av klamydia, gonokocker, blek treponema, herpesvirus, olika subtyper av papillomavirus, HIV.

Under den förlängda gynekologiska undersökningen nödvändigtvis tagit ett smet. Det fungerar som en specifik celldiagnos. Med hjälp av denna forskning är det möjligt att upptäcka atypiska celler som är markörer för utvecklingen av neoplasmer.

I detta fall kommer en utökad diagnos att utföras och ett behandlingskomplex kommer att tilldelas.

behandling

Är det alltid nödvändigt att behandla?

Erosionsterapi krävs inte om det är fysiologiskt, det vill säga det är resultatet av slemhinnans utveckling.

Med ålder kommer kroppen att stänga detta sårbara område med ett mer fullständigt skyddande platt epitel, som gradvis samlas i mitten av livmoderhalsen och går inåt (denna process börjar ske i nästan alla kvinnor efter 30 år).

Med utvecklingen av patologi finns det olika behandlingsmetoder, varav många har många komplikationer, så de bör tas upp i undantagsfall när behandling verkligen behövs.

moxibustion radiovågor

En av de mest populära metoderna är cauterization av det erosiva området med radiovågor. Ibland hålls det för tjejer som ännu inte har spädbarn.

Metoden tillämpas vid kronisk återkommande inflammation. Sällan kvarstår en ärr på nacken efter en sådan cauterization. Denna tygsträcka är praktiskt taget inte sträckt.

Under naturlig förlossning och när barnet passerar genom födelsekanalen kan denna patologi vara ett signifikant hot mot normal leverans. Av detta skäl försöker läkare minska möjligheten att använda radiovågor för cauterization av erosion under graviditeten.

Elektrisk ström

För några år sedan tillämpade gynekologer behandling med elektrisk ström. Denna teknik är mycket aggressiv och traumatisk. Det leder ofta till utveckling av ärr och ärr på livmoderhalsen, som är stora i storlek. Sådan behandling utförs för närvarande mindre och mindre, eftersom nya moderna tekniker har dykt upp.

kväve

En annan metod som används av experter för att cauterize erosion kallas kvävebehandling. I detta fall behandlas det skadade området med flytande kväve. Med ett korrekt förfarande är risken för ärrbildning i livmoderhalsen obetydlig.

laser

Många gynekologer föredrar en alternativ behandlingsmetod, vilket innefattar användningen av laserteknik. Denna teknik är mindre aggressiv och mindre sannolikt orsakar ärr på den behandlade nacken. Specialister tillgriper endast användningen av sådan behandling i ett exceptionellt fall när den patologiska processen uttrycks signifikant.

Behandling av erosion under graviditeten är oönskade. Sådan behandling utförs endast under strikta medicinska indikationer.

Andra metoder

Många läkare försöker undvika förgiftning av erosion. I detta fall förskriver de droger till framtida mammor som har effekt på orsaken som ledde till utvecklingen av denna patologi i dem. Framgångsrikt tillämpad vid behandling återställande terapisom syftar till att förbättra immuniteten.

I medicinsk praxis registreras fall ofta vid livmoderhalsenosion passerar självständigt efter födseln. En sådan situation är ganska förståelig om erosion var av fysiologiskt ursprung. Dess utveckling är också möjlig om hormonella störningar har lett till förekomsten av slemhinneskador. Efter graviditeten normaliseras halterna av hormoner i en kvinnas blod, vilket leder till epitelisering av skadad vävnad.

Många mammor är intresserade av när de kan planera nästa graviditet efter cauterization av erosion. Läkarna rekommenderar att man gör det på 10-12 månader från det ögonblick som det beror på området. Denna period är nödvändig för att kroppen ska slutföra rehabilitering och återhämtning.

rekommendationer

Eftersom erosionsområdet är sårbart är det nödvändigt att följa reglerna för personlig hygien och tvätta ordentligt för att förhindra att E. coli intas i skeden.

Under samlag är det värt att använda skyddsutrustning (kondomer, spermicider).

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa