Orsaker och symptom, behandling och effekter av polyhydramnage under graviditeten

Innehållet

För gravida kvinnor är obstetrisk träning mindre vanligt. Denna patologi behöver särskild uppmärksamhet och behandling, eftersom det kan vara en allvarlig fara för både kvinnor och barn. Om varför mängden fostervätska ökar, och vad man ska göra om detta händer, kommer vi att berätta i detta material.

Vad är det

Fostervätska, begränsad av amnionens väggar (fostretsblåsa), är ett idealiskt näringsmedium för barnets tillväxt och utveckling innan den föds i ljuset. De skyddar krummen från skador, som fungerar som en pålitlig stötdämpare. De tar babyavfall och tar bort dem, närmar barnet och skyddar sin känsliga hud.

Om en viss orsak ökar mängden fostervätska i förhållande till normen, talar vi om polyhydramnios - farligt tillstånd som kan leda till tragiska konsekvenser. Vatten kan komma gradvis, då överskottet blir smidigt och kan snabbt öka i volymen.

På medicinsk språk heter problemet polyhydramonion. En sådan patologi registreras i ungefär 1-2% av det totala antalet graviditeter. Mängden vatten i en hälsosam graviditet kommer gradvis, och med 15-16 veckor kan det redan bestämmas och mätas med hjälp av en ultraljudsmaskin.

Eftersom de inte kan tömmas och mäta volymen används en speciell indikator för att bestämma mängden amniotisk vätska. Vid normal graviditet, som inte belastas av patologier, ser det ut så här:

Normerna för fostervätskens index (IAG) - tabellen:

Obstetrisk term (vecka)

IAG (gränser), mm

Obstetrisk term (vecka)

IAG (gränser), mm

16

73 -201

30

82-258

17

77-211

31

79-263

18

80-220

32

77-269

19

83-225

33

74-274

20

86-230

34

72-278

21

88-233

35

70-279

22

89-235

36

68-279

23

90-237

37

66-275

24

90-238

38

65-269

25

89-240

39

64-255

26

89-242

40

63-240

27

85-245

41

63-216

28

86-249

42

63-192

29

84-254

Överstiger den övre tröskeln för normer under en viss period och ligger till grund för att bedöma närvaron av polyhydramnios hos kvinnor. Oftast blir problemet tydligt i graviditetens 2 och 3 trimester.

klassificering

Polyhydramnion är villkorligt uppdelad i måttlig och uttalad. Om mängden vatten överstiger den övre gränsen för normala värden med högst 10%, talar vi om en måttlig grad. Men för utvärdering av polyhydramnios under graviditeten är rollen inte så mycket den exakta mängden överskott av vatten, men den hastighet med vilken de anländer.

Indexet för fostervätska, bestämd i dynamiken, låter dig ställa in denna hastighet. Om ökningen är långsam, talar vi om kroniska polyhydramnios. Med denna patologi är prognoserna mest gynnsamma, i de flesta fall graviditet kan föras till bestämd tid och föda en helt normal baby.

Om vattnet kommer väldigt snabbt ökar deras kvantitet snabbt, bokstavligen inom några timmar eller dagar, då anses sådant högt vatten akut. Detta är en allvarlig patologi.

Om det utvecklas i tidig tid (14-16 veckor av graviditeten) leder det vanligtvis till abort, för fostervatten kan helt enkelt inte stå emot trycket i stora mängder vatten. Om klyftan inte uppstår ökar risken för medfödda missbildningar hos barnet. Akut polyhydramnios kan också förekomma under senare perioder, och risken att förlora barnet kommer också att vara signifikant.

Dessutom kan polyhydramnios vara lätta (med ett litet överskott), medium (med ungefärlig mängd amniotisk vätska på 3-5 liter) och tung (om mängden vatten överstiger 5 liter).

I varje enskilt fall är prognoserna rent individuella: det är väldigt svårt att förutsäga hur moderns och barnets organismer ska bete sig, vad blir amnionens och placentas tillstånd.

orsaker till

Även med nuvarande utvecklingsnivå för medicin och vetenskap är det ännu inte möjligt att ta reda på de sanna orsakerna till förekomst av polyhydramnios. Men många års observation och praktik ger obstetrik-gynekologer skäl att hävda: polyhydramnios är en mycket kontroversiell patologi.

Å ena sidan störs den sekretoriska förmågan hos villi i fostermembranet på grund av överskott av vätska. Å andra sidan börjar överskottsvätska ackumuleras på grund av att membranen börjar suga upp vätskan sämre.

Vatten uppdateras var tredje timme. För att ersätta den tidigare delen av vätskan, som nästan absorberas nästan av amniotiska membranet, såväl som lungorna och tarmarna hos barnet, produceras en ny del. Om det gamla inte absorberas helt, orsakar det en ökning i mängden vätska. Sådan, om man ska tala kortfattat, är mekanismen för utveckling av patologi. Det finns fortfarande uppvärmda vetenskapliga debatter om orsakerna till denna mekanism.

Ofta utvecklas polyhydramnios hos kvinnor som lider av följande patologier:

 • diabetes mellitus och graviditetsdiabetes (denna orsak står för nästan 30% av alla fall av polyhydramnios);
 • infektionssjukdomar, inklusive kroniska och sexuellt överförbara sjukdomar (infektion av herpesvirus, rubella patogener, toxoplasmos och cytomegalovirusinfektioner är vanligast);
 • inflammatoriska sjukdomar i reproduktionssystemet;
 • kroniska och akuta sjukdomar i hjärtat och blodkärlen;
 • kroniska eller akuta sjukdomar i njurarna och urinvägarna;
 • anemi av olika ursprung.

Anledningen till utvecklingen av polyhydramnios kan vara vissa egenskaper hos graviditeten i sig:

 • preeklampsi;
 • multipel graviditet
 • immunologisk inkompatibilitet mellan mor och foster (vanligtvis på grund av skillnaden i Rh-faktorer).

Vissa patologier av barnets utveckling kan också leda till polydramnion:

 • medfödda missbildningar (oftast onormal utveckling av hjärnan och ryggraden - anencefali, hydrocephalus, mikrocefali etc., liksom missbildningar av mage, tarmar - artesi i olika delar av matsmältningsorganet);
 • genetiska kromosomala abnormiteter (Downs syndrom, Patau syndrom, etc.).

Sannolikheten för förekomsten av polyhydramnios påverkas också av vissa patologier i moderkakan horionangioma.

Kvinnor med kroniska sjukdomar som har haft en tidig dräktighet, inklusive ARVI och influensa, liksom kvinnor i missgynnade sociala förhållanden, riskerar att utveckla polyhydramnios - dålig näring, brist på väsentliga vitaminer och mineraler. Ofta polyhydramnion åtföljs av graviditet hos kvinnor som missbrukar alkohol, narkotiska ämnen och rökning.

Specialister i riskzonen inkluderar kvinnor som har stor risk att få ett barn med kromosomala abnormiteter (som blir gravida efter 35 år, har funktionshindrade barn med kromosomala sjukdomar, har anhöriga med genetiska patologier och har flera missfall i rad).

Bland alla identifierade fall av polyhydramid hos gravida kvinnor ca 20% faller på polydramnionorsakad av fostrets avvikelser.

Alla ovanstående faktorer kan orsaka ackumulering av fostervätska. Om en kvinna har infektioner eller inflammatoriska sjukdomar i reproduktionsorganen, kan amnionen producera komponenter i fostervätskan för aktiva och utsöndringen kommer att försenas.

Om barnet har en missbildning av matstrupen, kommer det mindre aktivt att svälja vattnet eller inte svälja det alls, vilket också leder till ett överflöde av den amniota blåsan.

Symtom och tecken

Svårighetsgraden av symtom i polyhydramnios beror på vilken typ av patologi som helst. Om kronisk polyhydramnion observeras, då kvinnans kropp anpassar sig till gradvis ackumulering av fostervätska, börjar kompensationsmekanismerna att börja fungera.

Som ett resultat, den framtida mamman Det finns ingen uttalad klinisk bild, symtomen är "utjämnade", ibland till och med nästan obemärkta. Det finns vanligtvis i mitten av andra trimestern, inte tidigare.

Akut polyhydramnion händer mycket mindre ofta, och kvinnans klagomål uppträder nästan omedelbart. Hon klagar över försämringen av tillståndet, smärtan och känslan av att "spränga" i magen.

Merparten av den akuta patologin utvecklas från den 14: e till den 24: e veckan av graviditeten, oftast fram till den 20: e veckan. Med en sådan kränkning, i nästan 95% av fallen, bekräftas de mest hemska misstankarna - fostrets kromosomala abnormiteter, medan det i kronisk polyhydramniering inte är defekter och anomalier inte alltid närvarande.

För att bestämma de kroniska polyhydramniosna i sin egen framtid kan mamma praktiskt taget inte. Symtom som är karakteristiska för polyhydramnion, mer uttalad vid akut nedsättning. Men ibland i lugnare form kan de vara närvarande i den gradvis utvecklande patologin.

Vid mycket vatten:

 • frukten rör sig för aktivt;
 • en kvinna känner ofta tyngd och fullhet i magen;
 • Det finns allvarlig smärta i buken (i akuta polyhydramnios);
 • kvinnan har svår andnöd även efter en mindre övning
 • Den framtida mamman kommer att ha alla tecken på för tidig födsel eller spontan abort om problemet har identifierats under de senaste månaderna av graviditeten.

I den tredje trimestern är sen toxicos det mest framträdande och karakteristiska tecknet på polyhydramnios. I motsats till det tidiga, blir det överflödigt - ibland med polyhydramnios når frekvensen av kräkningar i en gravid kvinna flera episoder per timme.

Under senare perioder blir svullnad i den främre bukväggen märkbar. Hälften av patienter med högt vatten observerades fluktuation. En sådan term betecknar ett karakteristiskt ljudkomplement - "squelching" av fostervätska i olika situationer, till exempel när kroppsställningen ändras.

Livmodern, som har en mycket större storlek i närvaro av polyhydramn, sätter tryck på membranet, på grund av denna svårighet att andas upp, kan problem med hjärtaktivitet börja känna - kvinnor har oftast takykardi.

En annan karakteristisk yttre egenskap hos polyhydramnion är bildandet av omfattande och grova streckmärken på magen hos buken.

Fara och konsekvenser

Plutonization är farlig abort. Fostermembran som omger barnet tillsammans med vattnet är elastiska och slitstarka, men inte i sådan utsträckning att de klarar för mycket vätska.

Det mest tragiska scenariot är bristningen av membranen och barnets död. Spontan avbrott slutar ungefär var tredje graviditet med polyhydramnios.

Sträckt fetalblåsan och en stor mängd vätska inuti den skapa ett stort utrymme för barnets rörelse, och han använder det aktivt. På grund av detta är hjärtfångst, bäcken eller tvärgående presentation, som kommer att kräva ett speciellt tillvägagångssätt för leverans, ganska ofta hittat. Oftast är ett barn född med en kejsarsnitt.

Vid förlossning hotar polyhydramid att omvandlas till massiv blödning. Medicinsk statistik rapporterar att ganska stor postpartumblödning observeras hos ungefär hälften av gravida kvinnor med en bekräftad diagnos av polyhydramnios.

Hos 7-8% av kvinnorna observeras för tidigt bristande vatten, vilket hotar med en lång vattenfri period och uppkomsten av hypoxi eller infektion hos barnet. Hos 5% av gravida kvinnor med polyhydramnage observeras för tidig avlossning av placentan.

Ett sjukligt tillstånd hos varje femte förväntad mamma på sen tid orsakar illamående och kräkningar, en ökning av blodtrycket. I 6% av fallen har barnet intrauterin tillväxtnedgång.

diagnostik

De första misstankarna om sannolika polyhydramnios förekommer vanligen hos obstetrikär-gynekologen. Vid undersökning av en gravid kvinna, vid varje planerat besök, mäts uterusens höjd (UDS). Den framtida moren med polyhydramnios denna storlek, som normalt motsvarar perioden (18 veckor - 18 cm, 38 veckor - 38 cm) överskrids avsevärt. Också ökad bukomkrets.

"Manuell" gynekologisk undersökning visar att livmodern har en tugoelastic konsistens, dess väggar är "sträckta", doktorns manipulationer i försök att sanna delar av fostrets kropp orsakar "gurgling" och "squelching", och det är ganska svårt att känna barnet, eftersom det i det stora utrymmet i det utvidgade livmodern är lättare för honom att gömma sig från en sådan undersökning.

Sällan ligger barnet i livmoderhålan i bäcken eller tvärgående presentation, med den presenterande delen av hans kropp ganska högt över ingången till bäckenet. Barnets hjärtat, som lätt kan lyssna på någon obstetrikär i receptionen, hörs otydligt, dövligt. Det är normalt att lyssna på barnets hjärta genom att störa en stor mängd av den omgivande vätskan.

Om en kvinna har andra symtom på polyhydramnion blir problemet med en erfaren läkare nästan omedelbar. Men för att göra en sådan diagnos måste han vara säker på att hans antaganden är korrekta. Men för att en kvinna får ett hänskjutande till kontoret för ultraljudsdiagnostik.

Somnolog läkare undersöker mängden fostervätska. Detta görs med en mycket intressant metod. Läkaren delar upp buken visuellt i fyra lika sektorer. I var och en av dem med hjälp av en ultraljudssensor mäts mängden amniotisk vätska, loopfri navelsträng och smulor i kroppsdelarna. Mängden vätska mäts genom djupet av dessa "fickor".

Därefter tillsätts alla fyra resultat, och samma index för fostervätska erhålls, vilket är huvudkriteriet för normen eller patologin. Gränsöverskott är en tendens till polyhydramnios. Detta villkor studeras också i detalj och noggrant övervakas.

Om IAH överstiger normen, undersöker läkaren på ultraljudet barnet försiktigt och försöker upptäcka möjliga tecken på genetiska patologier, missbildningar av de inre organen. Därefter görs en detaljerad studie av tillståndet av placenta och uteroplacentalt blodflöde. För detta används en USDG, populärt kallad "Doppler Ultrasound".

Många uppgifter kan ges genom att undersöka studier av första och andra trimestern. Om de inte har visat en ökad risk att få en baby med kromosomala abnormiteter, kommer läkare att överväga andra orsaker till utvecklingen av polyhydramnios. I vissa fall kan den förväntade mamman rekommenderas att donera blod för hormoner, i synnerhet koncentrationen av prolaktin. En ökning av fostervätska åtföljs ofta av en minskning av nivån av detta hormon.

Det är säker på att utses oschemalagd leverans av generellt kliniskt blod och urintester, och tar också ett smärta från slidan för att identifiera eventuella infektioner som kan vara grunden till problem med fostervätska.

Om en kvinna och hennes bebis har olika Rh-faktorer, så om du misstänker polyhydramnios, kommer den förväntade mamman också att donera blod mot antikroppar. När ökningen i mängden vatten är förknippad med immunförstötningen av fostret av moderorganismen, som inträffar under rhesuskonflikt, visar antikroppstiter också tillväxt.

Invasiva diagnostiska metoder, i synnerhet amniocentes eller cordocentes, föreskrivs sällan för misstänkta polyhydramnios.

Om det finns ett sådant behov, bör du inte överge proceduren. Det kommer att med stor precision kunna veta om krummen av ärftlig eller kromosomal patologi.

Ett alternativ till en osäker och tvetydig invasiv diagnos är ett icke-invasivt DNA-test, där mödrar extraherar fostrets blodceller från en mammas blodprov i det genetiska laboratoriet och gör en slutsats om barnets hälsotillstånd genom att använda deras DNA. En sådan analys är dyr - flera tiotusentals rubel, och därför är inte alla tillgängliga.

behandling

Bekräftat högt vatten kräver att läkare är mer uppmärksamma mot den förväntade mamman. Hon måste gå till receptionen oftare - beroende på graden av polyhydramnios - upp till 1 gång per vecka.

Från och med den 28: e gravidveckan kommer hon att få veckovis CTG, Enligt resultaten kommer det att vara möjligt att övervaka barnets välbefinnande, hans hjärta rytmer och det möjliga tillståndet av hypoxi.

Behandla polyacid tas på sjukhuset. Den förväntade mamman instrueras att observera fullständig vila för att inte prova för tidig födelse eller bristande vatten genom hennes handlingar och fysiska aktivitet.

Hon är strängt förbjuden att vara nervös, att oroa sig för att avbryta relationer med hushållens medlemmar. Om det behövs ordinerar läkaren lätta lugnande läkemedel på en naturlig basis som hjälper den gravida kvinnan att hantera ångest och känslor.

Förbudet är också pålagt sex, eftersom sammandragningar i livmodermusklerna som följer med en orgasm kan orsaka amnionsbrott.

Det är omöjligt att bota polyhydramnios, men du kan stödja en kvinna och hennes barn med medicinering. Detta är precis vad läkarna gör. Behandlingen är baserad på behandlingen av den underliggande sjukdomen, vilket orsakade en ökning av vatten.

Om dessa är inflammatoriska processer hos moderns reproduktiva organ, så är behandlingskursen vald av gynekologen, om orsaken är hjärtsjukdom, då är huvudterapin en kardiolog. I diabetes mellitus eller graviditetsdiabetes kommer endokrinologen att bestämma receptet på vissa läkemedel.

Om missbildningar hos ett barn upptäcks erbjuds en kvinna att avbryta en graviditet av medicinska skäl. Om hon vägrar att göra det, kommer läkare göra allt för att behålla barnets liv och hälsan hos sin mamma. När placenta patologier ordineras en kurs av droger som förbättrar plasentalt blodflöde och multivitaminer.

Om de sanna orsakerna till ökningen av fostervätskan fortfarande är okända, används standardschemat för medicinsk vård för polyhydramnion - antibiotikabehandling. Syftet med denna terapi är Undvik utveckling av intrauterin infektion.

Bland antibakteriella läkemedel är oftast förväntade mammor förskrivna «cefotaxim», «vilprafen"Och"ceftriaxon». Antibiotika i tetracyklingruppen är inte föreskrivna under graviditeten.

Samtidigt rekommenderas mottagning "Kurantila" och "aktovegina» multivitaminkomplex är också föreskrivna för att förbättra uteroplacentalt blodflöde. För att avlägsna överskottsvätska från kroppen i standardbehandlingsregimen ingår diuretika - innebär en diuretisk effekt.

Om dynamiken är positiv, fortsätter graviditeten upp till 37-38 veckor. Den kommande mamman kommer att behöva komma till matsjukhuset tidigare för att träffa 37 veckor under övervakning av specialister dygnet runt, redo att ge henne bort när som helst om barnets tillstånd förvärras.

På vilken metod för leverans att sluta bestämmer läkare under de senaste veckorna av graviditeten. Det är inte rekommenderat att födas på ett naturligt sätt, eftersom riklig utmatning av vatten under trycket i deras massa kan bokstavligen torka ut små delar av fostret från livmodern. Dessutom är sannolikheten för utvecklingen av svaga stamstyrkor hög. Om naturlig förlossning och tillåt, öppna sedan bubblan med artificiella medel.

90% av kvinnor med polyhydramnios föder genom att utföra en planerad kejsarsnitt. Så kan riskerna vid förlossning, i samband med en stor mängd fostervätska, minimeras.

Om en kvinna går in på sjukhuset med ett akut stadium av polyhydramnios, rekommenderas hon att avsluta graviditeten. När det händer i tredje trimestern, särskilt med ett stort foster, är det olämpligt att hålla graviditeten, eftersom barnet redan är livskraftigt.

En kejsarsnitt som utförs i tid kommer att rädda både kvinnan och hennes barns liv.

Efter att ha född, lägger läkare särskild uppmärksamhet åt barnet. Dödligheten bland dessa nyfödda är mer än två gånger högre än bland andra barngrupper. På den allra första dagen tar barnet blod mot infektioner, för att bestämma gruppen och Rh-faktorn (vid konflikt) och utföra den nödvändiga behandlingen om det är nödvändigt.

Folkmekanismer

Folkmekanismer polyhydramnage behandlas inte. Det finns ingen sådan ogräs och rot, vilket kan påverka de interna processerna i fostermembranet. Det enda rimliga behandlingsregimen anses vara klassisk medicinbehandling.

Men i vissa fall kan en kvinna vända sig till traditionella medicinrecept, men bara för att ersätta det symptomatiska pillret med en alternativ metod. Till exempel kan diuretika med en liten kronisk polyhydramnios ersättas med tranbärsjuice eller persilja, som också har en diuretisk effekt.

Med ökande tryck kan den förväntade mamman dricka morotjuice eller svagt kamillete i små kvantiteter. Med diabetes måste hon följa en strikt diet. Alla dessa metoder avbryter emellertid inte traditionell medicinsk behandling, inklusive antibiotika.

Att vägra att genomgå behandling kan inte vara, eftersom ingen folkmedicin kan inte påverka Rh-konflikten eller medfödda missbildningar hos barnet, och speciellt inte behandlas med plantain och nässla TORCH-infektioner och sjukdomar i hjärt-kärlsystemet.

Prognoser och förebyggande åtgärder

Om polyhydramnios upptäcks i ett tidigt skede, och det inte är av akut natur, är inte förknippad med genetiska defekter och fetala abnormiteter, så är prognoserna ganska gynnsamma. Snabb behandling hjälper till att eliminera komplikationen helt.

Akut polyhydramnios har ogynnsamma förutsägelser, särskilt i de tidiga stadierna - de flesta av dessa barn dör i utero. Död är inte utesluten vid akut polyhydramnios vid en sen period.

Särskilda åtgärder för att förebygga överträdelser finns inte. Men för att minimera risken för en patologisk ökning av fostervätska kan vara, om du planerar att bli barn i förväg.

En kvinna bör undersökas i förväg av en kardiolog, en endokrinolog och en nephrologist, och bör besöka en kvinnlig läkare för att utesluta sjukdomar i reproduktionssystemet.

Innan du tänker, måste du ta ett blodprov för infektioner, inklusive sexuellt överförbara infektioner, urin för bacposa, blod och urin för socker. Om patologi hittas, bör det behandlas innan man får en son eller dotter. Om det finns risker för genetiska patologier, är det lämpligt att på förhand besöka genetiken och samråda med honom.

Kvinnor för att undvika utveckling av polyacid bör registrera så tidigt som möjligt i förlossningskliniken och vägra inte att genomgå obligatoriska screeningsstudier under första och andra trimestern.

Regelbunden testning, efterlevnad av principerna om riktig näring, förebyggande av stor viktökning och utveckling av preeklampsi - det här är de viktigaste uppgifterna för framtida mamma. Om hon har dåliga vanor, som att röka, och hon slutade inte göra det i barnets planeringsstadium, bör du säga farväl till en cigarett så snart som möjligt, för att enligt läkarna är sannolikheten för polyhydramnios som förekommer i en rökande gravid kvinnor som leder en hälsosam livsstil.

För att förhindra en ökning av mängden fostervätska är kvinnan "i position" måste följa sömn och vilatillräckligt för att vila, att inte belasta dig själv med överdriven fysisk ansträngning, att inte vara nervös för att följa dricksregimen (fukt ska vara tillräckligt, men det borde inte vara för mycket), liksom gå mer i frisk luft.

recensioner

Trots nivået på utveckling av medicin och diagnostiska förmågor, i cirka 50-60% av fallen, kan läkare i förlossningskliniker inte fastställa den sanna orsaken till polyhydramnios. Detta rapporteras av gravida kvinnor själva, som vet om denna komplikation förstahand. I den här situationen är framtida mammor, enligt sina recensioner, väldigt rädda för att förskriva antibiotika för möjliga infektioner.

Många vägrar även att ta antibakteriella läkemedel, men det här är en grundläggande fel taktik.. Enligt recensioner av framtida mammor, som lämnades av dem i specialiserade föräldraforum på Internet, observerades ett eller annat problem i samband med en stor mängd fostervätska hos var och en av kvinnorna. Oöverträffad mnogovodie passerade inte från någon.

Oftast klagade kvinnor om de senaste veckorna av att bära en bebis, för i slutet av svangerskapstiden svällde många av benen och buken mycket, den fysiska förmågan att röra sig och flytta sig fritt försvann.

Perspektivet av naturlig förlossning verkar för många att vara det mest idealiska alternativet. Det finns positiva recensioner om födseln vid polyhydramnios, och till och med komplicerat av förtrollning av navelsträngen. Mycket beror på doktorns inställning till problemet med högvatten.

Enligt kvinnor har inte alla läkare bråttom att börja söka efter orsakerna och välja leveransmetod. En viss "treasury" attityd har bildats mot denna patologi, där läkare försöker att inte gå utöver gränserna för det terapeutiska systemet. Och framtida mammor behöver ett individuellt tillvägagångssätt.

Läs mer om högvatten och lågvatten i nästa video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa