Symtom, behandling och förebyggande av hemorrojder under graviditeten

Innehållet

Hemorrojder är så känsliga problem att kvinnor är generad att prata om det högt. Faktum är att hemorrojder under graviditeten är ett mycket vanligt fenomen, enligt statistiken observeras symtomen hos cirka 70% av de förväntade mödrarna.

Få personer söker kvalificerad sjukvård. Resten försöker hitta maximal information på Internet för att räkna ut hur man kan lindra deras tillstånd. Var inte blyg. Om varför hemorrojder utvecklas hos förväntade mammor och hur man behandlar det, kommer vi att förklara i den här artikeln.

Vad är det

Runt ändtarmen hos människor är hemorroida ådror. Med belastningen på dem, med negativa effekter från utsidan eller insidan, växer venerna, trombos händer, venerna blåses och bildar hemorrojder. Detta är hemorrojder - en sjukdom som är känd under lång tid. Förr i tiden kallades det "Pochechuy."

Hemorrojder kan vara plötsliga, i de flesta fall det utvecklas gradvis och under lång tid. Medicin fördelar sjukdomen i primär och sekundär. Vad händer med gravida kvinnor tillhör kategorin primära hemorrojder. Sekundär anses vara ett brott mot blodtillförseln i bäckenorganen och i området för venösa plexus i rektum på grund av växande tumörer, levercirros, allvarliga patologier i hjärtat och blodkärl.

En obehaglig sjukdom som ger mycket problem och kraftigt fördröjer processen att bära ett barn utvecklas vanligtvis hos kvinnor under andra hälften av graviditeten, när livmodern blir stor och tung, och trycket på choroid plexus ökar betydligt.

I vissa fall får hemorrojder sig att känna sig efter födseln, Utseendet av venösa noder i denna situation framkallar ordentlig förlossning, försök. Ibland syns tecken på hemorrojder i de tidiga stadierna.

Beroende på hur länge de första obehagliga symptomen har uppstått är sjukdomen uppdelad i akut och kronisk. Vid akuta hemorrojder förekommer trombos i noderna. Detta är ett smärtsamt tillstånd, eftersom ett stort antal nervreceptorer befinner sig i det drabbade området.

Med kroniska hemorrojder finns ingen akut smärta, eftersom kvinnor brukar underskatta hotet. Från tid till annan är de venösa noderna som faller utanför anusen redan bekanta, och framtida mamma anpassar dem finjusterat. Men detta är bara uppenbart relativt välbefinnande. Kroniska hemorrojder är farligare och snabbare än den akuta formen.

orsaker till

Den främsta anledningen till att kvinnor får hemorrojder i en "intressant" position är ett växande foster. Under andra trimestern ökar trycket på livmodern på alla inre organ i bukhålan kraftigt. Vid slutet av det att barnet bär ett barn är hemorrojder en frekvent kompanjon av gravida kvinnor, särskilt problemet blir märkbart under de senaste veckorna.

Detta utesluter inte sjukdomen i början - hos vissa gravida kvinnor uppträder tecken på hemorrojder i början. I det här fallet beaktas andra skäl.

Hormonprogesteron, som utövar en viktig "bevarande" -funktion hos barnet, har obehagliga biverkningar - det orsakar känslomässig instabilitet, humörsvängningar och förstoppning.I sig är privat förstoppning också en riskfaktor för utveckling av hemorrojder.

Dessutom påverkas sannolikheten för att utveckla sjukdomen av:

 • En kvinnas vikt. Extra pounds och fetma bidrar till utvecklingen av hemorrojder.
 • Ärftlighet. Om en nära blodrelativ har ett liknande problem, är sannolikheten att en obehaglig sjukdom kommer att känna sig själv under graviditeten stor. Även om före det fanns inga manifestationer av hemorrojder.
 • Livsstil Om den förväntade mamman leder en stillasittande livsstil är hennes arbete kopplat till ett långt sittande på ett ställe, hon går inte, gör inte gymnastik, en smärtsam sjukdom kan manifestera sig under första trimestern och i sena termer. Överdriven fysisk ansträngning kan också orsaka inflammation och nedsatt blodflöde i hemorrhoida ådror. Därför diagnostiseras hemorrojder ofta hos gravida idrottare.
 • Psykologiska problem. Framtida mödrar som har konstant stress är mer benägna att drabbas av hemorrojder än kvinnor som är lugna.
 • Tarm- och leversjukdomar. Vissa patologier, särskilt de som hör samman med tumörprocesser, orsakar sekundära hemorrojder.
 • Rökning under graviditeten. Om den förväntade mamman inte kan dela med den här skadliga vanan även när han bär barnet, vilket också händer ganska ofta, ökar risken för att utveckla en obehaglig sjukdom.
 • Analsex. Proktologer lägger särskild vikt vid denna punkt, eftersom denna typ av sexuella relationer ofta övas av makar under graviditeten hos en kvinna. Det är naturligtvis omöjligt att säga att alla sexuella kontakter på detta sätt är definitivt skadliga. Analsex bör vara försiktig, partner ska inte glömma försiktighetsåtgärderna. Om framtida mamma har förutsättningar för utveckling av hemorrojder - övervikt, dålig ärftlighet, är hon plågad av frekvent förstoppning, då är det bättre att tillfälligt ge upp analsexsexperiment, särskilt i sena perioder.
 • Flera pallar. Denna anledning anses vara en av de vanligaste. Normalt bör processen med frigöring av tarmen från avföring inte ta mer än fem minuter, processen bör ske i "ett tillvägagångssätt". Om en kvinna sitter i badrummet länge, om ett ögonblick i tarmrörelsen inte leder till lättnad, måste du vänta på den andra, anstränga sig, då ökar sannolikheten för att utveckla sjukdomen. Detta beror på den långvariga avkopplingen av den analfinkter som förväntas av en ny våg av peristaltis, vilket medför att trycket i endotarmen ökar.

Symtom och tecken

Om sjukdoms början kan "signalera" specifika känslor som är nästan omöjliga att förvirra med något annat. Kvinnan har klåda och obehag, "brinnande" i anusen. Kan observera smärta, förstoppning

De obehagliga känslorna i denna period intensifieras när den förväntade mamman äter kryddig eller salt matoch det uppstår också behovet av att öka fysisk aktivitet, till exempel behöver hon gå någonstans till fots.

Om kort hemorrojida blödning uppträder, känner kvinnan i början, först efter eller vid tidpunkten för tarmrörelsen, lite lättnad, trycket på venerna sjunker tillfälligt, smärtan minskar. Blodet som utsöndras har en ljusskarlett färg, ibland (sällan) kan små blodproppar ses i den.

Förlust av knutar är inte heller direkt uppenbart. I början av sjukdomen kommer en kvinna att kunna känna noden som går bortom anusen endast vid försök under tarmrörelserna, senare, när sjukdomen fortskrider kan noderna falla ut även vid mindre belastningar - vid hostning eller nysning vid lyftning av små föremål.

Droppade venösa noder satte sig initialt bra, då behövs manuell reduktion, i avancerade fall kan de inte justeras även manuellt.

Akut hemorrojder har tre stadier av trombos:

 • venösa noder blir inflammerade, något blåa, en kvinna upplever smärta under palpation;
 • den inflammatoriska processen sträcker sig till angränsande vävnader;
 • nekros börjar - noderna blir svarta, dö av.

Kronisk sjukdom har 4 steg:

 • smärtsamma känslor är svaga, inre knutar förstoras, men en kvinna kan inte ens vara medveten om detta, eftersom de vanligtvis inte faller ut, men detekteras endast under proktologisk undersökning.
 • i andra etappen blir förlusten av interna noder bekanta, de kan lätt återställas;
 • i tredje etappen krävs manuell omposition av noderna, de går inte längre inuti sig själva;
 • den fjärde etappen innebär fullständig frånvaro av möjligheten att ställa in den externa noden inåt.

Under exacerbationsperioden utvecklas alla tecken och symtom beroende på typen av akuta hemorrojder.

fara

Hemorrojder är farliga för gravida kvinnor. Detta faktum orsakar inte tvivel bland specialister. De obehagliga och smärtsamma känslorna som plågar den framtida mamman går inte heller obemärkt av barnet, för dess välbefinnande och utveckling beror till stor del på moderns välbefinnande och välbefinnande.

Vid varje stadium av hemorrojder finns risk för trombos och nekros hos venösa noder. Dessa villkor kommer att kräva obligatorisk kirurgisk vård.

Den vanligaste komplikationen är paraproctit eller pararectal abscess. Denna sjukdom orsakas oftast av effekten av Escherichia coli på de skadade tarmslimhinnorna. Fistlar uppstår, och sår kan bryta igenom var som helst, både utanför och in i de inre hålen, vilket skapar hotet av intrauterin infektion hos fostret och förekomsten av peritonit.

Ofta anal blödning med hemorrojder är fylld med anemi. Det kallas så - hemorrhoidalemi. Dessutom finns det alltid risk för massiv blödning, vilket är farligt för både kvinnan och hennes barn.

Om det under graviditeten inte blir av med detta känsliga problem kommer en kvinna att uppleva ytterligare smärta under förlossningen, öka sannolikheten för komplikationer av hemorrojder, liksom upptäckten av allvarlig anal blödning.

De farligaste komplikationerna av hemorrojder under graviditeten - lungflegmon, utveckling av fekal inkontinens, sepsis. Överträdelse av hemorrojder, som inte heller utesluts, åtföljs av ett starkt intensivt smärtsyndrom.

diagnostik

För att förhindra allvarliga och även dödliga komplikationer är det viktigt att konsultera en läkare vid första tecknet på en obehaglig sjukdom. Det är bäst att gå direkt till proctologistens reception, som snabbt och korrekt kan bedöma situationen.

Till att börja med en undersökning av den framtida mamman. Du måste ärligt tala om dina livsmedel, hur ofta förstoppning och andra stygga problem uppstår. Var inte blyg, för egen hälsa och det ofödda barnets tillstånd är mycket viktigare än en känsla av falsk skam.

För att bedöma situationen används en fingerstudie av analområdet. Vid palpation bestämmer doktorn närvaron och antalet venösa noder, bestämmer deras karaktär - extern (extern) eller intern.

I tidig sort utförs undersökningen i en särskild stol, med vilken kvinnor är väl bekanta med besöket på gynekologens kontor. I senare perioder undersöker proktologen en kvinna som har antagit en knä-armbågsställning, liksom att ligga på hennes sida.

I tvivelaktiga fall föreskrivs rektal ultraljud samt sigmoidoskopi - en metod som gör det möjligt att undersöka slimhinnorna i rektum med en speciell enhet. Det ser ut som ett rör med en glödlampa och ett lufttillförselsystem.

Tarmarna är något "uppblåsta" och sedan sätts ett okular in i röret för att noggrant studera problemets egenskaper "inifrån".Radiografiska diagnostiska metoder används i proctology men de används inte i förhållande till gravida kvinnor, eftersom de potentiella fördelarna med en sådan studie inte överstiger den skada som orsakas av röntgenstrålar till ett barn som växer i livmodern.

Vid diagnos av hemorrojder är det viktigt att inte förväxla det med några andra liknande sjukdomar och tillstånd:

 • analfissurer;
 • endotation i ändtarmen
 • polyps i ändtarmen;
 • rektumets tumörer
 • villöst adenom.

Medicinska fel i diagnosen hemorrojder är ganska sällsynta. Ibland kan doktorn inte märka de medföljande patologierna, och med hemorrojder är det ofta associerade problem, till exempel en analfissur.

behandling

Du kan bekämpa en obehaglig sjukdom på två sätt - radikalt (kirurgiskt) och konservativt (läkemedel). Båda metoderna används för att behandla gravida kvinnor, även om experter försöker dra till kirurgi endast om drogerna inte hjälpte, om kvinnan inte kan ta dem av enskilda skäl, om graden och scenen av hemorrojder inte är föremål för konservativ korrigering.

På frågan om gravida kvinnor när läkaren kan ordinera kirurgi är svaret ganska enkelt - De två första etapperna av sjukdomen kräver ingen operation, men det tredje och fjärde stadiet av sjukdomen kan behöva operativ korrigering. Den fjärde graden är alltid en indikation på operation.

Konservativa metoder

När du väljer en behandlingsstrategi är den specifika perioden av graviditet av stor betydelse. Hemorrojder är mycket lättare att behandla om det manifesteras i sena termer, under tredje trimestern.

Under denna period har doktorn ett större urval av "verktyg" - han kan ordinera många läkemedel. Det är ofta inte möjligt om hemorrojder började under första trimestern när läkemedlets inflytande kan påverka barnets tillväxt och utveckling på fliken i sina inre organ. Valet av droger i detta fall är väsentligt begränsat.

Därför är grunden för behandlingen av en delikat sjukdom under barndomsperioden korrigeringen av den förväntade moderns livsstil. Hon är tilldelad en speciell diet utformad för att förhindra förstoppning.

Ät ska vara fraktionerad, 5-6 gånger om dagen, i små portioner, produkter som kan mjukna avföringen införs i kosten. I detta skede är det viktigaste att inte överdriva det och förhindra förekomsten av diarré. Lösa avföring orsakar ytterligare irritation av anus, smärta, klåda och svullnad kan öka.

Den framtida mammen är strängt förbjuden kryddig och salt mat, stekt och rik på olika kryddor och kryddor.

Proteinmat - stekost, fisk, kött - bör reduceras till det minsta som krävs för barnets utveckling, eftersom en mängd proteinmat bidrar till förstoppning. Alla sötsaker, choklad, söta bakverk, konditorivaror från jästdeg är förbjudna.

För att minska mängden tarmgas, du bör helt överge användningen av lemonad och andra kolsyrade drycker. Med samma syfte borde du inte äta vitkål, ärter och andra baljväxter, såväl som rågbröd.

Diet är viktigt inte bara under perioder med förvärring av hemorrojder, men också på alla andra dagar, annars är det inte nödvändigt att återkomma. I kosten måste råa grönsaker och frukter, de är rika på fiber, vilket mjukar avföring och gör avblodningsprocessen mer mild.

Överensstämmelse med särskilda regler kommer att krävas ett besök på toaletten. Den framtida mamman måste göra en ansträngning för att lära sig att avfyra på ett ögonblick. Om de fekala massorna inte kom ut inom fem minuter eller slutade helt, är det bättre att lämna toaletten och försök igen att tömma tarmarna efter en halvtimme.

Den framtida mamman, om hon har hemorrojder med blod, ska sluta använda toalettpapper. Hon irriterar vidare anusen.Det är bättre att använda en utplastning efter en avföring.

Förväntad mamma att hantera förstoppning enemas är föreskrivna. De bör göras försiktigt för att inte skada det växande barnet.

Frekvent användning av enemas är en ytterligare fara - utlakning av fördelaktig mikroflora från tarmen, förekomsten av en dysbios. Därför bör en enema anses vara ett mått på exceptionell, om en diet rik på fiber, hjälpte inte. Mikrolykster har en signifikant fördel jämfört med konventionella enemas, till exempel läkemedlet "Microlax».

Läkaren kommer definitivt att rekommendera den gravida kvinnan att gå en promenad, morgonövningar, aktiv livsstil. Bland rekommendationerna kan det hänvisas till sjukgymnastikrummet, där den förväntade mamman kan ges en kurs av magnetisk terapi, EHF, laserterapi.

I de tidiga stadierna kan läkaren ge vägbeskrivningar till LFK - fysioterapi övningar. Engagera med framtida mamma kommer att vara en utbildad instruktör.

En speciell plats i behandlingen kommer att ges till anti-hemorroidala droger, som kommer att beskrivas mer detaljerat nedan.

Kirurgiska metoder

Med operation under graviditeten har läkare inte bråttom. Först försök alla konservativa metoder, och bara om lättnad inte kom, kommer besluta om frågan om radikal terapi.

hemorrhoidectomy - Den vanligaste operationen för att avlägsna venösa noder (ett annat namn är Milligan-Morgan-operationen) och en annan metod för kirurgisk ingrepp för att ta bort noderna - Widehead operation - Försök att inte utföra under graviditeten. Doktorns uppgift är att ge maximal underhållsbehandling och att flytta hemorrhoidektomi till en lämpligare tid för att utföra operationen efter leverans.

Det finns dock mindre kirurgiska ingrepp - dessa inkluderar skleroterapi, infraröd koagulation, latexligering av hemorrojder.

En ny minimalt invasiv metod - transanal hemorrhoid dearterilisering, bättre känd som "Longo's operation" kan visas för gravida kvinnor.

Moderna metoder garanterar snabb och smärtfri korrigering av hemorrojder. Vid scleroterapi injiceras en speciell preparat i noderna, vilket orsakar limning av sina väggar. Laserkoagulering väl hjälper till med hemorrojder av 1-2 grader, kärnan i metoden är att behandla noderna med en stor stråle infraröd strålar. När man lägger en speciell latexring sätts den på knuten, vilket förhindrar att knuten faller ut.

Operation Longo innefattar excision av en del av slemhinnan i rektum och stramning av platsen, skärning av den från blodkärlen. Operationen varar under lokalbedövning i högst 10-15 minuter, och inom en dag kan den förväntade mamman återgå till det vanliga sättet att leva.

Preparat för behandling av graviditet

Valet av läkemedel med antihemorrhoida egenskaper på hyllorna i moderna apotek är tillräckligt stor. De finns i form av salvor, rektala suppositorier, tabletter. Vissa läkemedel har ett smalt fokus, vissa har en systemisk effekt.

Trots det stora antalet droger väljer du de som kan användas under graviditeten är ganska svåra, särskilt i de tidiga stadierna. Därför har vi förberett en lista över läkemedel som är giltiga under graviditeten.

System

"Detraleks"

Detta är ett populärt venotoniskt medel i belagda tabletter. Läkemedlet används för symptomatisk behandling av hemorrojder.

Med den akuta formen av sjukdomen, ta 6 tabletter per dag (tre på morgonen och kvällen) i fyra dagar och sedan tre dagar - 4 tabletter (på morgonen och på kvällen två).

Tillverkare indikerar inte i instruktionerna att graviditet är en kontraindikation, och dessutom hävdar de att djurstudier inte visade negativ effekt av läkemedlet på embryot. Gravid och vårdmedel rekommenderas dock med försiktighet. på grund av brist på information om läkemedlets effekt på det mänskliga embryot - Denna effekt testades endast på djur.

"Aescusan"

Detta läkemedel är tillverkat av hästkastanj, produkten finns i form av tabletter, lösning för systemisk användning och i form av salva och gel - för lokal användning.

Verktyget toner åsen och förhindrar ödem, och har också en uttalad antiinflammatorisk effekt. Använd verktyget i någon form under graviditetens första trimester rekommenderas inte.

Tabletter tar 2-3 stycken två eller tre gånger om dagen. "Eskuzan" i droppar till gravida rekommenderas inte alls.

"Troxerutin"

Detta är en annan välkänd venotonisk, som är tillgänglig i gelform och i kapselform under handelsnamnet "Zentiva" och "Vramed."

Gelén appliceras på ett gasbindband och appliceras på sårpunkten. Efter svullnad sänker läkemedlet helt enkelt i ett tunt lager och lätt smutsas. Kapslarna tas hela, tillsammans med en måltid av 1 stycke tre gånger om dagen.

Under graviditetens första trimester är läkemedlet förbjudet att ta, men efter 14 veckor, i samråd med läkaren, kan läkemedlet tas.

"Ginkor forte"

Läkemedlet ökar tonen i blodkärlen, stärker sina väggar. Det används i akuta och kroniska hemorrojder. Det minskar inflammation, minskar smärta.

Den vanliga dosen är 1-2 kapslar två gånger om dagen. Kontraindikationer för antagning i tidiga skeden har inte men samråd med en läkare krävs, eftersom läkemedlet kan orsaka en stark allergisk reaktion.

"Kurantil"

Läkemedlet förhindrar bildandet av blodproppar, förbättrar blodkärlens tillstånd. Detta läkemedel bör inte tas med ökad anal blödning, men hemorrojder, som strömmar utan blodutsläpp från ändtarmen, kan behandlas genom tillsats av detta läkemedel till komplexterapin.

Den säkraste är mottagandet av "Kurantila" första trimestern. I det andra och det tredje ska detta göras med försiktighet och endast med tillstånd från den behandlande läkaren.

"Duphalac"

Det är ett giftfritt laktulosebaserat laxermedel. Denna genomskinliga viskösa sirap hjälper kvinnan att bekämpa förstoppning och skadar inte barnet som växer i hennes livmoder. Den enda begränsningen är diabetes. Om den förväntade mamman har högt blodsocker eller urin, från att ta "DuphalacBättre att avstå.

Med frekvent förstoppning och hemorrojida symtom kan en kvinna ta en sirap 1 gång per dag, 15-30 ml i utspädd eller ren form med måltider. Bäst av allt - vid frukost. Detta kommer att möjliggöra tarmarnas normala, naturliga funktion.

lokal

"Relief" (ljus, salva)

Detta läkemedel ordineras ofta till förväntade mammor med hemorrojder. Verktyget gör att du snabbt kan hantera de viktigaste obehagliga symptomen, som brännande och smärta, liksom klåda i anusen.

Bland de olika formerna för frisättning borde valet avbrytas Relief Advanceeftersom Relief Ultra gravida kvinnor är kontraindicerade på grund av hydrokortison.

De mest optimala alternativen är valet av salva "Relief". Läkemedlet består av naturliga komponenter. Den exakta dosen kommer att berätta för läkaren, det beror på graden av lesion i ändtarmen. På dagen är det tillåtet att ta "Relief" upp till 4 gånger.

"Natalsid" (ljus)

Dessa suppositorier har en komplex åtgärd som syftar till att stoppa blödning, sårläkning och minskande inflammation. I rektum införs ljus efter tömning av tarmarna två gånger om dagen. Detta läkemedel har ingen systemisk effekt.

Läkemedlet är tillåtet för gravida kvinnor när som helst, den genomsnittliga behandlingen är 1-2 veckor.

"Alginatol" (ljus)

Dessa suppositorier, som är populära bland gravida kvinnor, är analoga med Natalsidberedningen som beskrivits ovan. Verktyget hjälper till att snabbt ta bort svullnaden, sluta blöda. Om anuset är inflammerat, kommer läkemedlet att ha en måttlig antiinflammatorisk effekt.

Ljus tolereras väl, har inga biverkningar. Upp till 3-4 suppositorier kan administreras per dag, den optimala dosen är 1-2 suppositorier.

"Ultraproct"

Läkemedlet är tillgängligt i form av salva och rektala suppositorier. Läkemedlet hjälper till att klara klåda, minskar inflammation, har lokalbedövningseffekt. Drogen fungerar snabbt och länge, och det är mycket viktigt om en kvinna har ett mycket starkt smärtssyndrom.

Verktyget kan inte användas av förväntade mammor under en period på upp till 13-14 veckor. Under andra och tredje trimestern kan läkemedlet användas, men först behöver du rådgöra med din läkare.

Salva är vanligtvis ordinerad för två injektioner per dag och suppositorier - inte mer än 2-3 suppositorier per dag. Om noderna faller ut, är det att föredra att välja en salva, det är rikligt smurt med noder och försiktigt sätta in dem. Om det inte finns någon förlust, kan du använda ljus.

"Hepatrombin G"

Detta läkemedel absorberar blodproppar väl, regenererar drabbade vävnader. På apotekens räknare finns verktyget i form av salva och rektala suppositorier. Paketet innehåller en speciell salva tips som underlättar införandet av läkemedlet i ändtarmen.

Efter proceduren borde du ligga lite horisontellt. Salva används externt två gånger om dagen, med samma frekvens och använd ljus. Under första trimestern är det bättre att avstå från behandling med hepatrombin, men i den andra och tredje listan av kontraindikationer är minimal.

"Proktozan"

Detta verktyg finns också i två former - rektala suppositorier och salva. Styrkan av läkemedlets antiinflammatoriska effekter överstiger många liknande antihemorrhoida läkemedel.

Tyska tillverkare indikerar att deras botemedel är kontraindicerade under graviditet på grund av otillräckliga bevis på att barnet saknas skada. Men i den ryska praxisen används drogen ofta av gravida kvinnor under andra och tredje trimestern. Doseringen måste bestämmas av en läkare. Läkemedlet tas med försiktighet.

"Anuzol"

Ljus och salva med samma namn används ofta i proctology. Men du borde veta att gravida kvinnor bara kan använda drogen som heter "Anuzole Neo".

Skillnaden är grundläggande - "Anuzol" innehåller extraktet av beladonna, en väldigt giftig växt som kan skada både fostret och barnet som redan är född om vårdmor använder sig av läkemedlet. "Anuzol Neo" giftig komponent innehåller inte. Beroende på svårighetsgraden av hemorrojdernas manifestationer, föreskrivs en kvinna från 3 till 7 ljus per dag.

Andra medel

"Phlebodia-600"

Detta läkemedel från urladdning av flavonoider hjälper till att återställa tonen i blodkärlens väggar. Det är särskilt effektivt för trombos av den sämre vena cava. För hemorrojder är läkemedlet ordinerat tillräckligt ofta, men nu borde ammande mödrar avstå från att ta medicinen, eftersom tillverkarna ärligt erkänner att läkemedlets effekt på spädbarnet inte har studerats tillräckligt

"Flebodia" hjälper till att snabbt ta bort svullnad, lindrar smärta. På dagen kan du ta 2-3 tabletter med måltider, dricka dem med tillräckligt med rent dricksvatten. Behandlingsförloppet är cirka 7 dagar. Vid behandling av detta läkemedel kan och borde använda lokala medel - ljus eller salva.

Folkmekanismer

Eftersom hemorrojder är kända för mänskligheten under lång tid har inte bara officiell medicin fått mycket erfarenhet och ett arsenal av läkemedel för behandling av denna sjukdom.

Alternativ medicin har också mycket att erbjuda den förväntade mamman. Det bör dock noteras att alla populära recept endast ska tillämpas i samråd med den behandlande läkaren, eftersom graviditeten är en avgörande period när en kvinna inte bara ansvarar för hennes liv.

Behandla hemorrojder hemma borde vara med samma tillvägagångssätt som använder traditionell medicin. Vi behöver en uppsättning åtgärder, och vi bör börja med en översyn av kosten, införandet av en specialdiet (det nämndes ovan).På bordet borde den framtida moder som lider av denna obehagliga sjukdom dyka upp pommes frites och kokta betor, torkade aprikoser, olivolja, kli.

Folkmekanismer som mänskligheten har uppfunnit för att bota hemorrojder, bör väljas så noggrant som läkemedel. Det är ett misstag att tro att avkok och lotioner inte kan skada den förväntade mamman och hennes bebis. Med fel och otrevlig tillvägagångssätt kan skadan från dem vara ännu större än från läkemedel.

Ljus och lotioner av potatis anses vara säkraste. Den vanligaste råhulten tvättas, rengörs, gnids på ett galler, lättpressad vassle och insvept i en gasbinda servett. Den resulterande massan appliceras på sårpunkten, om vi talar om yttre hemorrojder.

Om den inflammatoriska processen ligger djupare, kan ett litet torpedoformat ljus skäras ut från en rå potatis, smutsas med grönsaks- eller havtornsolja och införas i ändtarmen över natten. Det är inte nödvändigt att få det, på morgonen under tarmrörelsen lämnar potatisstearen själva tarmarna.

En riktig hjälpare i hembehandling av hemorrojder hos gravida kvinnor kan vara havtorn olja. Med brännande och klåda i anusen smeder de de drabbade platserna. Med djupare skador med havtorn kan olja göras mikroclysters.

För förstoppning kan du dricka två matskedar varje morgon före frukost, och när de venösa noderna faller utanför analfinkteren smörjer du noderna med detta verktyg och försiktigt sätter dem inåt. Havtornsolja används också för rektala tamponger.

Alternativ medicin erbjuder också en effektiv dryck som hjälper till att bli av med smärta och stoppa analblödning. För honom, ta in lika stora mängder av rowanbär och betor, pressa saften, blandad. Den resulterande produkten ska tas i ett halvt glas två gånger om dagen - på morgonen och på kvällen.

Inte alla populära recept är lika bra för kvinnor i en "intressant" position. Så råd om att använda celandine juice för införandet i rektum för framtida mödrar är inte acceptabelt, och för icke-gravida kvinnor också, eftersom saften av denna växt i outspädd form kan orsaka ganska allvarliga brännskador av slemhinnor.

Det gamla receptet med bifogning av asp lämnar platsen för hemorroj prolaps håller inte vatten, eftersom Effekten av löv av detta trädmedicin är okänt. I vilket fall som helst, traditionell medicin och bevis.

Men den gravida kvinnan kommer uppenbarligen att gynna mormors recept på en söt efterrätt för te. Genom grinderna bör du svampa svampar, en liten mängd valnötter, tillsätt hackade torkade aprikoser, allt detta för att fylla med en matsked av högkvalitativ honung (om det inte är allergiskt). Ta det här söta kan vara två matskedar två gånger om dagen. Det kommer att vara användbart när det gäller förebyggande av förstoppning och för att lindra symptomen på hemorrojder.

Recensioner framtida moms

Enligt många recensioner på kvinnors forum på Internet är problemet med hemorrojder ett av de mest brännande problemen för gravida kvinnor.

Bland de mest effektiva metoderna som kvinnorna själva rekommenderar är Karavaeva Balsam, Heparinsalva, Fleming Ointment. Mycket positiva recensioner om "Detraleks" och "Phlebodia."

I det första inledningsskedet, när de första obehagliga känslorna börjar manifestera sig, rekommenderar mammor med erfarenhet att göra mikroclysters med saften av råpotatis. I början, enligt recensioner, hjälper ljus med havtornolja också.

Många mammor noterar att efterföljande graviditeter efter graviditet på grund av hemorrojder fortsätter med förvärring av en obehaglig ömtålig sjukdom. Dessutom uppträder symtomen tidigare - om i första graviditeten uppträdde smärta och venösa noder vid 29: e veckan, blir de i andra veckan förvärrade vid 14-16: e graviditetsveckan.

Mycket av de med hemorrojder kvarstår även efter att ha fött, även om de flesta kvinnor drabbas av symtomen på denna obehagliga sjukdom några månader efter att barnet är födt.

Gravida kvinnor är sällan överens om operationen, och läkarna själva tycker inte om att ge sådana möten. emellertid Recensioner av Longo-kirurgi under graviditeten är ganska positiva. Kvinnor som hade en lycklig bebistid var grummade av intrång i knutar, blödningar, omanagda knutar, med hjälp av detta förfarande kunde de bli av med en obehaglig sjukdom före födseln. Minus metod - i sin höga kostnad.

förebyggande

Under graviditeten är hemorrojder alltid lättare att förebygga än att bota. Så snart det blir känt att det kommer att bli ett barn är det därför viktigt att fastställa lämplig näring, ett adekvat motorläge och se till att mängden vätska du dricker är tillräcklig.

För att undvika hemorrojder kommer det att bidra till enkel gymnastik, som syftar till att upprätthålla den analoga sphincterns normala tonen och den normala blodtillförseln till de nedre venerna. Här är några övningar:

 • Alternativa svängande ben från att ligga och stå;
 • torso i olika riktningar;
 • "Walking of a heron" - steg med böjning av benen vid knäna;
 • "Groda poserar" - squats med utspädning av knäna i olika riktningar;
 • spänningsskinkor i 15 sekunder eller mer.

Gravid är när som helst användbar flera gånger om dagen i 10-15 minuter för att ta en horisontell position med ett upphöjt bäcken (lägger en kudde under skinkorna) och upphöjda ben. Detta är inte bara förebyggandet av hemorrojder, men också förebyggandet av åderbråck.

Den framtida mamman bör ägna särskild uppmärksamhet åt hygienen hos könsorganen och anusen. Efter avföring är det lämpligt att tvätta utan tvål, för att inte överdriven de delika slemhinnorna. En gång om dagen kan du göra varma sittbrickor med avkok av farmaceutisk kamille. Det är viktigt att se till att vattnet inte är för varmt.

Om alla försiktighetsåtgärder inte hjälpte till och hemorrojder uppstod, borde du inte vänta på ett mirakel och hoppas på de magiska egenskaperna hos potatis och askblad. Först av allt du behöver besöka en läkare, och metoden och behandlingsmetoderna kan väljas tillsammans.

Hur man förhindrar hemorrojder under graviditeten, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa