Kan jag färga mitt hår under graviditeten? Läkarnas åsikter

Innehållet

Moderna kvinnor färgar håret så enkelt som de gör sin morgonmakeup. Det har blivit livets norm. Men i barndomsperioden blir kvinnor mer misstänksama, rastlösa och det finns inget överraskande i det faktum att en rimlig fråga uppstår - är det inte farligt färgning, eftersom kosmetika som är avsedda för detta ofta har en outhärdlig skarp lukt och en kemisk rik komposition.

Vad är farligt?

Från de första dagarna efter befruktningen till födseln sker många förändringar i den framtida moderens kropp - från yttre och uppenbara till osynliga, inre, som relaterar till förändringar i hormonell bakgrund och metamorfos med metaboliska processer.

Det är förhållandet mellan progesteron och graviditetshormon för östrogen - kvinnliga könshormoner som bestämmer det framtida moderns hår. I detta fall är denna effekt annorlunda i olika trimestern av graviditeten.

 • Första trimestern Progesteron och korionisk gonadotropin dominerar i kroppen. Denna kombination av hormoner bidrar inte till att förbättra kvaliteten på kvinnligt hår. Om en kvinna lider av allvarlig toxemi samtidigt, blir håret tunnare på grund av brist på spårämnen och vitaminer, de blir torrare, spröda, tråkiga.
 • Andra trimestern Relief kommer, välbefinnandet förbättras markant, men fostrets behov av kalcium ökar på grund av mineralisering av benen i barnets skelett. Om kalcium inte räcker, kommer hårets tillstånd att vara helt beklagligt. Om det emellertid är dags att lägga till kosten med kalciumhalt, börjar hårets tillstånd att förbättras. I mitten av trimestern är de vanligtvis glänsande, starka.
 • Tredje trimestern Det finns en aktiv tillväxt av fostret och viktökning, det ger tillväxthormoner som också påverkar mödrarnas tillväxt - de börjar växa snabbare, vilket är särskilt märkbart på färgat hår, vars rötter växer snabbt. Vid slutet av trimestern stiger östrogenhalten.

I någon av trimestern har en kvinna en fråga om huruvida hår kan färgas om de har förlorat sin färg, sken eller vuxit för mycket. För att svara på denna fråga måste du ta hänsyn till flera viktiga faktorer.

 • Påverkan av hårfärgprodukters kemiska sammansättning har inte studerats i kliniska prövningar, och därför är effekten på fostret inte känd för viss. När en sådan situation uppstår, rekommenderar läkarna "som vanligt" att överge vad som verkar på ett okänt och otaligt sätt. Detta beror på de flesta förbud mot att måla hår. Samtidigt nekar läkare inte möjligheten att färgas med naturliga medel, till exempel henna.
 • Under första trimestern läggs fostrets organ och system ut och varje negativ faktor kan störa de subtila cellulära processerna och därför är förbudet mot färgning under den första tredjedelen av termen för att bära en bebis ganska rimlig och rimlig.
 • I färger med ammoniakfärger finns det en väsentlig minus - de luktar mycket obehagligt, har allvarligt inverkan på andningsorganets tillstånd. Alla kosmetika med ammoniak i kompositionen bör uteslutas vid förlossningen, och färgningen själv ska endast utföras i ett rum som är väl ventilerat.
 • Under graviditeten minskas immuniteten signifikant och metabolismen förändras, och därför under det till synes kända hårfärgningsförfarandet ökar sannolikheten för en allvarlig allergisk reaktion. Ett otillräckligt immunsvar är ganska förmånligt att utvecklas även på färgen, med vilken kvinnan ganska säkert färgade håret länge innan graviditeten.
 • På grund av global endokrin metamorfos färgningseffekten kan vara helt oväntat - Färgen är inte alltid den som deklarerades. Måla kan ligga ojämnt - fläckar, ränder.

I allmänhet bör skadan och nyttan av färgning vid väntan på ett barn övervägas på individuell basis. Du kan färga ditt hår, men inte alla formuleringar och inte alla gravida kvinnor. Till exempel, med en kraftig försämring av håret på grund av graviditet, är det inte nödvändigt att förvärra sin redan beklagliga tillstånd genom färgning.

Studier utförda av specialister från Southern California Medical Academy har visat att risken att utveckla cancer är nästan tre gånger högre hos kvinnor som färgar håret oftare än 5 gånger om året. När det gäller effekten på fostret finns det fortfarande många frågor. Det är känt att ämnen från sammansättningen av färger kan teoretiskt penetrera placentalbarriären, men endast om de är närvarande över ett stort område och har lång kontakt med en kvinnas hud.

Närvaron av ammoniak i en kosmetisk kan leda till svår huvudvärk, illamående och kräkningar. Väteperoxid i kompositionen kan orsaka kemiska brännskador i slemhinnorna, liksom fungera som ett allergen. Parabener orsakar inflammation i nasofarynx. Dihydroxibensen, som är en variant av fenol, har egenskaper som ackumuleras i kroppen och fungerar som ett toxin. Fenylendiamin har en toxisk effekt på njurarna, lungorna, immuniteten. Persulfater är farliga för andningsorganen. Blyacetat är giftigt för hjärnan och nervsystemet, och även särskilt farligt för det fosterala nervsystemet. Både formaldehyd och etanolamin, som finns i minst hälften av hårfärger, är också farliga.

Om du färgar håret utan att påverka huvudets hud (det finns sådana tekniker) kan risken för fostret minimeras.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Kontra

I de tidiga stadierna av graviditet upp till 13 veckor inklusive, rekommenderas det inte att färga hår alls. Detta är perioden för organogenes när alla organ och system bildas i fostret. Läkarnas åsikt är otvetydigt. Om det är möjligt att undvika en riskfaktor är det bättre att undvika det utan att utsätta barnet för fara. Speciellt farligt upp till 10 veckor inklusive. Men under hela första trimestern är det bättre att avstå från sådana experiment. Ingen säger att det är omöjligt att måla, ingen lägger tuffa förbud, men alla läkare påpekar att det här är minst skadligt och det farligaste.

Andra trimestern innebär inte en sådan stel ram, och en kvinna kan vid behov använda hårfärgning, men med användning av godartade icke-ammoniakfärger. Tredje trimestern är uppdelad i två villkorade perioder - i början från vecka 27 till vecka 34 är färgning tillåten under försiktighetsåtgärder, men efter denna period börjar placentan att åldras snabbt, dess barriärfunktioner minskar och färgar därför i sena perioder under de senaste veckorna av 9 månader graviditet rekommenderas inte igen.

Det är inte nödvändigt att färga håret under tiden att bära en bebis till kvinnor som lider av olika former av allergiska reaktioner, liksom till kvinnor med endokrina sjukdomar i historien.

Hur riskerar man att minska risken?

Allt ovanstående betyder inte att en kvinna behöver gå med orörda, ryggradade rötter och ser fram emot att föda för att äntligen få sitt utseende i ordning. Försiktighetsåtgärder kan hjälpa till att minska riskerna:

 • färgning från graviditetens andra trimester, inte tidigare;
 • du bör inte färga ditt hår för ofta, den rekommenderade frekvensen av proceduren är 1 gång per trimester;
 • för färgning, välj halvfabrikatfärger eller naturliga färgämnen - de är naturligtvis mindre ihållande men mindre skadliga.
 • Du bör inte välja det billigaste sättet för färgning - i billiga färger finns ofta farliga salter av tungmetaller.
 • noggrant överväga färgens förpackning och bekanta dig med kompositionen - om ammoniak, dihydroxibensen, aminofenol och fenylendiamin, formaldehyd och andra giftiga ämnen som listas ovan, detekteras i det, vägrar att köpa en sådan produkt.

Det bästa alternativet för framtida mamma kommer att vara förfarandet för organisk färgning.

Detta förfarande är inte det billigaste, men säkrare, eftersom det använder kosmetika, varav 90% är tillverkade av naturliga ingredienser.

När du kontaktar en skönhetssalong, var noga med att informera mästaren om hans "intressanta" position. En erfaren specialist kommer att ta hänsyn till valet av verktyg för färgning. Om skönhetssalongen inte ingår i planerna och kvinnan kommer att färga håret ensam, är det viktigt att noggrant läsa instruktionerna som är fästa vid färgen för att inte överdriva produkten på håret mer än den tid som anges av tillverkaren.

Vid måleri, var noga med att bära handskar för att förhindra hudkontakt med färgämnet. Testet för allergier, vilka kvinnor ofta försummar, bör genomföras under graviditeten utan att misslyckas, eftersom även färg som aldrig har orsakat skada under graviditeten kan bli ett allergen. Testet är enkelt, du kan klara av den här uppgiften utan speciell medicinsk kunskap: Lös lite av kompositionen, applicera på baksidan av handen, håll i 20 minuter, skölj och observera i en timme - om appliceringsplatsen inte är röd, inte svullen, inte täckt av utslag, då Det är möjligt att målas med detta medel.

Glöm inte att ge god ventilation i rummet där du kommer att färga håret. Du kan också använda ett gasbindband eller en apotekspersonal för att skydda dina andningsorgan.

Bland färgens sätt bör du vara uppmärksam på mer försiktig balayazh, färgning, markering och ombre - med dem är det inte nödvändigt att applicera färgen direkt från rötterna över ett stort område, vilket kommer att utesluta kontakten med färgen med hårets hårbotten.

Vad kan måla?

Välj en säker färgmetod - hälften av framgången. På hyllorna i butikerna hittar du en mängd olika verktyg för att ändra hårfärg, och detta komplicerar bara valet av den framtida mamman. Brunetter och ingefära är perfekta olika alternativ för henna. Du kan också använda avkodning av den vanligaste apotekskamomilen eller ekbarken, Basma.

Var uppmärksam på toniska färger, schampo och balm - de ger inte en långvarig effekt av att måla, men de kommer också att vara minst skadliga. Du kan använda sådana verktyg oftare än hårfärgämnen, och därför kan en kvinna behålla håret i ett städat skick utan problem. Nackdelen är att färgningskomponenten är så svag och ohållbar att den kan lämna fula smutsiga fläckar på kragen på en tröja eller blus på en kudde på en hatt helt tills den tvättas av håret.

Naturliga växtbaserade läkemedel tolererar inte felaktigheter. Kolla in de viktigaste hårfärgen för att försöka komma in i tonen.

En avkok av kamomill för brunetter och brunhåriga kvinnor är inte lämplig alls, det kommer att skilja sig från mörkt hår, men det ger en gyllene nyans och en mild ljuseffekt till rättvisa blonda kvinnor. blondiner Du kan överväga alternativet citronsaft. Det ljusar lite och torkar håret som är för oljigt (kvinnor lider ofta av fet hår i tredje trimestern av graviditeten på grund av ökad östrogenproduktion).

brunetter ekbark kommer att göra.Om du brygger ett starkt avkok, kan du med fördel skugga brunt hår och ge dem en gyllene nyans.

brunt hår Du kan också klara uppgiften med hjälp av det välkända naturliga färgämnet, vilket används för att färga ägg till påsk - lökskal. I kombination med bryggning av svart te, ger skalen en gyllene kastanjfärg.

Basma kommer att vara användbart för brunhårda kvinnor och brunetter och naturliga Henna-redheads. Ett avkok av valnöt skal ger en kastanj-koppar nyans.

Blondiner med återvunna rötter är svåraste - ljussmedel är oönskade. Det kommer att vara nödvändigt att antingen omhäla med ett schampo i de röda rötterna eller vänta med röttens färgkorrigering fram till postpartumperioden.

Organisk färgning utförs med hjälp av organ som består av inte mindre än 9/10 naturliga komponenter. Vid val av icke-ammoniakfärg bör det förstås att ett sådant färgämne kommer att ha dess fördelar såväl som dess nackdelar. Utan tvekan sparar avsaknaden av ammoniak kvinnor för att andas in i obehagliga ångor av kemiskt ursprung. Sådana färger har en mer delikat effekt på hårets struktur, de har naturliga nyanser, de ligger jämnt. Men samtidigt garanterar de inte långvarig färg, och de är ganska dyra.

Det är viktigt att veta att avsaknaden av ammoniak i sig inte är nyckeln till produktens säkerhet, eftersom andra kemikalier, som knappast kan kallas effektiva, kan vara närvarande i färgen klassificerad som ammoniakfri.

Och detta gör det svårt att använda under graviditeten: För att upprätthålla färg måste färgmedel utan ammoniak ske ganska ofta, och vissa komponenter i sådana färger kan inte vara rättvisa.

Frågan om vilka färger som är acceptabla för användning under graviditeten är svårt att besvara otvetydigt, men återkopplingen från kvinnor visar att oftast väljer framtida mammor sådana medel som:

 • Garnier "Color Shine";
 • Estel Professional "Deluxe Sense";
 • SanoTint;
 • Wella "Color Touch";
 • Schwarzkopf "Perfect Mousse";
 • matris;
 • L'Oreal Casting Creme Gloss;
 • Schwarzkopf "Essential Color".

  Det är viktigt! Om, innan graviditeten, en kvinna aldrig färgade håret, då är det inte dags att bära ett barn, men det är inte den bästa tiden att börja experimentera med utseende.

  Denna procedur är snarare en tvångsåtgärd, och därför är det bättre att inte börja måla just nu. Rekommenderas inte heller kardinalmålning av en blondin i en brinnande brunett, eller vice versa.

  Se om du kan färga håret under graviditeten i nästa video.

  Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
  Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

  graviditet

  utveckling

  hälsa