Vad ska man göra om man blödar från näsan under graviditeten?

Innehållet

Gravida kvinnor är mycket sårbara och misstänksamma. Bekymmer sig om sin egen hälsa och det ofödda barnets tillstånd är ganska förståeligt och naturligt. Men om en kvinna behandlar illamående på morgonen, ryggsmärta och förändringar i smakpreferenser kan näsblodet orsaka förvirring och rädsla hos den förväntade mamman, speciellt om den upprepas med avundsvärd regelbundenhet. För att förstå vad du ska göra om du blöder från näsan under graviditeten, måste du veta orsakerna till detta fenomen.

Vad är det här?

Slimhinnan i näshålan är rik på blodkärl. Vid överträdelse av deras integritet under påverkan av externa eller interna faktorer kan näsan blöda utvecklas. I medicin har denna term sitt eget namn - "Epistaksiks". Oftast lämnar blodet näshålan genom framväggen (strömmar från näsborrarna). Ibland passerar blödningen på bakväggen, därför sönder det i matstrupen, går in i magen och kan orsaka kräkningar i blodiga massor. Det är extremt sällsynt att blodet går ut genom ögonen, som tårar, som sträcker sig genom näskanalen.

Skärmens integritet i nässlemhinnan kan brytas på grund av mekanisk skada och spontant. Hos gravida kvinnor uppträder spontan blödning oftare. Enligt statistiken klagar cirka 30% av alla förväntade mammor om näsanblödning, som förekommer ibland i tidig graviditet. I de senare perioderna bedriver inte mer än 10-15% av kvinnorna ett så obehagligt symptom på graviditet.

skäl

Nasalblödning hos gravida kvinnor kan vara ganska naturlig, fysiologisk eller orsakad av vissa patologiska tillstånd. Att skilja ränta från patologi, Det är nödvändigt att uppskatta frekvensen och varaktigheten av blödningsepisoderna. Om blödningen inte är riklig, koagulerar blodet snabbt, bakar, antalet episoder överskrider inte en gång i veckan, det finns inget att oroa sig för.

fysiologisk

Anledningen till att intrång i kärl i nässlemhinnan är kränkt ligger i den hormonella bakgrunden. Progesteron och östrogener, som produceras i stora doser under graviditeten, är nödvändiga för att barnet ska kunna fostra och bevara graviditeten, de förbättrar fyllningen av blodkärl i kärlen. Men hormonerna själva kan orsaka biverkningar.

Ibland är gravida kvinnor, under påverkan av progesteron, känslomässig instabilitet, tåraktighet, humör, medan kvinnor är benägna att ångest och panik snabbare. Sömn kan vara störd.

Näslemhinnans kärl är tunna och sårbara. Den som väljer sin näsa åtminstone en gång vet hur lätt de kan bli skadade. Under påverkan av hormoner, blodkärl överflödar med blod, stå inte upp och brista. Så här uppstår näsblod. Sådana episoder är inte långa, så blödningen slutar snabbt.

Bidrar till epistaxis hos det gravida hjärt- och kärlsystemet. Under första trimestern ökar blodflödet i kvinnans kropp. Detta medför risk för integriteten hos kärnen i nässlemhinnan. Under andra och tredje trimestern, när en fysiologisk rinit börjar hos gravida kvinnor, svullnar nässlemhinnan, kan blödning ta på sig karaktären av blodproppar i nässmuskeln. En rinnande näsa med blod är inte farlig för kvinnor och barn. Efter födseln passerar han utan spår.

Varje mindre faktor kan orsaka näsblod om en kvinna:

 • blåser hennes näsa oavsiktligt;
 • rakt rakt ut ur en böjd position;
 • böjer sig kraftigt
 • under morgontoaletten avlägsnar otillbörligt från näsan av slem torkad under natten.

Allt detta kan orsaka epistaksis, liksom att stanna i värmen, i ett täppt rum där det är för torr luft (det händer oftare på vintern när värmeanordningarna fungerar). Dessa skäl anses fysiologiska, inte farliga för moder och barns liv och hälsa. Om näsblod är vanligt, är samråd och undersökning med en allmänläkare nödvändig. Om obehagliga episoder är sällsynta krävs inte medicinsk vård och medicinering:

det är tillräckligt att bära en ren näsduk och våtservetter i väskan (om näsan blöder plötsligt).

patologisk

Nasalblödning kan vara ett tecken på ett smärtstillstånd, då den förväntade mamman behöver kvalificerad sjukvård. Här är några patologier som kan orsaka epistaxis:

arteriell hypertoni

Högt blodtryck under graviditeten är en allvarlig fara för fostrets liv och utveckling. Det påverkar placentans funktion negativt. Barnet tar emot mindre näringsämnen, vitaminer, fördröjer fostrets metabolism i moderns kropp. Som ett resultat börjar barnet ligga bakom i utvecklingen. Patologi kan leda till barnets prenatal död.

Sådan näsblödning åtföljs av huvudvärk, kvinnan upplever störningar av illamående, hon "kastar" i feber, förkylning, svettningar ökar. Blodet kommer ut under tryck, medan blödningen är ganska stark och riklig. Sluta det är ganska svårt. Någon gång efter det fortsätter nodulen från nodulen och små blodproppar.

Villkoren kräver tidig sjukhusvård gravid. I en sjukhusinställning ger en obstetrikare-gynekolog och en terapeut gemensamt rätt behandling för att minska trycket. Sjukhuset är önskvärt när som helst, inför ett sådant problem.

Under tredje trimestern (vid 37-38 veckor) kan läkaren besluta om tidig leverans av kejsarsnitt.

Nedsatt blodegenskaper

Vanligtvis, i en normal graviditet blir blodet hos en kvinna mer visköst och dess koagulerbarhet ökar. Vissa medfödda eller förvärvade orsaker kan emellertid leda till omvänd process: blodet blir vätska, koagulering är otillräcklig. Näsblod i detta fall är frekventa. De är långa i tid, även om volymen av släppt blod är litet.

Koagulationssjukdomar är farliga för en kvinna och hennes bebis. Allvarlig blödning kan förekomma vid födseln. Speciellt farligt är otillräcklig koagulering av blod i tredje trimestern. Det kan orsaka placentaavbrott, överdriven inre blödning, fostrets död och mor.

Orsakerna till låg koagulering är dolda i nedsatt immunitet under påverkan av hormoner. En stark försämring av immunsystemet minskar blodets förmåga att koagulera. Detta kan vara undernäring, på grund av vilken den gravida kvinnan är brist på vitaminer, järn, kalcium, magnesium. Ibland är orsaken medfödd. Detta är hemofili, vars bärare bara kan vara en kvinna, och endast pojkar är sjuka.

Förutom näsblödning kan en blödningsstörning säga:

 • Utseendet av spontana blåmärken från någon, även en liten touch;
 • blödande tandkött
 • blod i urinen.

I detta fall är det viktigt för en gravid kvinna:

 • rådfråga en hematolog
 • särskild analys - koagulogram;
 • behandlingsrecept.

Terapi utförs med användning av läkemedel som är utformade för att öka blodkoagulering, blodplättantal och proteiner i blodet.Specialisten föreskriver en kost som innehåller produkter som gör blod tjockare (fet kött, smör, bönor, ärtor, grädde).

Kalciumbrist

Behovet av en gravid kvinna för kalcium ökar många gånger: från moderns blod går detta väsentliga mineral till barnetför vilket det är nödvändigt för läggning och tillväxt av ben, brosk, rudiment av mjölktänder. Barnet tar maximal mängd kalcium från moderns kropp, medan modern själv ofta lider av hypokalcemi. Detta tillstånd är lätt att misstänka på grund av regelbunden blödning från näsan på morgonen, markant försämrat tillstånd hos nagens naglar, tänder och hår. Ibland (till exempel på natten) kan en kvinna uppleva allvarliga kalvkramper.

Situationen går inte av sig själv, hon behöver behandling. Efter att ha utfört ett blodprov för att bestämma nivån av kalcium i den ordinerar läkaren lämpliga preparat för den gravida kvinnan och speciella vitaminkomplex skapade för gravida kvinnor. I svåra fall kan kvinnor bli inlagda och behandlas under överinseende av läkare. Den farligaste hypokalcemien i graviditetens första trimester, när det finns en intensiv läggning av benvävnaden hos barnet.

Nässkador

Ingen är försäkrad mot skador. Någon skada på nässkytten, nässlemhinnan, om blödningen är svår att stoppa, ska du definitivt visa en traumatolog. Det är möjligt att kvinnan kommer att skickas till en annan specialist (otolaryngolog) för posttraumatisk behandling.

Infektionssjukdomar

Infektionssjukdomar utgör en allvarlig fara för barnet (särskilt under graviditetens första trimester). Orsaken till blödning från näsan till en gravid kvinna kan vara infektionssjukdomar (från ARVI till herpesinfektion). Ofta fylls kärlen i nässlemhinnan med blod på grund av förändringar i hormonnivåerna och långvarigt höga temperaturen gör dem sköra och bräckliga.

Ytterligare fara skapar självbehandling av den framtida mamman. Okontrollerad medicinering (särskilt antibiotika), inandningar som är felaktigt administrerade hemma kan leda till näsblod, som är fylld med allvarliga komplikationer för kvinnan och fostret.

Om du inte kan räddas från en smittsam sjukdom, ska du omedelbart kontakta din läkare. Specialisten kommer att ordinera en mild behandling med hänsyn till patientens situation för att minimera effekten på fostret hos den infektiösa patogenen och läkemedel som är avsedda att bekämpa den.

diagnostik

En gravid läkare kan kontakta den misstänkta patologiska näsanblödningen. Han kommer att ordinera ett blodprov för att utesluta överträdelser av hennes blodpropp, bestämma nivån på kvinnans blodtryck och vid behov ge vägledning till ett samråd ENT-läkare och hematolog. Radiografi av bihålorna under graviditeten är inte tilldelad, kirurgi på nässkytten utsätts också för postpartumperioden.

EnT-läkare utför diagnostik

Första hjälpen

Om näsan blöder, kan den gravida kvinnan och hennes släktingar stoppa blodet på egen hand och därefter bestämma sig för att besöka läkaren. För att ge första hjälpen till den förväntade mamman behöver du:

 • is;
 • ren trasa;
 • kallt vatten;
 • bomull ull;
 • väteperoxid.

Algoritmen är ganska enkel:

 • en kvinna borde sitta ner och be att luta huvudet något ner;
 • en servett med isen inslagna i den appliceras på näsan;
 • Öppna ventilerna, balkongdörren för att säkerställa den snabbaste friska lufttillförseln i tillräcklig mängd;
 • Kläder som passar tätt mot nacken och bröstet i framtida mamma, borde vara omöjliga att lätta på trycket.

Om en näsborre blöder, efter 10 minuters exponering för is, pressas den med ett finger mot nässkytten i 5-7 minuter. Om blodet flyter från båda näsborrarna, tryck på var och en av dem växelvis i 3-4 minuter.Om blödningen är riklig, med blodproppar, kommer blodet ut under tryck, skott, efter isen är det nödvändigt att fästa bomullsull fuktad med väteperoxid i näsan.

. Och medan kvinnan håller henne, måste hennes blodtryck mätas och, om dess värden är höga, ringa en ambulans.

Vad inte?

I motsats till populär tro kan du inte kasta huvudet tillbaka. I detta fall ökar trycket, blödet blir starkare. Så blodet kan gå in i kroppen på bakväggen, vilket kommer att orsaka kräkningar. Förtäring av näsblod i andningsorganen och magen kan undvikas om kvinnan inte läggs i vågrätt läge.

Blås inte näsan: den här mekaniska processen förhindrar bildandet av blodproppar och blodproppar i området med skadade blodkärl. Inget behov av att använda all sin kunskap om medicin, om blödningen varar mer än 15 minuter. Detta tillstånd kräver akut vård.snarare än inhemska åtgärder. Det är angeläget att ringa en ambulans.

förebyggande

Att påverka kvinnornas hormonella bakgrund under graviditeten är omöjligt. Förebyggande åtgärder kan betraktas som de villkor som kan skapa för någon kvinna:

 • luften i lägenheten bör vara tillräckligt fuktig, särskilt på vintern, när värmare och radiatorer "torkar" luften (desto fuktigare är det, fartygens mindre bräcklighet);
 • du behöver dricka mer vätska (cirka 1,5 liter rent vatten per dag);
 • om det finns svullnad och preeklampsi, det finns problem med njurarna, då bör en individuell vätskefrekvens diskuteras med en läkare;
 • Det rekommenderas inte att behandla en rinit med vasokonstriktiva droppar under graviditeten: slemhinnan behöver inte fysiologiskt ödem;
 • Om du har en rinnande näsa, är det bättre att tvätta näsan med saltlösning, förberedd av dig själv, eller med en apotekslösning för att bevattna nässlemhinnan (Aquamaris);
 • Blås gravida kvinnor ska vara ordentligt (växelvis klämma en näsborre);
 • det är nödvändigt att gå oftare utomhus, det är användbart för nässlemhinnan, kroppen, liksom för barnet som snart kommer att födas;
 • du kan inte andas cigarettrök och ångor av hushållskemikalier.
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa