HCG nivå i tvillingar

Innehållet

Tvillingarna är en stor glädje för att älska föräldrar. Att ha flera barn i taget är svårare och har ett antal specifika egenskaper, inklusive en förändrad hormonbalans. I denna artikel beskrivs hur chorionisk gonadotropin bestäms hos mödrar som bär mer än en bebis.

Vad är det

HCG-nivån är en grundläggande indikator på graviditeten. Med dubbelt ökar koncentrationen av detta ämne i blodet signifikant. Ett ökat värde av choriongonadotropin observeras under implantationen av embryon till livmoderns vägg. Ju mer embryon desto högre nivå av detta hormon observeras i blodet hos en gravid kvinna.

Denna biologiskt aktiva substans är nödvändig för kvinnokroppen för genomförandet av många processer som börjar inträffa under graviditeten. Detta hormon hjälper till att förbereda den framtida mammans immunitet så att en ny organism med sin egen uppsättning antigener växer i livmodern.

Ökande värden av hCG hjälper till att normalisera de förändrade hormonerna.

Indikatorer för detta hormon ökar vanligtvis under de första 7-8 veckorna från datumet för uppfattningen. En låg nivå av denna biologiskt aktiva substans kan indikera någon form av patologi under graviditeten. Dessutom kan bristen på positiv tillväxtdynamik hos hCG vara en manifestation av en "frusen" graviditet.

När man bär flera frukter uppträder denna situation som regel i fall där ett embryo tyvärr har dött. Ofta är detta uppenbart i fall där uppfattningen inträffade genom IVF.

Screening för hCG är mycket viktigt. Läkare kallar också det genetiskt. Under en sådan studie Det är möjligt att upptäcka olika störningar av intrauterin utveckling på ett tidigt stadium.

Denna studie utförs absolut till alla mammor som har flera framtida barn samtidigt.

Om tvillingar blev gravida efter IVF, som nu blir allt vanligare, utförs även en studie av hCG i blodet nödvändigtvis. I denna situation rekommenderar läkare att analysera 12-14 dagar efter införandet av embryon i livmodern. När graviditeten fortskrider, ökar också choriongonadotropins nivå. Om IVF utfördes på bakgrund av uttalad stimulering av kvinnokroppen med hormonella preparat, blir dess prestation väsentligt ökad.

Hur gör analysen?

En sådan studie kan utföras både i en vanlig klinik och i ett privat laboratorium. I det första fallet är detta test helt gratis. Den framtida mamman kan bestämma sig själv där hon vill utföra sådan forskning.

Kom igen, analysen ska vara på tom mage. Den sista måltiden ska vara minst 8 timmar före studien. Middag på tröskeln till detta laboratorieförfarande bör, om möjligt, enkelt och utan användning av feta livsmedel. Misbruk av proteiner före genomförandet av denna analys bör inte vara, eftersom detta kan leda till en kränkning av blodets studerade egenskaper.

För att utföra studien tas venöst blod. Det tar en hel del. Typiskt kräver testet ca 5 ml. För att få resultatet måste du vanligtvis vänta från flera timmar till 1-2 dagar.

Pris per vecka av graviditeten

För att bedöma resultaten använder läkare olika tabeller, som är utformade specifikt för att bedöma tillståndet hos mammor som har flera barn samtidigt. Värdena som anges i sådana mönster skiljer sig något från motsvarande tabeller som används vid enbarns graviditet. Denna situation förklaras lätt av det faktum att hCGs värden vid höjning av flera barn ökar betydligt.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Nedan finns en tabell där normala värden för detta hormon vid multipel graviditet registreras:

Gestationsålder i veckor

Indikatorer för humant korionisk gonadotropin

2

100-600

3-4

300-10000

4-5

20000-60000

5-6

40000-200000

6-7

100000-400000

7-8

80000-400000

8-9

70000-280000

9-10

65000-260000

10-11

60000-240000

11-12

55000-220000

Det är viktigt att notera att dessa värden är trevande. Det finns också gränser för normala värden. De bestäms individuellt i varje enskild situation. Så om en gravid kvinna använde vissa hormonella eller immunsuppressiva läkemedel under lång tid före graviditetens början, så kan värdena för detta hormon i hennes blod vara något annorlunda.

I vissa fall används också bestämningen av hCG-halten i blodet om dagen. Exempelvis kan koncentrationen av en biologiskt aktiv substans på en särskild dag efter ägglossningen bedömas som 10,17 eller 21 dpo. Valet av en specifik teknik beror på läkaren som observerar den förväntade mamman.

Tabellen nedan visar hCG-halten på vissa dagar:

Gestationsperioden på dagen efter befruktningen

Koncentrationen av humant koriongonadotropin, honung / ml

8

4-18

9

5-21

10

8-26

11

11-45

12

17-65

14

29-170

15

39-270

17

120-580

Dynamik under graviditeten

Det är viktigt att notera att när fostret växer och utvecklas i livmodern ökar indexen för detta hormon också. Vid födelsetiden minskar koncentrationen i blodet signifikant. Denna process är fysiologisk. De allra första dagarna efter implantation, som motsvarar de tidiga stadierna av graviditeten, åtföljs av en snabb ökning av nivån av detta hormon.

Utvärdering av ökningen av hCG i IVF kan vara något annorlunda. Vissa mammor använder en särskild kalender för detta, vilket inkluderar vissa dagar efter återplantning av embryon i livmodern. I det här fallet är det för dem och bedömer utvecklingen av graviditeten.

I regel varierar genomsnittsnivån för hCG för 11-13 dpp från 70 till 100. Vid 14 dpp i femveckors transplantationen blir den lika med 110-170. Vid 16 dpp når dess värde 260-400 HONEY / ml.

Läkare använder dessa värden endast för vägledande ändamål. Det är omöjligt att endast identifiera några specifika avvikelser enligt bedömningen av hCG med hjälp av den dagliga eller veckoprocessen. Att identifiera de patologiska tillstånden för multipelgraviditeter som nödvändigtvis utförts ultraljud och andra biokemiska analyser. Prescribes deras läkare efter att ha utfört en obligatorisk klinisk undersökning av den framtida mamman.

Hur utvärderas resultaten?

Gravida kvinnor som bär dubbla spädbarn diskuterar aktivt med varandra indikatorer på hCG-nivån av dagar och veckor av intrauterin utveckling av framtida barn. I sin konversation berättar de vem som hade vilken nivå i blodet av detta hormon vid vissa graviditeter.

Under sådana meddelanden borde förväntas mammor vara säker på att komma ihåg det hCG-värden är i genomsnitt och kan inte användas i varje enskilt fall. Läkare särskiljer hundratusentals kliniska situationer, då de erhållna värdena av test, även de som utfördes på gravida kvinnor med en viss graviditetstid, skilde sig signifikant från varandra.

Värdet av koncentrationen av hCG i blodet som skiljer sig från "flickvännen" indikerar inte alls att det finns några patologiska abnormiteter eller abnormiteter i den framtida moderns kropp.

Om trots att graviditetstiden ökar och koncentrationen av hCG i blodet fortfarande är låg, kan denna manifestation vara mycket ogynnsam. I det här fallet bör du alltid rådgöra med en gynekolog för råd. Särskilt att försena detta borde inte vara framtida mammor som bär tvillingar.

Övervaka dynamiken i innehållet i blodet av detta hormon ska vara under hela graviditeten. Läkaren vid varje behandling gör en detaljerad plan för prov som behöver göras till en kvinna som bär flera barn samtidigt. Multipel graviditet kräver mer noggrann övervakning av sin kurs och utveckling.

För information om testning för HCG, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa