Vad är cervikal insufficiens under graviditeten och hur man behandlar det?

Innehållet

Cervikal insufficiens är en vanlig orsak till att barnet förloras under graviditeten. Särskilt ofta på grund av denna patologi förekommer missfall i mitten av gestationsperioden.

Vid slutet av barnets befattning leder ICN ofta till för tidig födsel. Vad är denna patologi och vilka korrigeringsmetoder som finns under graviditeten, vi kommer att berätta i detta material.

Vad är det

Livmoderhalsen utför en viktig funktion - det hämmar utvecklingsbarnet i livmodern. Den livmoderhalscancer som finns i livmoderhalsen fylls omedelbart efter befruktning. tjock slempropp, vilket inte tillåter penetration av infektioner och virus till barnet.

Om livmoderhalsen inte helt klarar av de mål som ställts för det, talar de om ismisk-cervikal insufficiens. Med den kan nacken helt enkelt inte tåla trycket av växande smulor och fostervätska, vilket kan leda till missfall och tidiga födelser, och vid full graviditet kan födseln med ICN vara farlig och snabb.

Nacken själv i ett bristande tillstånd förkortar, mjuknar. Vanligtvis börjar processen med förkortning och utjämning strax före födseln. Med ismisk-cervikal insufficiens sker förkortning mycket tidigare. Inre farynx expanderar. Det finns ett hot att falla ut ur livmoderdelarna i fostrets membran och efterföljande död hos barnet.

Enligt obstetrik-gynekologer förekommer det patologiska tillståndet i cirka 2-3% av alla graviditeter. Varje tredje kvinna med ICN har förtidig arbetskraft. Varje sekund död av ett barn i den sena perioden av svangerskapet orsakas av denna mycket anledning.

orsaker till

Det finns tre stora grupper av orsaker som kan leda till patologi i livmoderhalsen och ismusen.

Medfödda faktorer

Detta är den sällsynta anledningen. Infantilutveckling av könsorganen, livmodern och livmoderhalsen är inte lika vanlig. Ofta kombineras sexuell infantilism med andra medfödda anomalier och defekter, till exempel Downs syndrom.

Funktionsfaktorer

Om livmoderhalsens vävnader ligger i fel balans mellan bind- och muskelfibrerna, om de inte svarar på hormonell stimulans otillräckligt, påverkas livmoderhalsfunktionerna. Detta kan hända med en kvinna vars äggstockar är utarmade, gonadernas funktioner minskas och innehållet i manliga könshormoner, såsom testosteron, ökar i blodet.

Om en kvinna var beredd för befruktning genom att stimulera ägglossning med gonadotropa hormoner, kan hon ha förhöjt hormon relaxin. Under hans handling slappnar muskulaturen hos det främsta reproduktiva kvinnliga orgelet. Samma avslappnande hormon överskrids också hos en kvinna som bär flera barn samtidigt under hennes hjärta.

Gynekologiska sjukdomar

Ofta ligger orsaken till livmoderhalsfel i gynekologiska sjukdomar som inte har behandlats under lång tid och som har gått in i det kroniska skedet.

Risken för funktionell CI ökar hos kvinnor som väljer att bli mödrar efter 30 år, kvinnor som har extra pounds eller är överviktiga, samt kvinnor som har blivit gravid genom in vitro fertilisering.

Organiska faktorer

Detta är den vanligaste orsaken till livmoderhals insolvens under barnets graviditetstid. Det kan vara förknippat med skador som livmoderhalsen genomgick tidigare.

Det händer vanligtvis i födelseprocessen om damen producerade ett stort barn, tvillingar eller tripletar på ett naturligt sätt, och födelsen var svår. Tidigare rupturer kan inte påverka hälsan hos livmoderhalsen under den efterföljande graviditeten.

Om den tidigare graviditeten åtföljdes av högt vatten, om födelseprocessen var snabb, om moderkakan måste separeras manuellt, ökar allt detta även risken för skador på livmoderhalsen och förekomst av efterföljande ismisk-cervikal insufficiens.

Alla operationer som utfördes med mekanisk expansion av livmoderhalsen påverkar dess efterföljande tillstånd. Sådana operationer innefattar abort, curettage, inklusive diagnostisk såväl som nackkirurgi.

Symtom och tecken

Patologin har inga uttryckliga symtom. Gravida kvinnor inser ofta inte att de har en svag nacke, det finns patologiska förändringar och det finns en allvarlig risk för missfall. Inget obehag för ICE-patienterna levererar.

Sällsynt, i början av svangerskapet kan vissa symtom på risken för missfall förekomma - dåligt onormalt blod eller blodig blöja i vagina, lilla drabbningar i underlivet och i ländryggsregionen.

diagnostik

Det är mycket svårt att diagnostisera livmoderhalsinsufficiens, eftersom det inte har några uppenbara symptom. Läkaren kan misstänka att något var fel vid en gynekologisk undersökning, men det utförs sällan för gravida kvinnor. i grund och botten endast vid registrering.

Om en kvinna är i riskzonen för sannolikheten att utveckla en CNI kan undersökningar utföras oftare. På gynekologisk stol med hjälp av obstetriska speglar och normal palpation, kan läkaren bara avgöra halsens konsistens, se tillståndet hos den yttre OS och tillståndet av livmoderhalscancer - det är stängt eller årtionde. Denna information är extremt liten för att göra en lämplig diagnos.

I början av graviditeten föreskrivs kvinnor kolposkopi, med denna studie med hjälp av en speciell enhet - en colposcope - det är möjligt att få mer information om livmoderhalsen och strukturen i livmoderhalsen. Enligt resultaten av denna undersökning kan det förekomma misstankar om svaghet i nacken.

Ultraljudsdisposition hjälper till att klargöra situationen. Ultraljud gör det möjligt att mäta längden på livmoderhalsen, jämföra den med normala medelvärden och bekräfta eller neka närvaron av ICN.

Det är rimligt att utföra mätningar av en sådan parameter som nacklängd efter 20 veckor, för vid denna tidpunkt blir denna indikator viktig för diagnos.

Längden av livmoderhalsen under graviditeten - normer och fluktuationer inom normerna:

Gestationsålder

(veckor)

Medellängd, mm

Längd av primiparous, mm

Längd av multipär, mm

Normens gränser, mm

Tillåten vibration, mm

10-14

35,4

35,3

35,6

28-45

5,1

15-19

36,2

36,5

36,7

30-48

5,3

20-24

40,3

40,4

40,1

32-48

4,5

25-29

41

40,9

42,3

34-49

4,3

30-34

36,4

35,8

36,3

34-43

3,7

35-40

28,6

28,1

28,4

20-37

4,5

Ultraljud görs internt, intravaginalt. Detta är det enda sättet att ta reda på svaret på huvudfrågan - vad är tillståndet för livmoderhalsen i livmoderhalsen. Om det börjar öppna, förvärvar livmodern på ultraljudsskannerns bildskärm en kännetecken V-formad vy.

I det här fallet är det viktigt att diagnostisera en sådan sak som blåsans prolaps. En bubbla kan buga ut i varierande grad, och det faktiska hotet mot graviditet och prognoser kommer att bero på det.

  • Om fostretsblåsan ligger ovanför den inre svalget, anses detta som det mest gynnsamma enligt prognoserna. den första graden av hot.
  • Om bubblan redan befinner sig i inre halsen, prata om ICN 2 grader,.
  • Om blåsan redan delvis sträcker sig in i livmoderhalsen - o ICN 3 grader.
  • Den tyngsta är den fjärde hos henne är prolapse av fetusblåsan redan i slidan.

När man gör en diagnos beaktas den framtida modernens obstetriska historia - hur många födelser och aborter var hur de gick, om det fanns komplikationer, vilka kroniska sjukdomar i den gynekologiska planen hon har. Särskild uppmärksamhet kommer att ägnas åt fakta om vanligt missfall, om varje graviditet avbröts innan den föregicks.

Om gravida kvinnor som inte riskerar att utveckla ismisk-cervikal insufficiens, genomförs studier av livmoderhalsen genom exponering för ultraljudsvågor samtidigt med prenatal screening i början av graviditeten, i mitten och tredje trimestern, då kvinnor med ICN eller förutsättningar för förekomst av sådant misslyckande kommer att behöva besöka ultraljudslådan lite oftare.

Fara och komplikationer

Den huvudsakliga och farligaste komplikationen av livmoderhalsfel är förlusten av en efterlängtad smulkropp i någon gestationsvecka. Missfall eller för tidig födsel i detta fall utvecklas snabbt, snabbt.

Ofta börjar allt med utsläpp av fostervätska, och det kan vara helt eller delvis. Riklig vattnisk utmatning kan indikera vattenläckage.

Ofta leder livmoderhalsinufficiens till fostrets infektion i moderlivet, eftersom livmoderhalsen, normalt stramt, är kärl, och det finns praktiskt taget inga hinder för patogena bakterier och virus. Intrauterininfektion är farlig för barnets utveckling, det kan leda till barnets födelse med allvarliga patologier, sjukdomar och barns död före födseln.

behandling

Behandlingsregimen beror på graden och egenskaperna hos livmoderhalsinsufficiens hos en viss kvinna. I vissa fall är det möjligt att komma överens med läkemedelsbehandling, som ofta måste tillgripa kirurgisk korrigering.

Kirurgiska korrigeringsmetoder

Det hjälper till att införa en baby före den föreskrivna tiden genom att sy i livmoderhalsen. Operationen rekommenderas starkt till kvinnor som lider av kronisk missfall i både tidiga och sena perioder, samt med för tidig förkortning av livmoderhalsen.

Operationen är kontraindicerad om den förväntade mamman har kroniska gynekologiska sjukdomar, kraftig blödning, om livmodern är i tillstånd av ökad ton och inte kan avlägsnas med läkemedel.

Infoga stygn på livmoderhalsen som tas i en period av 14-15 veckor till 20-22 veckor. Överläggning efter 22 veckor anses vara olämplig. Barnet växer snabbt, livmoderns väggar sträcker sig, suturering kan leda till skärning av suturer och riva av vävnader.

Metoden för operation är ganska enkel. Manipuleringar utförs under allmän eller epidural anestesi. Anestesiologen väljer dosen av droger för drogsömn och anestesi, med hänsyn till patientens "intressanta situation" för att inte skada barnet. Stygn kan vara på ytter- eller innermunnen.

Före operationen bör en kvinna undersökas noggrant för infektioner, om det behövs behandlas en befintlig infektion.

Bara vara säker på att det inte finns någon inflammation i livmodern, kirurger kommer att börja stänga livmoderhalsen.

Efter avlägsnande av stygn, och detta sker i en period av 36-37 veckor eller tidigare, om situationen kräver det, kan förlossning börja inom kort tid. Nacken kan drabbas hårt om födseln redan har börjat och sömmen inte har tagits bort. därför Det rekommenderas att kvinnor går till sjukhuset för förlossningsanordningar med suturer på nacken i förväg.

Konservativ behandling

Ett av de vanligaste sätten att korrigera livmoderhalsbrist är att installera obstetrisk pessary. Denna metod används i stor utsträckning när en kvinna har funktionell brist från 14-15 veckor till 32-34 veckors graviditet.

En pessary är en gummi- eller latexring som läggs på nacken på ett sådant sätt att kanterna ligger mot vagina av vagina. Detta gör att du kan hålla livmoderhalsen i en stabil position, och belastningen på den, som växer i livmodern, minskas betydligt.

Pessary är inte pålagt om livmoderhalsen är något öppen. I detta fall införs stygn, och som ett komplement till kirurgisk metod kan en pessary också användas.

Pessary, liksom stygn, avlägsnas före leverans på sjukhuset. Vid gravida kvinnor uppkommer frågan ofta om livmoderhalsen kan förlängas efter att ha ansökt om en pessary. Förlängning, eftersom detta inte sker, men risken för abort efter monteringen av fixeringsringen minskas betydligt.

Konservativ behandling innefattar också medicinering. Vid det första skedet behandlas en kvinna med diagnostiserad livmoderhalsfel med antibiotika och "Dexamethasone" Specifika antibakteriella läkemedel väljer en läkare. Detta bidrar till att minska sannolikheten för intrauterin infektion hos barnet.

Läkemedel som lindrar tonen i livmodermusklerna hjälper till att minska trycket inuti livmodern. För detta ändamål är kvinnor förskrivna "No-shpu", "papaverin». Om dessa läkemedel i tabletter, injektioner eller suppositorier inte hjälpte, kan en kvinna ordineras "Nifedipin".

För förebyggande av missfall används hormonbehandling - "Djufaston", "Utrozhestan" i individuell dosering och på individuellt system, ibland upp till 34 veckors graviditet.

Ta mediciner som föreskrivs av en läkare ska vara strikt utan att störa dosen och frekvensen utan att missa en vanlig dos.

förebyggande

Planering av graviditet anses vara det bästa förebyggandet av livmoderhalsinsufficiens. Om du vänder dig till en gynekolog inte om graviditeten, men även före dess händelse, kommer läkaren med stor sannolikhet att kunna tala om huruvida kvinnan är hotad med patologisk cervikal dysfunktion.

Läkaren sätter in en speciell dilatator i nacken och mäter bredden på den inre os. Detta är önskvärt att göra på cykelens 19-20 dag.

Om det inte finns några problem, har den inre svampen normala storlekar (inom 2,5 mm). Om det finns en onormal expansion, överskrids detta nummer. Den mest ogynnsamma storleken på den inre svalget är mer än 6-7 mm.

En kvinna som vill korrekt kommunicera och föda barnet i tid ska inte ha abort och skrapa utan det akuta medicinska behovet. För att göra detta, med början av sexuell aktivitet, ta en ansvarsfull strategi mot preventivmedel.

Alla gynekologiska sjukdomar måste undersökas och behandlas i tid, inte "starta" till ett kroniskt tillstånd.

Kliniska riktlinjer

Kvinnor som diagnostiseras med livmoderhalsinsufficiens brukar ta överraskning rekommenderas att söka hjälp från en psykolog som accepterar varje samråd från kvinnor. Denna specialist kommer att kunna ge dem rätt inställning och förklara att denna diagnos inte är en mening, och i de flesta fall slutar sådana graviditeter ganska säkert med en hälsosam bebiss födelse.

Den gravidas psykiska inställning är av stor betydelse vid behandlingen, eftersom stress påverkar hormonell bakgrund, ökar tonen i livmodermusklernaDet gör det svårt för läkare.

Fysisk aktivitet bör också minskas till sin fulla begränsning - vid ett allvarligt hot hjälper sängstöd.Kvinnor med mindre fara är förbjudna från långa promenader, liksom ökningen av allt som är tyngre än 2 kilo.

Ju längre graviditetstiden är, desto mer uppmärksamhet ska man få till en kvinna i sin position i rymden. Du kan inte sitta eller stå länge, det ökar trycket i livmodern och belastningen på livmoderhalsen ökar betydligt.

Att ligga till en kvinna borde också vara korrekt - på ryggen och benen något uppåt. För att göra detta, under dem kan du lägga en liten kudde eller en rulle, detta kommer att bidra till att minska livmoderns tryck.

Från 24-26 veckors graviditet behövs en veckoövervakning av livmoderhalsen. Efter 30-31 veckor kan en kvinna visas profylaktisk sjukhusvistelse, eftersom ett stort antal prematura födda förekommer under denna period.

Vid 37 veckor är det nödvändigt att gå på sjukhuset i förväg, eftersom födelsen vid ICN ofta går snabbt. Utan ständig övervakning av framtiden kan mamma komma väldigt negativa konsekvenser.

En kvinna med livmoderhalsfel bör inte älska.

Om du upplever smärta i buken, atypisk urladdning, ska du omedelbart kontakta en läkare. Detta betyder inte att för tidigt arbete eller missfall har börjat, men i den här frågan är det alltid bättre att vara säker.

recensioner

De flesta av de kvinnor som lämnade sina recensioner och berättelser om att övervinna livmoderhalsbrist under graviditeten i mammaledighetsforum noterar att läkarnas ansträngningar blev kronade med framgång, och barnet blev räddat och kommunicerat med rätt tid. Med upprepad graviditet uppstår situationen med livmoderhalsinsufficiens vanligtvis, men en kvinna som redan är redo för någonting vet exakt vikten av diagnostiska undersökningar och går med på att villkorligt ta alla föreskrivna läkemedel.

Positiv återkoppling gavs på både pessary och suturoperationen. I båda fallen kunde kvinnor som diagnostiserades med livmoderhalssvikt efter 18 veckor kunna bära barnen upp till 37-39 veckor.

I nästa video kommer du att höra historien om en svår graviditet, samt lära dig om vad ITS är.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa