5 veckor 7 veckor

Ultraljud på 6: e veckan av graviditeten: fostrets storlek och andra egenskaper

Innehållet

För många kvinnor är en ultraljudsskanning vid vecka 6 det första mötet med en liten man som endast blev tänkt för ungefär en månad sedan. Det här är en speciell diagnos, fylld med många känslor, eftersom det bekräftar det som redan har misstänkts och vilka hemtester som bestämmer graviditeten har indikerat. Vad är fostrets storlek vid denna tid och vad är de genomsnittliga priserna som vi kommer att berätta i detta material.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Målen för undersökningen

Vanligtvis, vid den sexte förlossningsveckan, pågår en kvinna en ultraljudsundersökning på egen hand för att se till att en fördröjning på 2 veckor inte är en sjukdom i reproduktionssystemet och inte ett hormonellt misslyckande, men graviditet. Med en klar slutsats kommer kvinnor oftast till förlossningskliniken för att bli registrerad.

Ibland vid denna tidpunkt kvinnan hänvisas till en ultraljudsskanning av en obstetrician-gynecologist, till vilken hon överklagade för brist på regelbunden menstruation. Sådan forskning krävs för att säkerställa att graviditeten är där, den utvecklas.

Kvinnor som har haft missfall, missade graviditeter och aborter tidigare i denna period eller så kan också hänvisas till ultraljud. Det gäller särskilt kvinnor som har haft två eller flera missfall tidigt på rad. Ultraljudsdiagnostik i den sjätte veckan kan rekommenderas för kvinnor som blir gravida genom IVF för att ta reda på det hur många frukter har rotat och hur de utvecklas

En sådan tidigare undersökning visades också på kvinnor som tidigare haft ektopiska graviditeter, liksom kvinnor med bäckenets biverkningar - myom, ovariecyst och myomatiska noder.

Om en kvinna tidigare har behandlats för sådana sjukdomar, måste läkaren se till att frånvaro av menstruation är ett tecken på graviditet och inte utseendet på en tumör eller inflammatorisk process.

Ultraljud i veckan kommer att göra och kvinnor som har klagomål på smärta i nedre delen av ryggen och underlivet, blodig eller blodig utsläpp, "daub". Det är viktigt att förstå huruvida barnet lever, om det har skett en avlossning från äggstocken eller om ett missfall har börjat. Stark toxicos, stigande och fallande blodtryck, svimning från den förväntade mamman är också en anledning att besöka ultraljudsrummet.

Ultraljudsskanning vid denna tidpunkt är inte obligatorisk och allestädes närvarande. Den första generella undersökningen väntar den förväntade mamman från 11 till 13 veckor, när hon kommer att genomgå den första prenatal screeningen.

Förfarande och förberedelse för det

Inspektera bäckenorganen och barnet, som förmodligen redan bor i livmodern hos en kvinna, kan diagnosen på två sätt. Transabdominal och intravaginal. Oftast, i de tidiga stadierna, ges preferensen till så kallad intern ultraljud. Diagnostikern sätter en kondom på sensorn och undersöker livmoderhålan genom vaginalen.

När man tittat på transabdominal, är sensorn belägen på buken, riksmörkt med en speciell gel, genomförs genom den främre bukväggen.Denna metod anses inte vara den mest framgångsrika för den sjätte veckan av graviditeten, eftersom embryot är fortfarande så litet att det blir problematiskt att undersöka det genom ett tillräckligt tätt lag av muskler, subkutant fett.

För kvinnor "i kroppen" är en sådan undersökningsmetod i tidig tid vanligtvis inte lämplig.

Förberedelser för studien på ett transvaginalt sätt innefattar tömmer urinblåsan, fyller inte den, så många kvinnor tror felaktigt. Det är också önskvärt att tömma tarmar och eliminera eventuell ackumulering av tarmgaserna, ta ett par timmar innan man besöker läkaren "Espumizan"Eller" Simethicone. " Trånga tarmar kan klämma i bäckenorganen och snedvrida den verkliga bilden på ultraljudsskannerens bildskärm.

Om ultraljudet är planerat är det lämpligt att inte äta mat som bidrar till gasbildning - bönor, kefir, kål, liksom godis och bakverk från jästdeg till ett par dagar innan läkaren går till läkaren. Om studien ska vara utanför metoden och en halv timme före den angivna tiden borde dricka några glas vattenså att blåsan fylls vid undersökningstiden, underlättar signalen från sensorn och ger läkaren möjlighet att se livmodern och dess innehåll tydligare.

På ultraljud, oavsett vilken typ du borde ta en blöja eller tygduk, en liten handduk. Blöjan behövs för att lägga den på en soffa eller tittarstol och en handduk hjälper till att torka rester av gelén från magen, om diagnosen är transabdominal.

Förfarandet skadar varken kvinnan eller barnet. Det är smärtfritt och varar bara cirka fem minuter.

Vad visar ultraljud?

Oavsett hur svårt specialisten är och vilken expert den apparat som diagnostiken utförs vid denna tidpunkt skulle vara, skulle det inte vara möjligt att se något förståeligt för den förväntade mamman. Barnet är fortfarande för litet. Embryoens längd mellan 5 och 6 veckor av graviditeten är från en och en halv till 4 mm. Vikt - mindre än ett gram.

En sådan "liten" på scannerns monitor kan bara se en erfaren doktor. Om han är i gott humör kan han visa den här mörka punkten på skärmen till en kvinna.

6: e veckan anses vara en av de viktigaste. Det är nu att nervsystemet av smulorna aktivt bildas, immunsystemet börjar bildas, tymkörteln dyker upp, ett litet hjärta börjar slå och det här kan du redan försöka höra på ultraljudet. Atria är ännu inte, hjärtat ser ut som ett litet pulserande tuberkel. Vid denna tid börjar bildandet av babyens handtag, ansiktet läggs, munnen och platserna där ögonen kommer att lokaliseras är redan bestämda, det finns mörka fläckar på framtida örons ställe.

Embryets hud börjar knappt förvärva känslighet, neuronröret börjar under denna tid förgrena sig och skapar en "plattform" för den efterföljande utvecklingen av centrala nervsystemet. Barnet har ännu inte börjat flytta, åtminstone i ordets allmänna bemärkelse. Efter några veckor kommer ultraljudet att se hur han rör armarna, men nu är rörelserna mer som nervimpulser, de är ofrivilliga.

Navelsträngen bildas, barnet får möjlighet att simma i det omgivande fostervatten. Mat han får från äggula sac. Medan moderkakan bildas är detta tillfälliga organ ett barns "mataffär".

Placentan själv ser fortfarande ut som en liten förtjockning, det finns fortfarande ingen "barnstol" som sådan.

På ultraljud vid denna tidpunkt kommer doktorn att kunna se fosterägget med embryot inuti, fästpunkten i äggstocken i livmodern, i slutet av den sjätte veckan är det teoretiskt möjligt att mäta barnet från coccyxen till kronan, men vanligtvis gör det inte läkare. För att bestämma storleken är fortfarande för tidigt.

Barnets kön är förutbestämt från befruktningstillfället, men könsorganen är ännu inte bildade, och därför är det för tidigt att fråga läkaren om pojken eller tjejen bosatte sig i magen.Läkaren kommer inte att kunna svara det i minst 5-6 veckor, och det är inte ens ett faktum.

Ibland kan sex etableras först efter 16 veckor.

Tolkning av resultat och normer

Det mänskliga embryot i detta skede liknar embryon hos alla däggdjur. Det är mänskliga drag som kommer att uppträda och mätas och beskrivas av en läkare senare. Under tiden kan fostrets välbefinnande eller nöd endast bedömas av äggstockens tillväxthastighet.

Att bedöma utvecklingen vid 5-6 veckor mäta den genomsnittliga inre diametern hos ägget (från vägg till vägg längs innerytan läggs ett segment på ultraljudsmaskinen). SVD hos äggstocken är fortfarande den enda diagnostiskt viktiga indikatorn, baserat på vilken läkaren kan bestämma graviditetens exakta varaktighet, samt märka några alarmerande symptom som indikerar problem med graviditet eller fosterdannande.

SVD kan inte kallas den exakta parametern, storleken och konturen på ägget varierar, och felet kan vara så länge som en vecka eller mer. För att klargöra tidpunkten passar bäst till en annan storlek - coccyx parietal. Men i de flesta diagnostiska centra börjar det bara att mätas från 7-8 veckors graviditet.

För den sjätte veckan är den genomsnittliga inre diametern hos ägget vanligtvis normalt - från 6-7 till 12 mm. En sådan stor "scatter" är associerad med den snabba tillväxten av äggstocken. Om den i början av den sjätte veckan endast är 6 mm i diameter, då kan den i slutet fördubblas.

Mer detaljerat ser storleken på SVD vid den sjätte veckan ut så här:

Ovans diameter (SVD), mm

Matchningsdatum

6

5 veckor + 1 dag

6-7

5 veckor + 2 dagar

7

5 veckor + 3 dagar

8

5 veckor + 4 dagar

9

5 veckor + 5 dagar

10

5 veckor + 6 dagar

11-12

6 veckor exakt

Ultraljud i 5-6 veckor och uppmätt yolkack. Den normala storleken vid slutet av den sjätte veckan är cirka 3 mm. Antalet frukt, platsen för fastsättning av äggstocken i livmodern uppskattas. Dessutom lägger läkaren uppmärksamhet på fostrets eget ägg - dess konturer, form. Det är viktigt att det inte ser pressat ut, deformeras.

Hjärtfrekvensen vid denna tid mäts inte alltid. Mycket beror på kvaliteten och förmågan hos den apparat som studien utförs på. Om utrustningen är "svag" kan doktorn enkelt placera en "+" i kolumnen "Foster hjärtslag».

På bra modern utrustning Det är möjligt att mäta hjärtfrekvensindikatorn. Mellan femte och sjätte veckan är detta värde vanligtvis i nivå med 110-120 slag per minut. Och i början av veckan kan hjärtat slå med rytmen på 80-85 slag per minut, men i slutet av hela sjätte förlossningsveckan hjärtslag blir mer självsäker och snabb och når 102-126 slag per minut.

Separat uppmärksamhet under denna period förtjänar organen i det kvinnliga lilla bäckenet och bedömningen av den framtida modernens generella reproduktiv hälsa. Diagnosen undersöker noggrant livmodern, bilagorna, äggledarna och äggstockarna, utvärderar livmoderhalscancer, livmoderhalscancer.

Vid ultraljud är tecken på komprimering av livmoderväggen tydligt synlig vilket indikerar en ökad ton, vilket är ett sant symptom på risken för missfall.

Möjliga problem

Utvecklad graviditet

Vid ultraljud kännetecknas embryotillväxten under denna period av en fördröjning i ökningstakten i äggstocken. Dessutom kan läkaren inte diagnostisera hjärtklappning eller pulsationer. Fosterdöd kan uppstå på grund av olika orsaker - svåra genetiska missbildningar av fostret, förgiftning, läkemedel, speciellt antibiotika, autoimmuna processer i kroppens kropp, vilket leder till avstötning av ägget.

För att bekräfta eller avvisa misstankar bör man kontrollera ultraljud på en vecka, liksom ett blodprov för hCG, i fallet med embryot, börjar nivån av detta korionhormon i en kvinnas blod att falla.

Ektopisk graviditet

Om testet utfört hemma ger ett otvivelaktigt positivt resultat, och fetalägget vid den sjätte veckan i livmodern upptäcktes inte av ultraljud, då pratar vi om ektopisk graviditet. Anledningen till det ligger i det faktum att fostret var fixerat någonstans utanför livmodern, "felet" hände under implantationsperioden 7-8 dagar efter befruktningen.

Det är inte alltid möjligt att upptäcka ett befruktat ägg med hjälp av ultraljud, ibland krävs brådskande laparoskopisk diagnos. En kvinna är nödvändigtvis på sjukhus eftersom graviditet utanför livmodern hotar hennes liv.

Retrochorial hematom

Klagomål av kvinnan till värkande värk i underlivet, till blödning av olika intensiteter kan vara tecken på att ägglossningen lossnar. Retrochorial hematom (avdelningsplats) ser ut som en mörk fläck mellan äggstocken och livmodern.

Prognosen beror på storlek på hematom.. I de flesta fall är det möjligt att spara graviditeten, om du uppfyller alla läkares recept, ta de föreskrivna läkemedlen och följa sängstöd.

Retrochorial hematom

Små befruktat ägg

Att sänka sig i storlek från äggets genomsnittliga normer är inte en anledning till panik och oro. Det är möjligt att kvinnan hade sen ägglossning, respektive implantationen inträffade senare, och graviditetens verkliga varaktighet är mindre än kvinnan och hennes obstetrikare-gynekologen trodde. Det finns inget patologiskt.

En långsammare tillväxt i framtiden, med dynamisk observation, kan emellertid tolkas som en försening i fostrets utveckling. Under alla omständigheter bör det genomgå ytterligare test.

bilder

Bilder som tagits vid denna tidpunkt kan tydligt ange närvaron av tvillingar eller tripletter. Under den sjätte veckan är det redan möjligt att skilja tvillingar från identiska tvillingar.

Bilden tagen vid vecka 6, även om den inte ger en klar uppfattning om vad barnet faktiskt ser ut, kan väl vara den första i barnens fotoalbum. Om du vill ha det, bör du fråga diagnosen en elektronisk kopia av bilden. Ultraljud papper fotografier tenderar att blekna snabbt och förlora sitt utseende.

Tredimensionell, populär bland framtida mammor Ultraljud (3D) utförs vanligtvis inte under denna period.. Det ger ingen mening eftersom det inte finns något att tänka på i volymen - embryot är fortfarande för litet. Bilden visar embryot vid den 8: e veckan av graviditeten. En ungefär två veckor yngre ser nästan ut, du kan bara få ett sådant foto på hög precisionsutrustning.

5 veckor 7 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa